Güncelleme Tarihi:
SANAYİ üretimini artırarak içinde bulunuğu ekonomik koşulları iyileştirmek isteyen ABD’de ilk büyük adım Apple’dan geldi. Maliyetlerini azaltmak için pek çok şirket gibi üretimini Çin’e kaydıran Apple, yeniden ABD’ye dönme kararı aldı. Apple’ın kurucu CEO’su Steve Jobs’un ölümünün ardından şirketin başına geçen ve CEO koltuğunda 16’ncı ayını geride bırakan Tim Cook, Apple’ın geleceği hakkında önemli kararlar almaya başladı. Önceki gün Bloomberg Business dergisine verdiği röportajda üretimi Çin’den tekrar ABD’ye taşımak için 2013 yılında ilk yatırımlarını hayata geçireceklerini belirten Cook, üretim için 100 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.
KÂRLILIĞINI ABD’DE SÜRDÜRECEK
90’lı yılların başına kadar üretimini ABD’de gerçekleştiren ancak birçok dev marka gibi maliyetlerini düşürmek için Çin’e taşıyan Apple, anavatanına geri dönmeye hazırlanıyor. Çin’deki ucuz işgücünü ABD’de bulamayacak olan Apple’ın yardımına ise robotlar yetişecek. Robotların yoğun bir şekilde üretimde kullanılması ile işgücü maliyetlerini daha da aşağıya çekmeyi planlayan Apple, kârlılığını düşürmeden anavatanına dönmüş olacak. İlk etapta 100 milyon dolardan fazla bir yatırım ile 2013 yılında MacBook üretiminin bir kısmını ABD’ye taşıyacak.
DEĞERİ YÜZDE 43 ARTTI
Steve Jobs’un ölümünün ardından Apple’ın kan kaybedeceği iddiasını ortaya atanları yanıltan Cook, dünyanın en değerli markası ve şirketini, daha da ileri götürmeyi başardı. Jobs’un ölümünden bu yana piyasa değerini yaklaşık yüzde 43 oranında artıran Cook, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 3 ve 4, iPad mini, iMac, MacBook Retina, iPod Touch, iPod nano ürünleri piyasaya sürdü ve yüksek satış rakamlarına ulaştı.
CİKLET ŞİRKETİ DEĞİLİZ
Röportajda Apple’ın sıradışı bir şirket olmasını, çalışan herkesin farklı karakter yapısına sahip olmasına bağlayan Cook, “Ciklet şirketi değiliz. Her bir çalışanımız farklı bir karaktere sahip. Bu sayede sıradışı ürünler geliştiriyoruz” diye konuştu. Samsung ile yaşadıkları rekabeti de değerlendiren Cook, “Samsung farklı bölümleri olan büyük bir şirket ve bizim hem işbirliği yapıp hem de rakip olduğumuz ilk şirket değil” şeklinde konuştu. Apple, ürünlerinin ekran ve diğer temel parçalarını Asya’dan tedarik ederken, tasarımını yaptırdığı çipleri Taiwan Semiconductor Manufacturing ve Samsung’a ürettiriyor.
Mağaza çalışanı işçiden 5 kat fazla kazanıyor
TİM Cook, Foxconn fabrikasındaki işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili olarak yapılan eleştiriler hakkında, “Tedarikçilerimizle kurduğumuz iş modeli, tüm üreticiler için örnek bir model haline geldi. Fabrikalardaki yatakhanelerde yatmak zorunda kalan işçiler, işleri gereği orada kalabiliyor. Bu üretimin bir parçası.” Apple mağaza çalışanının ortalama geliri 12 dolarken, ABD şirket için üretim yapan Foxconn çalışanı ise saatte 2.5 dolar kazanıyor”dedi.
Çinliler de kullandıkları robot sayısını artırıyor
ÇİN’de fabrikalarda kullanılan mekanize robot sayısı büyük bir hızla artıyor. Son verilere göre fabrikalarda kullanılan mekanize robot sayısı bu yıl 2011’e göre yüzde 51 artarak 22 bin 577 adede ulaştı. Çinli otomobil üreticisi Great Wall, fabrikaya yaptığı 161 milyon dolarlık yatırım yaparak 1200 adet mekanize robot yerleştirirken çalışan kaynakçı sayısını da 1300’den 400’e düşürdü. Great Wall Genel Müdürü Hao Jianjun, her bir robotun fiyatının yaklaşık 50 bin dolar olduğunu ancak işçilere ödenen maaş miktarı azaldığı için bu maliyetin üç yıl içinde çıkarılabildiğini söyledi.