Güncelleme Tarihi:
Böylece Çin füzelerinin ABD ya da NATO sistemine entegrasyonunda ABD fonlarının kullanılmasının yasaklanması öngörüldü. Yönetim ise bu ay Türkiye’ye gidecek üçüncü bir füze timi hazırladı.
ABD Yönetimi, Türk Hükümeti’nin Çin’den füze alıp bunları NATO savunma sistemine entegre etme ihtimaline karşı baskılarını artırdı. ABD Kongresi, cuma günü Çin füzelerinin NATO sistemine entegrasyonunun önüne geçmeyi hedefleyen bir anlaşmaya varırken, Yönetim de Türkiye’ye füze konusunda müzakereler yürütmek üzere Savunma ve Dışişleri Bakanlığı’nda uzmanların katılacağı bir ekip oluşturdu.
ABD Kongresi’nde Türkiye’nin Çin’den füze almasını engelleme girişimlerini, Cumhuriyetçi Partili Illinois Senatörü Mark Kirk başlattı. Kirk, kendisi gibi Cumhuriyetçi Parti’den olan ve aralarında John Cornyn (Teksas) ile James Inhofe (Oklahoma) gibi önemli isimlerin de olduğu beş senatörle, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Dışişleri Bakanı John Kerry’ye, Türkiye’nin Çin’den füze almasının önüne geçilmesi çağrısı yapan bir mektup yazdı. Kirk, daha sonra çabalarını bunun bir yasa maddesine dönüşmesine odaklandırdı. Ve Kongre kaynaklarının Hürriyet’e verdiği bilgiye göre Cumhuriyetçi Parti ile Demokratlar arasında süren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) müzakerelerinde, Çin füzelerinin bir madde olarak tasarıya eklenmesi için çok çalıştı.
FÜZELER İÇİN ÖZEL MADDE
Cuma günü iki partinin NDAA için yürüttükleri görüşmelerde ise anlaşmaya varıldı. Ve Türkiye’nin almak istediği Çin füzelerine karşı yasaya bir madde ekleneceği resmen duyuruldu. Buna göre Kongre’nin Temsilciler Meclisi ve Senato kanadının Silahlı Hizmetler Komiteleri, NDAA’ya “233’üncü Bölüm” adıyla bir hüküm konulması konusunda uzlaştı. “Belli füze savunma sistemlerinin entegrasyonunda fonların kullanılmasının yasaklanması” başlığını taşıyan hükmün altında da, Çin füze savunma sistemlerinin ABD ya da NATO sistemlerine entegrasyonunda ABD fonlarının kullanılmayacağı açıkca belirtildi. Böylece doğrudan yollarla da ABD’den belli fonlar sağlayan Türkiye’nin Çin’den füze alması halinde bu kaynaklardan mahrum bırakılmasının yolu açıldı.
NDAA’nın yasalaşması için taslağı şimdi Senato’nun da kabul etmesi, ardından Başkan Obama’nın bunu onaylaması gerekiyor. Önümüzdeki hafta sürecin tamamlaması bekleniyor. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Yönetimin de, Türkiye’ye füze müzakereleri için Ekim’de Ankara’da görüşmeler yürüten Savunma Bakanlığı Müsteşarı Jim Miller ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın ardından üçüncü bir ekip yollayacağını aktardı.
Ekibin Türkiye’ye ne zaman varacağı ve kimlerden oluşacağı açıklanmadı. Ancak Pentagon Sözcüsü Eileen Lainez, delegasyon için “Amerikan Savunma Bakanlığı ve Dışişleri yetkilileri üst düzey Türk yetkililerle savunma ve güvenlik işbirliği alanındaki karşılıklı menfaatlere dayalı konularda istişareler yürütürler” diyerek konuyla ilgili daha fazla detay veremeyeceğini söyledi..
İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ
“T-Loramids” olarak bilinen, Türkiye’nin uzun menzilli hava ve füze savunma ihalesinde Çin’in FD-2000 füzelerinin üreticisi CPMIEC şirketi ile yarışan ve 31 Ocak’a kadar yeni bir teklifte bulunma hakkı tanınan Ameriran savuma şirketleri ise topu Amerikan Yönetimi’ne atıyorlar. Lockheed Martin şirketinden Başkan Yardımcısı Mike Trotsky, “ABD, Türk Hükümeti’nin istediği şekilde, teklifimizin süresinin uzatılmasını kabul etti. Biz de Çin’le başlayan müzakerelerin bozulması ihtimaline karşı, teklifimizi iyileştirmenin yöntemlerini düşünüyoruz. Bu dış askeri satış için diğer her türlü yorumu ABD Hükümeti yapmak zorunda” dedi.