Çin istilası başladı mermerimiz işlenmeden elimizden uçup gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Çin istilası başladı mermerimiz işlenmeden elimizden uçup gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 00:00

Türkiye’den çıkardıkları hammaddeyi Çin’e götüren işletmeci Türk mermercisine rakip olmaya başladı. Çin ile Türkiye arasındaki ithalat ve ihracatta çok büyük farkların bulunduğuna dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç "Türkiye’ye Çin’den dolu gelen TIR’lar boş dönüyor. Uyanık Çin’li 250 dolara nakliyesini yapıp bir de ucuza işletiyor sonunda bize rakip oluyorlar" dedi.

SON iki yıldır Fethiye ile Muğla bölgesinde bulunan mermer ocaklarını satın almaya başlayan Çinliler Türkiye’den çıkardıkları hammadde ile Türk mermercisine rakip oluyor. Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracatın 550 milyon dolarda olmasına rağmen ithalatın 6.8 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, "İthalatın bu kadar fazla olmasına rağmen ihracat daha az seviyelerde kalıyor. Yani Çin’den gelen TIR’ların çoğu boş dönüyor. Ancak Çin’deki uyanık yatırımcı bu boş dönen TIR’lara 250 dolar verip kendi nakliyesini yapıyor. Biz, Kayseri’ye mal gönderirken TIR’a 750 dolar veriyorsak, yabancılar Çin’e göndermek için 250 dolar veriyor. Nakliye maliyetini düşüren Çin, hammaddeyi kendi ülkesinde de ucuza işleyip bize rakip oluyor" dedi.

10 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR: Çinlilerin yanı sıra İtalyan ve İspanyolların da çıkardığı hammaddeyi kendi ülkesinde işlediğini söyleyen Erdinç, fiyatları 10 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında satılan bu ocaklar için gerekli önlemler alınmaz ise yakın bir zamanda doğaltaş rezervlerinin tükeneceğini söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile yaptıkları Çin gezisi sırasında bir çok Çinli iş adamının Türkiye’den mermer ocağı almak istediğini söyleyen Erdinç "Birde baktık ki adamlar bizim hammaddemizle yeni yeni bize rakip olmaya başlamışlar" dedi.

KENDİ ÜLKELERİNDE İŞLİYORLAR: Türkiye’de mermer ocağı alan yabancıları yatırımcı olarak görmemek gerektiğine dikkat çeken Erdinç, eğer önlemler alınmaz ise tüm rezervlerin kısa bir zaman içerisinde tükeneceğini ve doğal kaynaklarımızı yabancılara kaptıracağımızı söyledi. Bugün Türkiye’de çıkartılan hammaddelerin Çin’e götürüldüğünü ve orada işlenip ihraç edildiğini anlatan Erdinç "Kendi malımız ile bize rakip oluyorlar ve daha ucuza mal ediyorlar. Çünkü Çin hükümeti ülkesine işlenmeden getirilen hammaddenin nakliyesini karşılıyor. Ucuz işçilik yapıyorlar ve elektriği bizden çok daha uygun fiyatlara kullanıyorlar. Tüm bunlar birleşince işimiz zorlaşıyor" dedi.

MİLLİ SERVETİ HEBA EDİYORLAR: Çinli iş adamlarının mermer ocaklarına çok büyük ilgi gösterdiklerini söyleyen Erdinç "Bunları yatırımcı olarak görmemeli. Çünkü bu iş adamları mermer ocaklarındaki büyük hammaddeleri alıp ülkesine götürüyor. Küçük blok hammaddeleri ise çöpe atıyorlar. İç pazarda fayans olarak kullanılabilen bu küçük blok hammaddelere ihtiyaç olmasına rağmen kendilerine rakip istemedikleri için çöpe atıyorlar. Bu milli servetin heba edilmesidir. Oysa küçük bloklar da aynı renk ve hemen hemen aynı kalitede çıkmaktadır. Bu götürülen büyük bloklar yurt dışında, o ülkenin düşük girdi maliyetleri ile işlenmekte ve gerek kendi yurt içlerinde gerekse yurt dışında bizim hiçbir şekilde rekabet edemeyeceğimiz fiyatlarla satılmaktadır" dedi.

Malezya’daki İrocco ağaçları Türkiye’ye örnek olabilir

DOGAL taş rezervlerinin tükenmemesi için hükümetin bir an önce çalışmalara başlaması gerektiğine dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç "Eğer burada çıkarılan hammadde için Türkiye’de işleme zorunluluğu getirilirse Türkiye kazanacak" dedi. Erdinç, "Bugün 10 bin ton hammaddeyi ülkesine götüren yabancıdan 10 bin de Türkiye’de işleme zorunluluğu getirilebilir. Bunun örneği Malezya’da var. Malezya’da Teak ve İrocco ağaçlarını yabancı yatırımcının hiçbir şekilde hammadde olarak ihraç etmesine izin verilmemekte, ancak mamul nihai madde olarak ihracına müsaade edilmektedir. Bizde buna benzer bir şekilde, yabancı yatırımcının doğal taşlarımızı mamul madde olarak ihraç etme mecburiyetini getirebiliriz" dedi.

Kendi doğal taşlarımızla bize rakip oluyorlar

SON yıllarda mermer ocaklarını satın alan Çinli ve yabancı yatırımcılardan en çok Fethiye ve Muğla’lı işletmeciler şikayet ediyor. Özellikle Çin’in kendileri için çok büyük bir tehdit oluşturmaya başladığını söyleyen Fethiye Mermer İşletme Müdürü Muhterem Dereli "Çinlilerin yanında çalışan Türklerden öğreniyoruz ki bizim 20 dolarlık fiyatımızı kırıp 16 dolara işlerimizi alıyorlar. Hammaddeyi ucuza işleyince bizim satış fiyatımızın altında satıyorlar. Kendi doğal kaynaklarımızla rakip oluyorlar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!