Çinliler Türkiye'nin güneşine geldi

Güncelleme Tarihi:

Çinliler Türkiyenin güneşine geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2012 13:57

Güneş paneli üretiminde dünyada önemli paya sahip olan China Sunergy (CSUN), Türkiye'de 600 milyon dolar yatırımla Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kuracak. Fabrikanın 3 sene içerisinde 600 megavat kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Gelecek yıldan itibaren Türkiye'de güneşten elektrik üretimiyle ilgili yatırımların başlayacak olması yerli ve yabancı şirketlerin sektöre olan ilgisini her geçen gün artırıyor. Güneş paneli ve güneş pili üretiminde dünyada önemli bir paya sahip olan CSUN, Akfel Grup ve Seul Enerji ortaklığıyla Türkiye'de Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kurma kararı aldı.

Yatırım yer tespiti için Türkiye'ye gelen CSUN yöneticisi Tanyan Huang'ı kabul eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, CSUN'un hücre verimliliği konusunda dünya rekorunun bulunduğunu ve dünyadaki en yüksek verimli hücreleri ürettiğini öğrendiklerini söyledi.

Lisansız üretimi hareketlendirecek

Bir süre önce gerçekleşen Çin ziyareti sırasında firmayla görüştüklerini belirten Köktaş, görüşmede hem fabrika açıp hem de lisanslı ve lisanssız üretim tesisleri kurmaları için Türkiye'nin fırsatlarını anlattıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcıların yerli pazarda üretim yapmasının yüksek talep, ihracat ve fiyat avantajı sunduğunu vurgulayan Köktaş, güneşinin kalitesi, elektrik talebinin hızla artması ve Avrupa ile Orta Doğu pazarına yakınlığının Türkiye'yi yatırım için öne çıkardığını kaydetti.

Mevzuata göre güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir üretim tesislerinde yerli ekipman kullanılmasının alım garantisinde fiyatı artırdığını vurgulayan Köktaş, “Bunun yanında, 500 kilovata kadar lisanssız elektrik üretimine imkan verilmesi sayesinde arazilerde, çatılarda binlerce güneş paneli kurulacak olması da önemli. Tüm bunlar yabancı yatırımcıya cazip geliyor” diye konuştu.

Avrupa'ya Türkiye'den açılacaklar

CSUN yöneticisi Tanyan Huang da Türkiye'de yatırım yapmaya oldukça önem verdiklerini belirterek, yatırımla Türkiye pazarının yanında çevre ülkeler ve özellikle Avrupa pazarını hedeflediklerini söyledi.

Sektörün entegre üretici olarak maliyet avantajlarını kullanarak piyasa fiyatlarını sektörde beklenenden çok daha kısa sürede yakalayacaklarını ifade eden Huang, “Fabrikanın yeri konusunda karar aşamasına geldik. Belirleyeceğimiz bölgeye 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde 600 megavat kapasiteye ulaşmak. Enerji ihtiyacının sürekli artış göstermesi yakın gelecekte Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda önemli bir pazar haline geleceğini gösteriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!