Cinsiyet uçurumu

Güncelleme Tarihi:

Cinsiyet uçurumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2014 01:34

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ endeksine göre Türkiye, 136 ülke içinde 120’nci. Kadınların yüzde 30’u işgücüne katılırken, oran erkekler için yüzde 76. Bu cinsiyetler arasındaki uçurumun boyutunu gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

SABANCI Üniversitesi tarafından düzenlenen ve bu yıl konusu ‘Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği’ olarak belirlenen ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ne Deniz Kandiyoti layık görüldü. University of London Öğretim Üyesi olan Prof. Deniz Kandiyoti jüri özel ödülünü Sabahcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Nihat Berker’den aldı. Kandiyoti, uluslararası saygınlığı olan platformlarda yaptığı yayınlar ve Türkiye’nin durumu ile ilgili yaptığı karşılaştırmalı incelemeler ile ödüle layık görüldü.

ÇABA HARCANMALI

Ödül töreninin açış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Sabancı, “Bugün, toplumsal düzende geldiğimiz noktada, cinsiyet eşitliğine; geleneklerin dışına çıkılarak,bilimsel bir yaklaşımla bakmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde bir yandan bu konuda çeşitli yasal iyileştirmeler yapılıyor. Eşitliğe yönelik evrensel değerler ve bu doğrultuda belirlenen hedefler de açıklanıyor. Gündelik hayatımızda ise bu konunun anlaşılması için daha yoğun çaba sarf etmemiz gereken bir ortamdayız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE 120’NCİ

Sabancı, “Toplumsal cinsiyet eşitliği bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin de önemli bir göstergesi. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2013’te yayınladığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ endeksine göre Türkiye, 136 ülke içinde 120’nci. Türkiye’de kadınların yüzde 30’u işgücüne katılırken, bu oran erkekler için yüzde 76” dedi ve bu rakamların Türkiye’de cinsiyetler arasındaki uçurumun boyutlarını gözler önüne serdiğine dikkat çekti. Ödül sahibi Kandiyoti toplumsal cinsiyet sorunlarını çözülmesi gereken bilmece gibi gördüğünü belirterek, 21. yüzyıl koşullarında ‘ataerkil’in kendini yeniden üretmekte zorlanan, çatırdayan bir yapı olduğunu söyledi. Kandiyoti, “Ataerkilin yönetim bilimi olarak yeniden hortlaması söz konusu. Ancak yeni nesil buna ‘hayır’ diyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!