Citi: Türkiye çok parlak görünüyor 21’inci yüzyılın büyüklerinden olur

Güncelleme Tarihi:

Citi: Türkiye çok parlak görünüyor 21’inci yüzyılın büyüklerinden olur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

BU yıl 6’ncı kez düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısına 1.6 milyon kişiyi istihdam eden 500 milyar dolar cirolu 17 uluslararası devin CEO’ları katıldı. İnovasyon ve istihdam gündemi oluştururken, Citi Corp. Başkan Yardımcısı Hamid Biglari, “Türkiye yükselen bir ekonomi ve çok parlak bir geleceği var. 21’inci yüzyılın en büyük ekonomilerinden biri olmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KÜRESEL ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında ara verilen ancak 2010 yılında tekrar düzenlenen 6’ncı Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısına 8 ülkeden 12 sektörü temsilen 17 uluslararası devin CEO’ları katıldı. Toplantılar sırasında sorularımızı yanıtlayan Citi Corp. Başkan Yardımcısı Hamid Biglari, Türkiye için ‘yükselen bir ekonomi’ benzetmesi yaparken, “Türkiye’nin çok parlak bir geleceği var” dedi.
En büyük ekonomi
Yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip bir banka olarak uzun vadeli bakış açısına sahip olduklarını belirten Hamid Biglari, “Kıtaların buluştuğu eşsiz jeopolitik konumu ve global ekonomik kriz sırasında ekonomisi ve bankacılık sistemini iyi yöneten bir ülke özelliğiyle Türkiye’yi oldukça olumlu değerlendiriyoruz. Türkiye’de 35 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyoruz ve stratejik bakış açısı olarak Türkiye’nin 21’inci yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Olağanüstü yönetim
Türkiye’nin bankacılık sistemini, global ekonomik krizde olağanüstü bir şekilde yönettiğini vurgulayan Biglari, şunları dile getirdi: “Türk bankaları, bazı gelişmiş ülke bankalarına göre birçok açıdan göreceli olarak daha güçlü bir konumda. Özelleştirme sayesinde güçlü bankalar, satın alma yolu ile fırsatlar sunan diğer bankacılık piyasalarında bulunma şansını yakalıyorlar.”
Verimli işbirliği
Citi’nin Akbank’a yüzde 20 ortaklığının Türkiye’ye ve kendi büyümelerine dönük stratejik ve uzun vadeli bir yatırım olduğunu vurgulayan Biglari, şöyle konuştu: “Türkiye bizim için öncelik taşıyan önemli ülkelerden biri. Akbank ortaklığının yanı sıra kendi faaliyetlerimiz de var. Ayrıca Akbank’la işbirliğimiz çok verimli ve ortaklıktan çok mutluyuz. Citigroup olarak, Citibank ile Türkiye’de büyümeye devam ederken Akbank ile ilişkilerimizi de güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu işbirliğini daha da derinleştirmek amacındayız.”
İstanbul finans merkezi
İstanbul’un finans merkezine dönüşmesi konusunda oldukça güçlü bir konumda bulunduklarını söyleyen Biglari, “İstanbul’da ulaşım çok güç olsa da ekonomik dinamikler İstanbul’u çok güçlü bir konuma itiyor” dedi. Biglari, kriz sonrası dönemde her ülkenin sürdürülebilir bir büyüme ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, “Dünyanın yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var” vurgusu yaptı. Avrupa’nın IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Dünya Bankası’nın çabaları ile şu anda önemli bir basamakta olduğuna değinen Biglari, “Ancak Avrupa’da ekonominin rekabetçi bir konuma erişmesi global ekonomik durum ile yakından ilgili” diye konuştu.

Haberin Devamı

UPS: Dilek ve gümrük sıkıntısını anlattık

Haberin Devamı

UPS Uluslararası Başkanı Daniel Brutto, toplantı boyunca yatırımcı olarak tüm dileklerini hükümete aktarabildikleri bir ortam bulduklarını söyledi. Daniel Brutto, Türkiye’de gümrüklerde yaşanan sıkıntılardan bahsettiklerini anlatırken, “Türkiye’de ihracat kolay, ithalat zor. Bürokrasi, vergiler ve yavaş işlemler sorun olabiliyor. Ayrıca havaalanlarında uçaklarımızın slotlarının artırılması ve bazı karayollarının durumunun iyileştirilmesiyle ilgili görüşlerimizi sunduk” diye konuştu. Kayıt dışı ekonomi konusunun da gündeme geldiğine dikkat çeken Daniel Brutto, “Kayıt dışının sistemin içine nasıl çekileceğini de tartıştık” dedi. Şu anda Türkiye’de en çok zorlandıkları konunun gümrükler ve bürokrası olduğunu vurgulayan Brutto, “Bürokrası çok yavaş ilerliyor. Çok farklı vergiler var ve çok yüksek. Özellikle ithalatta gümrük sorunları çok fazla. İhracatta fazla sorun yaşamıyoruz” diye konuştu. Sunulan tüm fikirlerin Türkiye’yi daha rekabetçi hale getirmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Daniel Brutto, “Türkiye çok sağlam bir ekonomi haline geliyor. Biz de varlığımızı güçlendirmek istiyoruz. Daha çok Türkiye’ye gelen mallarını ve giden malların gümrük konularını konuştuk” dedi.
35 paket, bir istihdam
Türkiye’deki finansal sisteminin iyi gidişatına paralel olarak UPS olarak yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan UPS Uluslararası Başkanı Daniel Brutto, “Müşterilerimizin miktarı ve talepleri arttıkça Türkiye’ye yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Her 35 pakette bir istihdam yaratıyoruz. Ayrıca paket sayısı arttıkça de yeni bir TIR alıyoruz” diye konuştu. Brutto, Türkiye’de kargo taşımacılığı da yaptıklarını ancak ağırlıklı olarak kurye servisi hizmetine yöneleceklerini anlattı.

Haberin Devamı

Söz verdiği 270 milyon dolarlık yatırımı yapıyor

CISCO Systems Başkan Yardımcısı Mohsen Moazami, 2008’de internet vergilerinin azaltılmasını talep ettiklerini ve bunun gerçekleştiğini söyledi. Toplantıya katılan bütün şirketlerin ana pazarlarının başında Türkiye’nin geldiğine dikkat çeken Mohsen Moazami, “Toplantıda ithalat, ihracat ve tedarik zincirleri ile ilgili sorular gündeme geldi. Ancak Türkiye finansal krizi çok başarılı bir şekilde dayandı. Bunu da güçlü mali politikalarına borçlu. Türkiye’nin ekonomisi bu ortamda manevra kabiliyeti sağlıyor” dedi. Toplantıda hükümetin inovasyonla ilgili hedeflerinin de gündeme geldiğini belirten Mohsen Moazami, “Türkiye’de işsizlik OECD ortalamalarından biraz yüksek. Bunda amaç sadece iş yaratmak değil yüksek kaliteli işler yaratmak olmalı” diye konuştu. 5 yıl önce Başbakan Erdoğan’a söz verdiklerini hatırlatan Moazami, “270 milyon dolarlık Türkiye’ye yatırım hedefimiz var bunu da istikrarlı çekleştirmeye devam
ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kimler katıldı

Stephan Van Herck (Adobe Systems, Başkan Yardımcısı), Mohammed Alshaya (Alshaya Group, Başkan), Mohsen Moazami (Cisco Systems, Başkan Yardımcısı), Hamid Biglari (Citi, Başkan Yardımcısı), Muhtar Kent (Coca-Cola Company, CEO), Jürgen Fitschen (Deutsche Bank, Bölgesel Yönetim Başkanı), Paolo Monferino (Fiat Group, CEO), Giorgio Zappa (Finmeccanica, COO), Tang Qibing (Huawei Technologies, Orta Asya Bölge Başkanı), Marco Milani (Indesit Company, CEO), Anil B. Jain (Jain Irrigation Systems, CEO), Maurizio Calenti (Kraft Foods, CEEMA Bölge Başkanı), William K. Fung (Li&Fung Limited, Grup İcra Direktörü), Koji Nakamura (Mitsui Co.Ltd, CEO), Miles Young (Ogilvy&Mather, CEO), Daniel J. Brutto (UPS, Uluslararası Başkan) Matthew Kirk (Vodafone, Grup Dış İlişkiler Direktörü)
Özel Sektör Temsilcileri
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi YASED Başkan Vekili Adnan Nas

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!