Çin Türkiye'de yüksek teknoloji pazarını da ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Çin Türkiyede yüksek teknoloji pazarını da ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 10:19

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye pazarına “kilitle giren, bisikletten halıya, kırtasiyeden gözlüğe ucuz ve kalitesiz mallarıyla piyasalarımızı istila” eden Çin'in, sonunda “yüksek teknoloji ürünleri” pazarını da ele geçirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

ATO'nun Dış Ticaret Müşteşarlığı verileri ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) sınıflamasından yararlanarak hazırladığı, ”Teknolojide Çekik Göz İstilası” raporuna göre Çin, geçen yıl yüksek
teknoloji ürünü ithal edilen ülkeler arasında 1. sırada yer aldı.

Rapora göre, Türkiye'nin Çin'den yaptığı yüksek teknoloji ürünü ithalatı 1996 yılında 148,3 milyon dolar iken 10 yılda yüzde 1,290 artış göstererek 2005 yılında 2,1 milyar dolara çıktı. Türkiye, geçen yıl toplam yüksek teknoloji ürünü ithalatının yüzde 15,3'ü Çin'den yapıldı. Rapora göre, 2005 yılında Çin'den yapılan 6,8 milyar dolarlık ithalatın 2,1 milyar dolarlık kısmını yüksek teknoloji ürünleri oluşturuyor. Bir başka deyişle Çin'den yapılan her 100 dolarlık ithalatın 30 doları yüksek teknoloji ürünlerine gidiyor.

Haberin Devamı

Çin'in Türkiye'ye en çok sattığı iki ürün grubu, 998 milyon dolar ile “büro, muhasebe, bilgi işlem makineleri” ve 802 milyon dolarla ”radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları” oldu.
Bu iki ürün grubunun ithalatı, Çin'den yapılan ithalatın dörtte birinden fazlasını oluşturduğu ifade edilen raporda, geçen yıl tüm büro, muhasebe ve bilgi işlem makinelerinin yüzde 41'inin Çin'den satın alındığı belirtildi.

“JET HIZIYLA İLERLİYOR”

Çin'in Türkiye piyasalarında “jet hızıyla” ilerlediği kaydedilen raporda, Türkiye'nin 10 yıl önce en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 18. sırada bulunan Çin'in, 2005 yılında 4. sıraya tırmandığı bildirildi.
Raporda, şöyle denildi:
“Türkiye'nin ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 2002 yılına kadar ilk 10 ülke arasına giremeyen Çin, 2002 yılında 1,4 milyar dolarla 10. ülke konumuna yükseldi.
Çin, 2003 yılında 2,6 milyar dolar ile 8. sırada, 2004 yılında 4,5 milyar dolarla 6. sırada yer alırken 2005 yılında yüzde 53 artış göstererek 6,8 milyar dolarla en fazla ithalat yaptığımız 4. ülke durumuna geldi.”
Raporda, geçen yıl Çin'in Türkiye'nin toplam ithalatı içindeki payının yüzde 6'ya yaklaştığı belirtildi.

“ÇİN'E 10 YILDA 18 MİLYAR DOLAR AÇIK VERDİK”

Rapora göre, son 10 yılda Çin'den 20,6 milyar dolarlık ithalat yapan Türkiye, aynı sürede bu ülkeye sadece 2,2 milyar dolarlık mal satabildi. Çin ile dış ticaret açığı son 1996-2005 döneminde 18,4 milyar doları buldu.
Sadece Çin değil diğer Uzakdoğu Asya ülkelerinin de Türkiye'nin ithalatı içindeki paylarını artırdığı kaydedilen raporda, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Malezya ve Tayland'ın 2005 yılı ithalatındaki payının yüzde 12'yi geçtiği belirtildi.

ATO BAŞKANI AYGÜN

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Çin'in yüksek teknoloji alanında da Türkiye pazarına hakim olmasını endişe verici bulduğunu söyledi.
Aygün, “Peygamberimiz ilim Çin'de bile olsa gidip alın demişti. Biz galiba ilimi kilim anladık. İlimi bırakıp kilimi alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yüksek teknolojiyi ihracatında dünya ülkelerinin gerisinde yer alan Türkiye'nin sadece 2005 yılında bu ürünlerin ithalatına 13,4 milyar dolar verdiğini bildiren Aygün, “Üretim ve dış ticaret stratejimizi gözden geçirmezsek açığımız her yıl daha da büyür” dedi. Aygün, şunları söyledi:

“2005 yılı ithalat rakamlarının ortaya çıkardığı tablo, yüksek düşük teknoloji ayrımı olmaksızın bütün sektörlerde Çin istilası altında olduğumuzu ortaya koyuyor. Bu tablo 2006 yılında daha da kararacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 768 ürünün TSE standardına uyma zorunluluğu kaldırıldı. Ahşap parkeler, kadın çorapları, oyuncaklar, elektrikli battaniyeler, seramik karolar, hela taşları, pisuvarlar, banyo küvetleri, cam yapılarda kullanılan temel ürünler, barbeküler, yemek tencereleri, sifonlar, lavabolar, matkaplar, musluklar, otomobiller, jantlar, genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri, aydınlatma armatürleri, lambalar, trafik işaretleri boyası, boyalar, su depoları, bisikletler, lastik ve jantlar kontrolsüz olarak Türkiye'ye girecek.

Haberin Devamı

Buradaki büyük pastayı da yine Çin yiyecek. Bu günden uyarıyorum. Çin, 2006 yılında Türkiye ekonomisini bitirecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!