Güncelleme Tarihi:
Enerji Bakanı Taner Yıldız açıkladı; Çin, Türkiye’ye enerji yatırımı için 15 milyar dolar ayırdı. Ve ilk yatırımını da yaptı; 1.2 milyar dolarlık Adana Tufanbeyli termik santral ihalesini Çinliler aldı.
Enerji Bakanı Yıldız ile, bakanlık kameriyesindeki sohbetimizde enerjinin uluslararası yönüne değiniriyoruz.
Ve en çok merak edileni soruyorum;
Türkiye’deki nükleer santral ihalesine ilgilerini açıklayan, müzakerelere başlayan Çinliler devam edecekler mi?
Bakan Yıldız, “Çin ile enerji alanında stratejik işbirliğimiz, stratejik ortaklığa dönüşüyor...”
Dünya siyasetine de etki edecek bu “türkiye-Çin stratejik ortaklığının” adımları da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinde atılmış. Ona ziyarette eşlik eden Bakan Yıldız anlatıyor; “Çin Türkiye’ye enerji yatırımı için 15 milyar dolar ayırmış durumda. Bize getirdikleri 5-15 milyar dolar onlar için çok küçük bir para. Cüsseleri çok büyük.Böyle olunca getirdikleri de büyük oluyor” dedi.
Nitekim, ilk büyük enerji yatırımını da açıklıyor Çin’in, Bakan Yıldız; Türkiye’nin en büyük kömür rezervlerinden Adana Tufanbeyli ihalesini kazanan Çin, 1.2 milyar dolar yatırımla 600 mw’lık kömür santralı kuracak. Çin, Türkiye’de kömür alanındaki enerji yatırımını 8 bin mw’a çıkarmayı planlıyor.
Ancak sadece bu kadar da değil; Bakan Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Çin, nükleerin yanı sıra rüzgar ve güneş santralleri de kurmak istiyor Türkiye’de.
BAŞLANGIÇ 8 BİN MW
“Görüşmelerimde Çinliler sadece kömürde 7-8 bin mw’lık santral, saha almayı teklif ettiler” diyen Yıldız, sadece bunun bile 4-15 milyar dolar yatırım anlamına geldiğini söyledi. Yıldız, “Ciddi bir stratejik işbirliğinden stratejik ortaklığa gidebilir. Başlar ve hızlı gider. Ortaklık Türkiye’de başlar, sınırı aşar” dedi.
ÇİN İSTİSNA OLMAZ
Çin ile bu derece yakınlaşmanın ABD ile ilişkilerde bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı sorumuza ise Yıldız, “Fırsatlara bakmak lazım. Şu anda hem Rusya hem ABD ile hep beraber projeler gerçekleştirebiliyoruz. Çin bunun istisnası olmaz. Ekonomiler globalleşiyor. Her ne kadar politikalar ulusallaşsa da ekonomiler, globalleşiyor. Bu önüne bir çok şeyi alıp götüren bir olgudur. Türkiye büyümeye karar verdi ve büyümesini de uluslar arası sermaye ile yapmaya karar verdi. Ancak Türkiye’nin tasarrufları, büyüme hızına yetmiyor” yanıtını verdi.
“ENERJİDE HEM KAYNAK, HEM ÜLKE, HEM GÜZERGAH ÇEŞİTLİLİĞİ”
Enerjide kaynak çeşitliliği kadar ülke çeşitliliğine dikkat edilip edilmediği sorumuza Yıldız, “Bu çok önemli bir konu. Bize ikinci nükleer santralı, Rusya ile yapar mısınız, diye soruyorlar. Ancak biz diğer ülkelerle yapmanın doğru olacağına inanıyoruz. Biz hem kaynak hem ülke hem de güzergah çeşitlendirmesine uğraşıyoruz” karşılığını verdi.