Cisco: Türkiye’ye 5 yılda 250 milyon dolar yatıracağız

Güncelleme Tarihi:

Cisco: Türkiye’ye 5 yılda 250 milyon dolar yatıracağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 00:00

Dünya internet trafiğinin yüzde 80’ini yöneten internet ve ağ teknolojileri şirketi Cisco’nun İcra Kurulu Başkanı Charles Giancarlo, 5 yılda Türkiye’ye 250 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Giancarlo, Ar-Ge merkezleri arasına Türkiye’yi almak için inceleme yaptıklarını belirterek, "Şartlara göre yatırım rakamı 250 milyon doları çok aşabilir" dedi.

DÜNYA internet trafiğinin yüzde 80’ini yöneten, 24 milyar dolar cirolu bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketi Cisco, 5 yıl içerisinde Türkiye’ye 250 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (TYDK) toplantısına katılan, Cisco İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, İş Geliştirme Başkanı ve Cisco Linksys Başkanı Charles H. Giancarlo, "250 milyon dolar benim muhafazakar öngörüm. Şartlara göre bu rakamın çok üstüne de çıkılabilir" dedi.

TÜRKİYE YATIRIMLARIMIZ: Giancarlo, Türkiye’ye yapacakları yatırımın içeriğiyle ilgili şunları söyledi: "Yatırım bir kaç değişik noktayı kapsıyor. Öncelikle Türkiye’deki kendi altyapımızın güçlendirilmesi. Bu satış ekibinin oluşturulması, profesyonel hizmetler, pazarlama organizasyonu, teknik destek hizmetlerini kapsıyor. İkinci büyük kısmı ise burada bulunan partner, müşteri ve yerel hi-tec şirketlere yatırım yapılması. Küçük ve orta ölçekli firmaların finansmanına da yatırım yapacağız. Buradaki yatırım tutarı şirketten şirkete değişecek."

FON OLUŞTURABİLİRİZ: Giancarlo, İstanbul, Kurtköy’de kurulması planlanan Teknopark’a yatırım davetini ilk kabul eden bilişim şirketi olduklarını belirterek, "Bu bahsettiğim küçük ve orta ölçekli yerel şirketlere yatırımın açılımı" dedi. Giancarlo, hükümetle birlikte çalışarak yerel hi-tec teknolojisini geliştirmeyi sürdüreceklerini de vurgulayarak, bu şirketlere danışmanlık, düşük maliyetli erişim ekipmanlarına ulaşmalarını sağlamak gibi hizmetler vereceklerini kaydetti. Bir fon oluşturarak Türkiye’de gelecek vaat eden küçük hi-tec şirketlerine yatırım yapabileceklerini bildiren Giancarlo, böylece yerel şirketlere ortak olabileceklerini de vurguladı.

AR-GE OFİSİ YATIRIMI: Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarını 10-12 kişilik bir ekip yürütüldüğünü belirten Giancorla, Doğu Avrupa’da yapacakları bir Ar-Ge yatırımı için Türkiye’yi de incelediklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Romanya ve Polonya ile beraber Türkiye’yi de inceliyoruz. Ben Cisco’da Ar-Ge’nin de başındayım ve 4 milyar dolarlık bir bütçeyi yönetiyorum. Dünyada 8 ana Ar-Ge ofisimiz, 100 kadar da küçük ofisler var. bunların sayısını azaltmak istiyoruz. Ana bölgelerde ana Ar-Ge ofislerine sahip olacağız. Ar-Ge bizim çok önemli. Planladığımız bu yatırım belli bir periyotta 50-200 milyon dolara mal olacak. Ar-Ge sürekli devam eden bir yatarımdır."

Türkiye’nin yatırım açısından avantajları

TÜRKİYE’nin yabancı yatırımcılar açısından sahip olduğu avantajları Charles G. Giancarlo, şöyle aktardı: "Doğu Avrupa’dan Afrika’ya kadar gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye önemli bir merkez. Dil ve anlayış avantajları var. Türkiye’nin ekonomik büyümesi çok vaatkár. İstanbul çok büyük ve uluslararası bir merkez. Eğitim kurumları iyi düzeyde."

Yatırım zirvesinde yabancıya

verdiğiniz önemi gördüm


BU yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (TYDK) ilk kez katıldıklarını anlatan Charles Giancarlo, "Türkiye’nin politik ve buna bağlı olarak ekonomik istikrara sahip olması yabancı yatırımcılar için çok önemli. Devam eden reformlar vaatkár. TYDK yatırımcıya güven veriyor. Hükümetin yabancı yatırımı ne kadar önemsediğini gösteriyor ki Başbakan dahi toplantıda hazır bulunuyor. Uluslararası yatırımcı bu gelişmeleri gördükçe ilgisini artırır" dedi.

Eğitime odaklanın fikri mülkiyet hakkını unutmayın

CHARLES Giancarlo, Türkiye’nin yapması gerekenlerle ilgili olarak, "Eğitimin geliştirilmesine devam edilmeli. Normal ve teknik liselerle beraber üniversite eğitimine de önem verilmeli. Uzmanlaşmaya gidilmeli. Altyapı her şeydir. Türkiye altyapısını güçlendirmeli. Daha ucuz internet altyapısı bütün iş yapma maliyetlerini azaltır. Fikri mülkiyet haklarıyla ilgili gelişimler sürdürülmeli" diye konuştu.

24 milyar dolar ciro 50 bin çalışan var

130 civarında ülkede faaliyet gösteren Cisco’nun 2005 yılı cirosu 24 milyar dolar civarında. Charles G. Giancarlo, dünyadaki her bir servis sağlayıcısına satış yaptıklarını söylüyor. 50 bin kadar çalışanı olan şirketin Ar-Ge bütçesi yaklaşık 4 milyar dolar. Cisco, 1996’dan bu yana Türkiye’de de faaliyetlerde bulunuyor. Cisco, Koç, Eczacıbaşı, Turkcell gibi şirketlerin e-dönüşüm projelerini de gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!