Citibank: Türkiye yatırım yapılacak 5 ülkeden biri

Güncelleme Tarihi:

Citibank: Türkiye yatırım yapılacak 5 ülkeden biri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 16:29

Citibank Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi, ister yerli ister global banka olsun Türkiye’nin, yatırım yapılacak ilk 5 ülkeden biri olduğunu söyledi. "Dünyada iki kriz yaşayıp ondan sonra sıçrama yapan ülke pek yok" diyen Bideshi, Türkiye’de bunu yaşadıklarını söyledi.

DÜNYADA Türkiye gibi iki kriz yaşayıp da hemen ardından sıçrama yapan başka bir ülke olmadığını söyleyen Citibank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi, "İster yerli ister global banka olsun Türkiye, yatırım yapılacak ilk 5 ülkeden biri" dedi.

YARIŞMAK ZORUNDASINIZ: Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Finans Dünyası ile birlikte düzenlediği "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansında konuşan Bideshi, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinden Brezilya hariç diğerlerinin yabancı sermayeyi geniş oranda çektiklerine dikkat çekti. Türkiye’nin Doğu Avrupa, Hindistan ve Çin ile yarışmak zorunda olduğunu söyleyen Bideshi, Türkiye’nin özellikle bütçe açıklarını dengelemek için yabancı sermaye yatırımlarını çekmesinin gerekliliğine vurguladı. Bideshi, şöyle konuştu: "Büyüme momentumunun olduğu Türkiye’de müthiş bir dinamizm var. Dünyada iki kriz yaşayıp ondan sonra sıçrama yapan ülke pek yok. Biz, kriz dönemi ve peşinden hemen fırlamak gibi döngüleri Türkiye’de yaşadık. Başka ülkelerde bunu görmek zor. Dolayısıyla yabancılar rahatlıyor. Böyle bir dinamizm herkese rahatlık aşılıyor. İster yerli ister global banka olsun Türkiye, gidip yatırım yapılacak ilk 5 ülkeden biri. Türkiye, BRIC ülkelerine eklenmiştir."

TÜRKİYE ÇOK İYİ BİR LİMAN: Siyasi istikrarın önemine de değinen Steve Bideshi, hükümetler değişse de sermaye hareketleri açısından olumsuz iklimin oluşmamasının şart olduğunu vurguladı. Bideshi, Türkiye’nin yabancı yatırımları çekmeye devam etmesi için 10-20 yıllık uzun vadeli plan yapması gerektiğini söylerken, "Türkiye, yabancı sermaye yatırımları için çok iyi bir liman" dedi. Türk bankacılık sektöründeki konsolidasyonun devam edeceğini ve pazara yeni aktörlerin geleceğini kaydeden Bideshi, Halk Bankası ile ilgili sorular üzerine de, bu konuda hükümetin elinde çok farklı opsiyonlar bulunduğunu, bunlardan birinin işletim ve daha fazla iyileştirmek olduğunu belirtti. Türkiye’de Halk Bankası ve Ziraat Bankasının uzun tarihleri bulunduğunu vurgulayan Bideshi, "Hükümetin bu iki bankayı satmak konusunda kararlılığı, görüşü var. Ama daha önce yapılacak işler var" diye konuştu.

TEB’i alacaktık kriz engelledi

OTURUMDA bir dinleyicinin, "Citibank’ın Türkiye’de 15 yıldır ne yaptığını hiç bilmiyorum. Türkiye’de neden büyümediniz" şeklindeki yorumu ve sorusu üzerine Bideshi, şöyle dedi: "Citigroup, 1998 yılından sonra ABD dışında deniz aşırı büyümeye karar verdi. Girdiği pazarlardan biri olan Arjantin’de kaybı oldu. Türkiye’de biz geçmişte Türk Ekonomi Bankası’nı (TEB) satın almak istemiştik. Ancak kriz oldu. Kriz, bizim Türkiye’de o dönemde yatırım yapmamızı engelledi. Bu ülkeye güveniyoruz. Akbank’ın yüzde 20’sini almamız bu yönde attığımız büyük bir adım."

Nomura: Türkiye Batı’ya bakarken Doğu’yu kaçırmasın

NOMURA Yatırım Bankası Orta Doğu Direktörü Anais Faraj, çokuluslu şirketlerin bugüne kadar Türkiye’de dahil pekçok ülkeye yatırım yaptığını belirtirken, "Yatırımcı şimdi kafasını kaşıyor ve nereye gitsek diye düşünüyor" dedi. Çin ve Hindistan’ın burada ön plana çıktığına dikkat çeken Faraj, Türkiye’ye ise "Batıya bakacağım diye doğuyu kaçırmayın, kendisini doğuya da pazarlayın" tavsiyesinde bulundu. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Finans Dünyası ile birlikte düzenlediği "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansında konuşan Faraj, çokuluslu ya da dev şirketlerin, ’Polonya, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelere sermaye yatırımı yapacağız’ diye konuşmadığını, çünkü bunları gerçekleştirdiğini vurguladı.

Toshihiro: İki Japon devi Türkiye’de yatırım planlıyor

JAPON Dış Ticaret Örgütü Türkiye Temsilciliği Direktör Yardımcısı Nakajima Toshihiro, iki büyük Japon firmasının Türkiye’ye yatırım yapmayı düşündüğünü, bu yatırımcıların elektronik ve otomotiv sektörleriyle ilgilendiğini açıkladı. Firmaların araştırmalarını sürdürdüğünü, şimdilik isimlerini açıklayamayacağını belirten Toshihiro, Japon Tobacco International’ın (JTI) 2003’te en yüksek teklifi verdiği ancak iptal edilen Tekel’in Japon yatırımcıların Türkiye’ye bakışını olumsuz etkilediğini de söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bu konuda hatalı olduğunu dile getiren Toshihiro Türkiye’ye yatırımı düşünen Japon firmaların aklına hep JTI örneğinin geldiğini de belirterek, "Japon iş dünyası Türkiye’yi çok iyi tanımıyor, ’Türkiye Arap ülkeleri arasında en iyisi’ diye düşünüyor.

30 milyar dolar olmadan başarıdan söz edilemez

YASED
Başkanı Şaban Erdikler, uluslararası sermaye yatırımlarının Türkiye’de geçen yılın sonunda 20 milyar doların kendilerini tatmin etmediğini belirterek, "Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişinin 30 milyar dolara ulaşmadan, bu konuda tam anlamıyla başarılı olunduğunun söylenemez" dedi. Türkiye’nin doğrudan yabancı sermaye çekme konusunda 2005’te 22’inci sırada olduğunu belirten Erdikler, 2006 sonu itibariyle de ilk 10 ülke arasında yer alabileceğini kaydetti.

Türkiye kalkışa hazır uçak gibi

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye güvenmekle yanılmayacaklarını belirterek, Türkiye’yi "kalkışa hazırlanan bir uçağa" benzetti. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın 20 büyük ekonomisi içine girmeyi başaran Türkiye, sizi yanıltmayacaktır ve gerçekten fırsatlar ülkesidir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!