Çinli Huawei, 50 milyon dolar yatırıyor, 500 Türk mühendise kapı açıyor

Güncelleme Tarihi:

Çinli Huawei, 50 milyon dolar yatırıyor, 500 Türk mühendise kapı açıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2010 00:00

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, dünyadaki 15’inci Ar-Ge merkezini açtığı Ümraniye’de 3 yılda 50 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. Şirket, 500 Türk mühendisine de iş kapısı açmış oldu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN dört bir yanındaki operatörlere yeni nesil telekomünikasyon çözümleri sağlayan Çin merkezli Huawei, 15’inci Ar-Ge merkezini İstanbul’da açtı. Hindistan’dan sonraki en büyük uluslararası merkezini Ümraniye’de açan şirket, İstanbul’u şu anda BDT bölgesine bağlı olan Orta Asya&Kafkasya (CA&C) biriminin genel merkezi olarak seçti. Türkiye faaliyetlerine 2002’de başlayan Huawei’in bugün 500’ün üzerinde çalışanı bulunuyor. Huawei, 3 yıl içinde 350’si Ar-Ge Merkezi’nde, 150’si Teknik Destek Merkezi’nde olmak üzere toplam 500 Türk mühendise iş imkanı sağlamayı planlıyor.
50 milyon dolar yatıracak
Huawei Global Başkan Yardımcısı Jiang Yafei, şunları söyledi: “Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi ile güçlü ve yenilikçi bir takım olacağız ve global telekomünikasyon sektörünün başarılı geleceği için birlikte büyüyeceğiz. Önümüzdeki dönemde, operatör, müşteri ve kurumsal projeler odaklı çalışan 350’den fazla Türk Ar-Ge mühendis ekibinin oluşturulması için 50 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız.”
Coğrafi konum avantajı
Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarını değerlendiren Huawei Yazılım Başkan Yardımcısı Huang Jian ise, şöyle konuştu: “Türkiye’nin kaliteli
Ar-Ge kaynakları ile Avrupa, Asya ve Afrika’yı birleştiren coğrafi konumunu kullanarak, Ar-Ge uzmanlığımızı en iyi şekilde sunmayı, sürekli gelişen Ar-Ge stratejimizi uygulamayı, müşterilerimize daha iyi hizmet ve ürünleri zamanında sağlamayı ve Türkiye’deki bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişimini teşvik etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de kurduğumuz Ar-Ge merkezimizin, müşterilerimiz, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ve Huawei için karşılıklı faydalar yaratacağına inanıyoruz.”
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng de, Huawei’nin Türkiye’de böyle bir Ar-Ge merkezi açmasının çok güçlü anlamları olduğunu söyledi. Xiaosheng, Çin şirketlerinin Türkiye’de yeni yapacakları yatırımlar için de bir başlangıç noktası olacağını, bu merkez sayesinde Çin şirketlerinin, Türkiye’nin, yatırım yapmak için en iyi yerlerden biri olacağını göreceklerini belirterek, “Bu iş birliği yeni bir İpek Yolu’nun başlangıcı olacak. Bilgi telekomünikasyon İpek Yolu olacak. Doğu Asya’yı batıya bağlayacak” dedi.
AB’den geri değiliz
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye’nin bilişim sektöründe AB ülkelerinden geri olmadığını, ülke olarak bu konuda mütevazi olmamak gerektiğini söyledi. Acarer, bu tür Ar-Ge merkezlerinin gelecekteki teknolojik gelişmelere zemin hazırlayacağını umduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Bilgi iletişim pazarını en az 160 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi açılış töreninde yaptığı konuşmada, bilgi-iletişim pazarını 30 milyar dolardan en az 160 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, bu hedefin de aslında çok mütevazi bir hedef olduğunu, rakamın 200 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini anlattı. Bilişim ve iletişim sektörünün krize rağmen Türkiye’de büyüyen nadir sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu nedenle ulaşım ve altyapı ile bilişim sektörünün geliştirilmesi gerekiyor. Bunlar bölgesel ve küresel iş birliğinin geliştirilmesi için lokomotif sektörler. Bu nedenle iş birliğimizin geleceği açıktır, ümit vericidir.” Patent başvurularında dünyada Çin’den sonra gelen 2’nci ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yıldırım, “Yüzde 59 artışla Türkiye patent başvurusu ile dünyada ikinci sıraya yerleşti. Çin ise yüzde 499 artışla birinci sırada. Demek ki bu ortaklık doğru bir ortaklık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!