Güncelleme Tarihi:
Çin'de ortak oldukları, ilkokul, ortaokul ve lisesi bulunan bir okula öğrenci gönderilmesi konusunda danışmanlık hizmeti veren Orya Eğitim Ticari Danışmanlık şirketi, Türk pastırmasını Çin'de satmayı, kuşbaşılı pideyi Çinlilere yedirmeyi, bakım evi projesiyle Çinli yaşlılara bakmayı hedefliyor.
Orya Eğitim Danışmanlık şirketinin Genel Müdürü ve ortağı Orkun Akar, Çin'de gerçekleştirdikleri yatırımları ve yeni projeleri, değerlendirdi. Pekin'de, konsoloslukların yakınında ve yeni yapılanmakta olan bir bölgede yakın zamanda bir Türk lokantası açtıklarını belirten Akar, kısa zaman içinde burayı genişletmeyi istediklerini kaydetti. Akar, lokantanın aşçısının Türk, yardımcı aşçı ve çalışanların Çinli olduğunu aktardı.
“Çin'e gidip de sadece Türkler'e hitap etmek olmaz, lokantamız herkese yönelik” diyen Akar, Çinliler'in yeni şeylere çok açık olduğunu, iki ülke yemeklerinin de birbirini “andırdığını” söyledi.
Orkun Akar, üç yıllık projenin, 70 bin dolarlık bir yatırım maliyetiyle hayata geçirildiğini bildirerek, lokantada dönerin yanı sıra, dana bonfileden tavuk şişe kadar et ağırlıklı bir menünün bulunduğunu, Çinliler'e enteresan gelecek kaşarlı, kuşbaşılı ve yumurtalı pidelerin menüde yer aldığını anlattı.
Şakşuka ve zeytinyağlı fasulye gibi aperitiflerle de Çinliler'in damak tadına hitap edeceklerini anlatan Akar, “tatlıyı pek sevmeyen Çinliler'e” ana tatlı olarak fırında sütlaç ve her gün değişen ayrı bir tatlı olmak üzere iki çeşit tatlı servisi yapıldığını ifade etti.
PASTIRMA ÇİN PAZARINDA
Orkun Akar, Pekin'de bir sucuk-pastırma imalathanesinin de kurulma aşamasında olduğunu belirtirken, önce bir deneme üretimi yapacaklarını, daha sonra da markalaşmaya geçeceklerini aktardı.
Çin'de buna benzer bir üretim olduğuna ilişkin bilgisi bulunmadığını kaydeden Akar, “Sucuktaki dana bağırsağından tutun da pastırmanın çemenine kadar her şey Türkiye'den gelecek. Markamız henüz belli değil. Talep gelecek, bundan eminiz... Ama yine de tedbirli olmak istiyoruz” diye konuştu.
Akar, Çin'de neredeyse her şeyin kurutulduğunu anlatarak, sucuk ve pastırmanın bulunmadığını, Çin pazarında ilk olacaklarını dile getirdi.
BAKIM EVİ PROJESİ
Pekin'de bakım evi yapma projeleri olduğundan da bahseden Akar, Çin hızlı geliştiği için zengin bir kitle oluştuğunu, 1,5 milyarlık nüfusun 70 bininin bu kesim içinde yer aldığını ifade etti.
Akar, yaşlanan nüfusla birlikte bakım evi ihtiyacının arttığına, büyüklere bakılamadığına işaret ederek, ülkede lüks bir bakım evinin bulunmadığını vurguladı.
Temiz ve servisi iyi olan, değişik konseptte bir bakım evi projesinin büyük ilgi göreceği yönündeki düşüncesini aktaran Akar, bunun henüz proje aşamasında olduğunu, konuya ilişkin araştırmalarının devam ettiğini kaydetti.