Güncelleme Tarihi:
Mermerler Şirketler Grubu Başkanı Yüksel Mermer, Chery'nin Alia, Kimo, Tiggo, S16, Queen ve Boss modellerinin tanıtımı dolayısıyla düzenlediği toplantıda, şu anda modellerin tanıtım aşamasında olduklarını, servis, yedek yarça ve satış sonrası hizmetleri yapmaya çalıştıklarını anlattı.
Mermer, öncelikle kamuoyunda bu markaların iyi olduğunu kanıtlamaları gerektiğini ifade ederek, “Şu anda kamuoyu araştırması yaptırıyoruz. Ne olacak,fiyatlar nereye gider diye. Fiyatları henüz belli değil. Kimse Çin malı olduğuna inanmıyor. Gelenlerin çoğu 'Mazda'nın yeni modeli mi' diye soruyor” şeklinde konuştu. Çin'den ithalat izni olmadığını anımsatan Mermer, şunları kaydetti:
“Bununla ilgili bir görüşmemiz de yok. Önce alt yapı çalışmalarını bitirelim. Acelemiz, kimseye bir taahhüdümüz yok. Eğer bu mal kaliteli ve fiyatı da güzelse ithalat izninin olmaması için bir sebep yok. Çünkü tüketici hakları diye bir şey var. Biz Gümrük Birliğini imzalamışız. Dünya Ticaret Örgütüne kaydımız var. Çin'in de var. Aslında ithalat yasağı olmaması lazım ama devletler arası çeşitli ilişkilerden dolayı...”
İzin alınmasıyla birlikte Chery modellerinin isteyen Mazda bayilerinde de satılacağını bildiren Mermer, bu modellerin daha sonra deneme mahiyetinde gelecek olanları da bulunduğunu bildirdi.
Chery ürünlerinin 58 ülkede satıldığını belirten Mermer, “Şu anda İngiltere'de de bizim TSE, üniversitelerimiz karşılığı olan bir devlet kuruluşunda testleri yapılıyor. Orada testler bittikten sonra ithalatı da başlar” dedi.
“AVRUPAYA'YA AÇILMAK İÇİN TÜRKİYE EN KOLAY YOL”
Yüksel Mermer, Chery'nin Türkiye'de fabrika çalışmaları da olacağını belirterek, “Chery'nin Avrupa'ya açılması için Türkiye en kolay yol ve geçişi en rahat olan yer. Yedek parça ve sanayimiz çok ileri. Eğer fabrika yatırımı yaparlarsa bizimle beraber olacaktır” diye konuştu.
Çin malı imajını Chery'nin Türkiye'ye getirdikleri modellerini görerek yıkmak gerektiğini ifade eden Mermer, şöyle devam etti:
“Çin'de imal edilen bir mal eğer dünya standartlarına, kalitesine uygun değilse ihracat izni verilmiyor. AB'nin standartlarına uymazsa getiremezsiniz. AB standartlarına uygumayanları ne biz getiririz, ne de izin verirler.
Bunları ithal etmek için AB'den izin almaya gerek yok. İzne Türkiye karar verecek. İngiltere'deki gibi Türkiye'de de bu modellerin testlerini yaptıracağız.”