Çin çakmağına fren, ‘cırt bant’a sorgu

Güncelleme Tarihi:

Çin çakmağına fren, ‘cırt bant’a sorgu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 02:06

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin'den ithal edilen doldurulmayan, manyetolu çakmaklara 3 ile 5 cent antidamping vergisi uygulamaya başladı. Müsteşarlık, yine bu ülkeden ithal edilen cırt bantlar için de soruşturma başlattı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nden ithal edilen, doldurulamayan ve manyetolu çakmakların ithalatına, 3 ile 5 cent artidamping vergisi uygulanmaya başlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın konuya ilişkin tebliği, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

‘‘İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi’’ tebliği uyarınca, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, ‘‘doldurulamayan gazlı cep çakmakları ve ateşleme sistemi elektrikli doldurulabilen gazlı cep çakmakları ile çakmak aksam ve parçaları’’ için başlatılan damping soruşturması sonucu açıklandı.

Buna göre, yerli üretici Azmüsebat Çakmak ve Tıraş Bıçağı Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, Çin'den getirilen gazlı çakmakların yerli üreticiye zarar verdiği iddiasıyla yaptığı başvuru haklı bulunarak incelendi.

Yapılan inceleme sonucunda, yerli üretici tarafından üretilen çakmaklar ile sözkonusu ülkeden ithal edilen çakmakların işlevsel özellikleri, fiziki özellikleri, dağıtım kanalları, kullanım amaçları, tüketicilerin algılaması ve birbirini ikame edebilmeleri açısından benzer özellikler gösterdiği belirlendi. Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edilmesi nedeniyle, söz konusu ülkeden ‘‘tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları’’, ‘‘Ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gödveli doldurulabilen gazlı cep çakmakları’’ ile ‘‘Yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)’’ ürünlerinin Türkiye'ye ithalatında, dampinge karşı verginin yürürlüğe konması kararlaştırıldı. Buna göre dünden itibaren söz konusu ürünlerden, ‘‘Tekrar doldurulamayan gazlı cep çakmakları‘‘ ve ‘‘Ateşleme sistemi elektrikli olanlardan yalnız plastik gödveli doldurulabilen gazlı cep çakmakları’’ ürünleri için adette (0.05 ABD doları) ile ‘‘Yalnız plastik gövde (gaz ihtiva etsin etmesin tamamen teçhiz edilmiş plastikten gaz haznesi)’’ ürünü için de, adette (0.03 ABD doları) dampinge karşı vergi alınacak.

CIRT BANT

Diğer taraftan Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin Halk Cumhuriyeti ile Çin Tayvanı menşeli, ‘‘Cırt bantlar’’ için ithalatta haksız rekabet soruşturması açtı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ'e göre, yerli üretici Kotex Konfeksiyon ve Kotex İplik'in, Çin Halk Cumhriyeti ve Çin Tayvanı menşeli, ‘‘cırt bantların’’, Türkiye‘ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretime zarar verdiği iddasıyla, söz konusu maddelerin ithalatına karşı önlem alınması istemiyle yaptığı başvuru haklı bulundu.

Yerli üretici fiyat kırmak zorunda kalıyor

Çin kaynaklı ithalatın mutlak anlamda ve yurt içi tüketime göre önemli ölçüde artış gösterdiğinin gözlemlendiği bildirilen tebliğde, Çin Tayvanı kaynaklı ithalatın gerileme göstermekle birlikte pazarda önemli paya sahip olduğunun görüldüğü ifade edildi. Tebliğde, her iki ülkeden yapılan ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı ve yerli üretici fiyatlarını yüksek oranlarda kırdığının görüldüğü de belirtildi. Sonuçta, başvuru aşamasında sunulan delillerden, dampingli olduğu iddia edilen fiyatlarla yapılan söz konusu maddeler ithalatının, yerli üretim dalının üretimi, satışı, kapasite kullanımı, pazar payı ve kárlılığında, ciddi olumsuzluklara yol açtığının anlaşıldığı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!