Citigroup, çağrıdan kurtulmak için hisse miktarını yüzde 20’de tuttu

Güncelleme Tarihi:

Citigroup, çağrıdan kurtulmak için hisse miktarını yüzde 20’de tuttu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2006 00:00

Citigroup, Akbank’taki yüzde 20 hisse ile yetinmesinin nedenini ’yasal çağrı zorunluluğundan kurtulmak’ olarak açıkladı. Türkiye’deki yasalara göre, yüzde 24.99’luk bir hisseden daha fazlasına sahip olmak isteyen bir alıcının, şirketin yüzde 100’lük kısmı veya tam mülkiyeti için çağrı yapmak zorunluluğu var.

TOPLAM 1.5 trilyon dolarlık aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük mali gruplarından olan Citigroup, yasal çağrı zorunluluğundan kurtulmak için Akbank’taki ortaklığında yüzde 20’lik hisse ile yetindi. Özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirme yapabilmek için alabilecekleri minimum hisse yüzde 20 olduğuna dikkat çeken Citibank yetkilileri, "Kendi ana sermayedarları bizlerle stratejik ortaklık kuran önde gelen bir Türk bankasında, azınlık hissesine sahip olmak bizim için büyük değer taşıyor" dedi.

YASAL NEDENLERLE SINIRLANDI: Akbank ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamasının ardından ulaştığımız ABD’deki Citigroup yetkilileri, sorularımıza yazılı olarak yanıt verirken, öncelikle bu ortaklıktan duyulan memnuniyet vurgulandı. Uluslararası finans çevrelerinde de geniş yankı bulan su ortaklığın, "Neden yüzde 20’lik bir hisse ile sınırlandırıldı" şeklinde sorumuza, Citibank yetkililerinden "Yasal çağrı zorunluluğundan kaynaklandı" yanıtı geldi.

ÖZKAYNAKLI MUHASEBELEŞTİRME: Kökleri 1812 yılına kadar uzanan dünya devi Citigroup, bu konuda şu açıklamayı yaptı: "Türk kanunlarına göre, yüzde 24.99’luk bir hisseden daha fazlasına sahip olmak isteyen bir alıcı, şirketin yüzde 100’lük kısmı veya tam mülkiyet için çağrı yapmak durumunda. Bizim durumumuzda, özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirme yapabilmek için alabileceğimiz hisse yüzde 20 idi. Bu muhasebeleştirme yöntemi, sermaye verimliliği açısından olumlu sonuçlar vermektedir ve bu işlem için en uygun yöntem. Ayrıca, kendi ana sermayedarları bizlerle stratejik ortaklık kuran önde gelen bir Türk bankasında, azınlık hissesine sahip olmanın bizim için büyük değeri var."

TEMETTÜSÜNÜ ALACAK: Analistler Citigroup’un, Akbank’ta kontrol hisselerini almış olsaydı, tüm finansalları konsolide etmek zorunda olacağına dikkat çekiyor. Fakat Citigroup, yüzde 20 oranındaki ortaklıkla, Akbank’ın sadece kár ve zararına, ortaklık payı kadar katılıp, bunun dışında hiç bir unsuruna katılmayacağını belirtiyor. Bu durumda Citigroup, özkaynak yöntemli muhasebeleştirme ile kárlı bir kuruluş olarak gördüğü Akbank’tan sadece temettüsünü alıp, kendi faaliyetlerine yoğunlaşacak.

ÇAĞRI YAPILMAYACAK: Akbank’ın yüzde 20 hissesini, piyasa fiyatının üzerinde bir değerden satın alan Citibank, Sermaye Piyasası mevzuatına göre çağrı yükümlülüğü doğması için satılan hisse oranının yüzde 25 ve üzerinde olması veya paya bağlı olmaksızın yönetimin değişmesi gerekiyor. Akbank’ta her iki koşul da oluşmadığı için Citibank’ın çağrı yapma yükümlülüğü de yok.

Türkiye’de bir bankaya ödenen en yüksek miktar

CITIGROUP yöneticileri, varlığını güçlendirmek için yüzde 20’lik Akbank hissesi karşılığında ödenen 3.1 milyar doların küçümsenemeyeceğini, bunun bugüne kadar Türkiye’de bir bankaya yatırılan en büyük yabancı sermaye olduğuna dikkat çekti. Alınan hissenin yüzde 20 ile sınırlanmasının "iki büyük grup arasında kurulan ortaklığı gölgelememesi gerektiğini" vurgulayan Citigroup yetkilileri, "Akbank’ta yüzde 20’lik bir payla, stratejik ortak olarak iyi bir işbirliği yürüteceklerine inandıklarını" aktardı. 1975 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteren Citigroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Charles Prince, ilk gün yaptığı ortaklık açıklamasında, "Akbank ile ortaklığı özellikle çekici kılan unsur, bunun stratejik bir işbirliği olmasıdır" demişti.

Citibank Türkiye ve Akbank birlikte çalışacak

AKBANK
’ın stratejik ortağı olan Citigroup’un zaten Türkiye’de Citibank (Türkiye) A.Ş. olarak faaliyet gösteriyor olmasını, Citigroup yetkilileri "birlikte çalışma olanağı oluştu" şeklinde değerlendirdi. "Rakiplerinizden birinin ortağı haline geldiniz. Bu bir çelişki değil mi?" sorusuna "Citigroup ve Akbank bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürürken bu yatırım, her iki tarafa da bazı faaliyetlerinde birlikte çalışma olanağı sağlayacak."

Halkbank için yorum yapmayız

CITIGROUP’tan, "Akbank ile birlikte başka banka almak gibi hedefleriniz var mı Örneğin satışı gündemde olan Halkbank’ta Akbank ile birlikte hareket etmeyi düşünüyor musunuz" sorusuna, "Herhangi bir başka işlem ile ilgili yorum yapmayacağız" cevabı geldi.

En cazip şirketten hisse aldık, pahalı değil

AKBANK’
ın yüzde 20’sine verilen 3.1 milyar dolarlık fiyatın yüksek olduğu yönündeki yorumlara katılmayan Citigroup yöneticileri, buna ilişkin sorumuzu şöyle yanıtladı: "Öncelikle bu anlaşma ile çok önemli bir yatırım yapıyoruz. Bu stratejik işbirliği anlaşmasıyla, Citigroup’u bankacılık sektörü büyüdükçe ileriye taşıyacak olan Türkiye’nin, en cazip şirketinden yerinde bir kararla hisse aldık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!