Güncelleme Tarihi:
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, önceki akşam Bakanlık ile bağlı kuruluşların Merkez teşkilatında çalışan personele yönelik verdiği iftar yemeği sonrası Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Bakanlığın devam eden ve yeni başlanacak projeleri hakkında da bilgi veren Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde çıtayı yükseğe çıkardığına dikkat çekerek, “Çıtayı buraya getiren lidersiz olmuyor ama liderin altında da ekipsiz olmuyor” dedi. Amacının onların ortaya koyduğu hedefleri adım adım gerçekleştirmek olduğunu kaydeden Arslan şunları söyledi:
TOLERANSI OLMAYACAK
“Binali Bey ile kıyaslanma derdim yok. Vatandaş da kıyaslamıyor. O bizim gerçekten avantajımız. ‘Ben geldim banane, ben yeni bakanım’ diye bir lüksüm yok. Binali Bey’den almış olmak ayrı bir sorumluluk, çünkü vatandaşın da gözü bizim üzerimizde. Vatandaşın bize şöyle bir töleransı olmayacak, ‘Yeni gelmişti, daha yeni öğreniyor.’ Vatandaş diyecek ki ‘Sen onu geç bir defa. Sen zaten oradaydın.’ Bunlar biraz da deklare edilmiş projeler. Yavaş yavaş yeni projelere kafa yoracağız.”
BAYRAMDA AÇILIYOR
30 Haziran’da Osmangazi Köprüsü’nün açılacağını ve yaklaşık 59 kilometrelik kısmını hemen hizmete sokacaklarını belirten Arslan, “Özellikle İstanbul Kocaeli’den, Yalova Bursa üzerinden Ege’ye inecek olanlar Orhangazi’ye kadar olan sıkışıklığı zaten atlatmış olacaklar, en önemli kısmı orası. Bayramdan başlamak üzere, bu yaz Ege’ye inmek isteyen vatandaşlar onun rahatlığını yaşayacak. Sayın Başbakan, geçiş ücreti konusunda müjdeyi unutmadı. 30 Haziran’da inşallah Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız açılışta onun müjdesini verecek” diye konuştu.
BAKÜ-İSTANBUL TREN HATTI
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de bu yıl sonu bitirmek istediklerini kaydeden Arslan şöyle devam etti: “Çünkü o Marmaray ile birlikte ülkemiz açısından çok önemli. En çok yükleneceğimiz projelerin başında o geliyor. İnşallah onu bağlarsak ülkemizdeki demiryolu taşımacılığı yılda 27-28 milyon tondan 50 milyon tona çıkacak. Yani ikiye katlayacak. O proje ve bağlantıları Türkiye’deki ulaştırma koridorunu, özellikle orta koridoru çok önemli hale getiriyor. Bu sene sonunda en azından dizel tren çalıştırmayı hedefliyoruz.”
BANLİYÖ HATLARI İÇİNTAHAMMÜLÜMÜZ YOK
MARMARAY’da banliyö hatlarını bağlama ile ilgili ciddi bir problem yaşadıklarını kaydeden Bakan Ahmet Arslan, “Onunla da ilgili açıkçası ya şu anki görüşmeler çerçevesinde yüklenici çok ciddi bir aksiyon alıp hızlanacak ya da gereğini yapacağız. Çünkü çok fazla tahammülümüz yok. Sadece banliyö hatları İstanbul’daki şehir içi taşımacılık için değil orta koridorun tamamlayıcısı olması anlamında da çok çok önemli. O olmadığı zaman koridoru tamamlayamıyoruz. Halkalı-Kapıkule demiryolunu da hızlı bir şekilde şu an hazırlıklarını yapıyoruz, öncelikli hedefimiz onun da orta koridorun tamamlayıcısı olması hasebiyle hemen onu hayata geçirmek” yorumunu yaptı.
ANKARA’DAN SİVAS’A 2 SAATTE GİDİLECEK
BAKAN Ahmet Arslan, Yüksek Hızlı Tren çalışmalarında da yavaşlama olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Zor bir coğrafyadayız. Gerçekten ne kadar sondajlar zemin etütleri yaparsanız yapın fiilen işe başladıktan sonra sahada sürprizler karşınıza çıkabiliyor. Bu da büyük projelerin sürecini biraz uzatıyor. Yeni Pendik-Ayrılıkçeşme arası karşılıklı Kazlıçeşme’den Halkalı’ya kadar olan kısmı, şu an banliyö hatları olarak Marmaray’ın CR3 sözleşmesi olarak devam ediyor. Şimdi yükleniciyi sıkıştırıyoruz. Ya bir atak yapıp hızlanacak ya da çözüm bulacağız, yürümeyecek yani... Öyle gözüküyor. Şu an orada hedef iki yıl. Yani 2018’de banliyö hatlarını tamamlamış olmak. YHT’de Konya-Eskişehir tamam. Bir de Karaman’a kadar uzatılması devam ediyor. Ankara-Sivas hattında eksik olan yerler vardı, bu eksik kısımların hepsinin ihaleleri yapıldı. Ankara-İzmir hattı, birkaç etaptan oluşuyor. Polatlı’ya kadar hazır. Polatlı sonrası İzmir’e kadar birkaç etap çalışılan alanlar var. İhalesini yaptıklarımız var ve ihale aşamasında olduğumuz kısımlar var. Birkaç ay içerisinde İzmir’e kadar olan bütün güzergâhta ihaleler tamamlanacak. İzmir-Ankara 3.5 saat olacak. Ankara Sivas ise 2 saat...”
HENDEKLİ YOLLARIKARAYOLLARI YAPACAK
BAKAN Mehmet Arslan, Güneydoğu Anadolu’da PKK’nın hendek kazıp barikatlar açtığı, operasyonların yapıldığı 7 yerleşim yerindeki yolları belediyelere bırakmayıp Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapacağını açıkladı. Arslan, 220 kilometrelik şehir içi yolların sıcak asfaltla yapılacağını, Şırnak dışında gerekli ihalelerin tamamlandığını söyledi. Arslan son durumla ilgili şu bilgileri verdi: “Operasyon yapılan ilçelerde, çukur kazılan yerlerdeki yolların sıcak asfalt yapılmasıyla ilgili ihaleler yapıldı, işe başlandı. Belediyelerin yaptığı yollarda sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle o yolların hepsini şehir içi de olsa dahil, Karayolları Genel Müdürlüğü marifetiyle ihalelerini yaptık, sıcak asfaltlarını biz yapacağız. Sur, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin, Dargeçit ve Derik’te ihaleler yapıldı. Şehir içi yollar sıcak asfalt yapılacak. Şırnak’ta operasyonlar devam ettiği için tespit yapılamadı. Operasyondan sonra ihale yapılacak. Diyarbakır, Mardin ve Şırnak Valilikleriyle birlikte çalışılıyor. Toplam 220 kilometrelik yol yapılacak.”