Çin, ‘nadir metal’i kısıtladı, ABD, AB ve Japonya çözümü DTÖ’de arayacak

Güncelleme Tarihi:

Çin, ‘nadir metal’i kısıtladı, ABD, AB ve Japonya çözümü DTÖ’de arayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 00:00

Teknolojik ürün geliştirme konusunda lider olan ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Japonya, nadir metal ihracatını kısıtladığı gerekçesiyle Çin’i Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO-DTÖ) şikayet etti.

Haberin Devamı

Çin’in hibrid otomobil, silah, televizyon, cep telefonu, lamba ve fotoğraf makinesi gibi yüksek teknoloji ürünlerin üretilmesi için çok önemli olan bu 17 hammedelerin ihracatını engelleyerek haksız rekabet ortamı yarattığını savunan AB Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Karel De Gucht, “Çin’in bu kararı durdurulmalı. Nadir elementlere konulan kota, dünyadaki tüm üretici ve tüketicileri etkiliyor” diye konuştu.
Çin’e yaptırım gelebilir
ABD Başkanı Barack Obama’nın da konuyla ilgili endişelerini dile getiren bir mektup yazacağı belirtilirken, Obama’nın baş danışmanları “Çin, kendi ülkesindeki üreticilere bu metallerin daha uygun fiyata alarak rekabet avantajı yaratıyor. Diğer ülkelerdeki üreticiler ise çok daha az miktarda ve daha yüksek fiyatlara bu metalleri almak zorunda kalıyor” açıklamasını yaptı. Birbirinden bağımsız fakat kordineli bir şekilde gönderilen şikayet mektubuna karşılık 60 gün içinde sonuç alınamazsa, DTÖ toplanarak Çin’in bu kararıyla ilgili olarak bir ortak görüş açıklayacak. Buna göre WTO’nun, kendi üyelerinden biri olan Çin’e karşı da yeni yaptırımlar uygulayabilecek. Öte yandan 17 nadir metalin dışında, çok sert bir metal olan tungsten ve sanayide farklı çelik türleri üretimi için kullanılan molibendum metallerinin ihracıyla ilgili olarak da sıkıntıların yaşandığı kaydedildi.
Elektronikten otomobil ve silahlara yüksek teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için gerekli nadir metal rezervlerinin yüzde 95’i Çin’in elinde bulunuyor. Üretim aşamasında çevrenin önemli ölçüde zarar görmesi yüzünden Çin nadir metal ihracatına kota uyguluyor.

Haberin Devamı

Çin: Amacımız çevreyi korumak

ÇİN ise iddiaları reddederek bu kısıtlamanın gerekçesinin çevreye daha az zarar vermek olduğunu savunuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin, “Çevrecilik ile ilgili uyulması gereken kurallara bağlı hareket ediyoruz. Çevreye daha az zarar vermek adına bu kararı aldık” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!