Güncelleme Tarihi:
“Afşin-Elbistan Havzası Çöllolar Kömür Sahası İşletme Sözleşmesi” Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile Park Teknik Elektronik Madenler Turizm Ticaret Sanayi AŞ arasında imzalandı.
ÇÖLLOLAR’DA TÜRK TİPİ YATIRIM MODELİ BENİMSENDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk madenciliği ile özel sektörün birleştiğinin altını çizerek, “Madencilik sektörü senelerdir ihmal edildi. Öksüz kalmış bir sektördür. Canlı bir şekilde bu projelerle tekrar ele alınıyor. Türkiye enerji sektöründe en önemli yatırımları yapan ülkedir” dedi.
Afşin-Elbistan B’ye 1.5 milyar dolar harcadıklarını belirten Güler, toplam proje miktarının 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Çöllolar Projesi’nin Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğunu ifade eden Güler, şunları söyledi:
“Paket olarak proje toplam 5 milyar dolar. Yenilenebilir enerjide de önemli adımlar attık. Bunların hepsi özelleştirmedir. Özel sektöre yaptırma projeleridir. Çöllolarla, Türk tipi yatırım modeli ile kömür madenlerini çalıştırıyoruz.”
Nükleer santral yatırımlarının da başlayacağını vurgulayan Güler, nükleer santraller yasasının önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da onaylanacağını sözlerine ekledi. Güler, kömürün kirli bir yakıt olmadığını adam gibi yakıldığında milli değerlerin tam kaynağı olduğunu ifade ederek, kamunun kaynağının elinde kaldığını kaydetti.
EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, Türkiye’nin 8.3 milyar tonluk bir linyit rezervinin bulunduğunu belirterek, linyit rezervinin yüzde 40’ına karşılık denk gelen 3.4 milyar tonluk bölümünün Afşin-Elbistan havzasında bulunduğunu dile getirdi. Afşin-Elbistan kömür havzasında halen toplam 2 bin 795 MW kurulu güce sahip Afşin-Elbistan A ve B termik santralinin çalıştığını ifade eden Bütün, “Havzada halen toplam 4 bin MW kurulu güçte termik santrali kurma imkanı var” dedi.
Çöllolar Projesi hakkında bilgi veren Bütün, proje ile toplam kömür üretiminin 431.25 milyon ton olacağını açıkladı. Bütün, toplam dekapajın 1 milyar 260 milyon ton olduğuna dikkat çekerek, yıllık kömür üretiminin 17.25 milyon ton olacağını ifade etti. Proje süresinin 3 yıl yatırım 25 yıl işletme dönemi olmak üzere toplam 28 yıl olduğunun altını çizen Bütün, projenin tamamının özel sektör tarafından yapılacağını kaydetti. Projenin toplam yatırım değerinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu açıklayan Bütün, “Bu proje ile doğrudan 1000 kişilik dolaylı olarak ise 5 bin kişilik istihdam sağlanacak” diye konuştu. Üretimin erken olması durumunda orada ödenecek bedelin yüzde 50 fazlasını ödeyeceklerini açıklayan Bütün, yatırımı hızlandırma teşviği olduğunu ifade etti.
C VE D TERMİK SANTRALLERİ İÇİN 5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Afşin-Elbistan kömür havzasında her biri 680 milyon ton kömür rezervine sahip “C” ve “D” sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere ayrı ayrı ihaleye çıkıldığını kaydeden Bütün, şöyle konuştu:
“İhale için 36 firma ihale teklifi satın aldı. Teklifler, 29 Mayıs tarihinde verilecek. C ve D sahalarında her biri yılda yaklaşık 50 milyon metreküp toprak kaldırılacak ve her birinde yaklaşık 17 milyon ton kömür üretilecektir. Bu da mevcut kömür üretiminin 56’sına karşılık gelmektedir. Proje süresince, her iki sahadan toplam 1 milyar 360 ton kömür çıkarılacaktır. Bu kömürü çıkarmak için yaklaşık toplam 2.5 milyar metreküp kaldırılacak. Bu kömür üretim değerlerinin gerçekleşmesi halinde ülkemizin kömür üretiminde yüzde 50 artış olacaktır. Bölgeye, C ve D sahalarına kömür işletmeleri kurulması ve termik santral yapımı dahil en az 5 milyar dolarlık yatırım yapılacaktır.”
ELEKTRİK ENERJİSİNİN YÜZDE 18
Bu yatırımların yapımı sırasında yaklaşık 15 bin kişilik istihdam yaratılacağına işaret eden Bütün, bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte bölgeden 70 milyon ton/yıl kömür karşılığında 30 milyar kWH/yıl enerji üretileceğini söyledi. “Bu, şu andaki Türkiye elektrik enerjisi üretiminin yüzde 18’ini oluşturuyor” diyen Bütün, yerli kaynak kullanım oranını artığını sözlerine ekledi.
A termik santralinin verim ve kapasite düşüklüğü nedeniyle revizyon yaptıklarını ifade eden Bütün, Dünya Bankası’ndan sağlanan 280 milyon euroluk kredi ile revizyon yaptıklarını söyledi.
YATIRIM İÇİN 3 YILI BEKLEMEYECEĞİZ
Park Teknik Elektronik Madenler Turizm Ticaret Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, Park Holding olarak Türkiye’nin madencilik sektöründe önde gelen firma olduklarını belirterek, 11 milyon ton yer altı kömür üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Ciner, “Yapılacak yatırımla sadece kömür üretiminde sadece 30 milyon ton kapasiteye ulaşmış olacağız. Bu da Türkiye ölçekleri dışında Avrupa ölçeğinde ve dünya ölçeğinde firma olmamızı sağlayacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de madenciliğin iyi bir noktaya geldiğini dile getiren Ciner, ihracat rakamlarının da bunu doğruladığını dile getirdi. Ciner, Çöllolar, özel sektörün madencilikte yaptığı en büyük yatırım olduğunun altını çizerek, yatırımı üç seneyi beklemeden teslim edeceklerini bildirdi. Ciner, yüzde 100 yüksek katma değer üreten bu santrallerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ciner, Afşin-Elbistan C ve D termik santralleri ihalesine katılmayacaklarını açıkladı.