Çinli Chery, 500 milyon dolara geliyor, Peugeot yatırımı ‘iyileşme’yi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Çinli Chery, 500 milyon dolara geliyor, Peugeot yatırımı ‘iyileşme’yi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çinli Chery’nin Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırım yapmak üzere bakanlığa resmen başvuruda bulunduğunu açıkladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, isim vermeden Peugeot’nun 800 milyon Euro’luk yatırım için Türkiye’yi hâlâ gündeminde tuttuğu mesajını verdi.

Haberin Devamı

FRANKFURT OTOMOBİL FUARINDAN KARELER

SON dönemde Türkiye’deki mevcut otomotiv firmalarının peş peşe açıkladıkları dev yatırım kararlarına, Frankfurt’tan yenileri eklendi. Frankfurt’ta Türkiye’de üretim yapan markaların standlarını ziyaret eden Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni yatırımların sinyalini verdi. Ergün, Çin’den 500 milyon dolarlık yatırımın yolda olduğunu söylerken, Çağlayan kriz nedeniyle 800 milyon Euro’luk (1.1 milyar dolar) yatırımını askıya alan uluslararası bir otomotiv fimasının Türkiye’den vazgeçmediğini ifade etti.
Çinli firma başvurdu
Nihat Ergün, Çinli Chery’nin 500 milyon dolarlık yatırım için Sanayi Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu belirterek, Çinlilerin Türkiye’den dünya pazarlarına açılmak istediklerini ifade etti. Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye’de uygulamaya konan teşviklerden sonra büyük yatırımlar için başvurular oldu. Çinli Chery de teşviklerden yararlanmak ve 500 milyon dolarlık yatırım yapmak istiyor. Yüzde 50 pay alacak Türk ortaklarını da tespit etmişler. Birlikte başvurularını yaptılar. Yer arayışı çalışmalarını sürdürüyorlar.”
Peugeot yatırımı bekliyor
Çağlayan ise, otomotivin dünyada ekonomik krizi en ağır hisseden sektör olduğuna dikkat çekip, Türkiye’ye 800 milyon Euro’luk yatırım yapmayı planlayan Fransız Peugeot’yu kastederek, şunları dile getirdi: “Daha önce Türkiye’ye gelmesi konusunda benimle görüşen uluslararası çok büyük bir firma, şu an herhangi bir yere gitmiş değil. Hepsi bekleme durumunda, tekrar piyasalar normalleştikten sonra, 2010 yılına kadar tekrar bakacağız demişlerdi. Tekrar Türkiye’ye gelme konusunda kararlılar.”
Çin’den 3 firma geliyor
Çağlayan, Çin’den Türkiye’ye yönelecek otomotiv yatırımları konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda Çin’den Türkiye’ye yatırım yapma konusunda belli noktaya gelmiş 3 firma var. Yatırıma başlamak için dünyada ekonomik durumun normalleşmesini bekliyorlar. Ekonomik durumun normalleşmesiyle beraber Türkiye daha büyük bir otomobil üretim üssüne dönüşecek. Otomotiv pazarında değil bir doların, bir sentin bile çok büyük önemi var. Türkiye’yi üretim üssü seçmiş firmalar satacakları alana en yakın yerde üretimi yaparak, navlun maliyetini en aza indiriyorlar.”
Mermerler kredi arıyor
Çinli Chery’nin Türkiye distribütörü olan Mermerler Grubu’nun Başkanı Yüksel Mermer, Türkiye’de yatırım için Çinli ortaklarının çok istekli olduğunu söyledi. Mermer, şöyle konuştu: “Türkiye üzerinden Avrupa’ya açılmak ve Çinle aramızdaki dezavantaj yaratan vergi yükünden kurtulmak için yatırımı düşünüyorlar. Herkes yatırım için Çin’e giderken Çinli bir firmanın Türkiye’ye gelmesi dikkate değer bir olay. Chery’nin Türkiye yatırımı diğer sektörler için de örnek olacak. Yatırımda payımıza düşen 250 milyon dolar için kredi arama çalışmalarına başladık.”

Haberin Devamı

DİKKAT ÇEKEN MODELLER

Haberin Devamı

Dünyanın en tasarruflu aracı

VOLKSWAGEN, Frankfurt Fuarı’nda dünyanın en tasarruflu aracı unvanını alan ‘E-Up’ isimli yeni modelini tanıttı. 2013 yılında piyasaya çıkacak olan elektrik araç, 100 kilometrede sadece 2 Euro’luk elektrik harcıyor. 230 voltluk enerjiyle 5 saatte şarj olabilen aracın aküsü evde bile doldurulabiliyor, 130 kilometre yol katedebiliyor.

Bu melez 250 km hıza ulaşıyor

BMW’nin Vision EfficentDynamics (VED) konsepti, Frankfurt Fuarı’nın en dikkat çeken konsepti oldu. 1.5 litrelik üç silindirli turbodizel motor ile desteklenen iki adet full-hybrid elektrikli motor toplamda araca 356 beygirlik güç ve 800 Nm tork sağlıyor. 0-100 kilometre hızlanmasını 4.8 saniyede gerçekleştiren VED, 250 kilometrelik maksimum hıza erişebiliyor. Sadece elektrik enerjisi ile 50 kilometre menzile sahip olan araç, yakıt sistemiyle 700 kilometre yol alabiliyor. 100 kilometrede 3.76 litre yakıt tüketen araç 99 gramlık karbon salınımı yapıyor. VED, BMW’nin gelecekteki tasarım anlayışına da ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Fuardan Türkiye’ye gelecek

KOMPAKT sınıfın en önemli oyuncularından biri olan Opel Astra, baştan aşağı yenilenerek 4’üncü nesliyle yollara çıkmaya hazırlanıyor. Kasım ayında ön satış yöntemiyle Türk otomobilseverlerin beğenisine sunulacak olan yeni Astra, Opel’in Insignia ile başlattığı yeni tasarım anlayışı çerçevesinde geliştirilmiş. Yeni Astra’nın, 2009 sonuna kadarki satış hedefi 350 adet olarak belirlendi. Sportif görünüme kavuşan yeni Astra, mevcut modele göre 170 mm daha uzun tasarlanmış. Türkiye’de ilk etapta 1.6 litre 115-180 beygir ve 1.4 100 beygir gücündeki versiyonlar satışa sunulacak.

Yeni ‘martı kanat’ 2010’da yollarda

MERCEDES’in, 50’li yıllardaki efsanevi modeli 300 SL’in yeniden tasarlanması fikriyle ortaya çıkan Mercedes SLS, fuarın en ilgi gören modellerinden biri oldu. Klasik modele ‘martı kanat’ lakabını kazandıran yukarı doğru açılan kapı tasarımı yeni modelde de korundu.Araçta AMG tarafından el yapımı olarak üretilen 563 beygirlik bir motor bulunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 4 saniyenin altında gerçekleştirebilen araç saatte 320 kilometrelik maksimum sürate ulaşabiliyor. SLS’in yollara çıkış tarihi 2010 yazı olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!