Çin borsaları kapılarını yabancılara açıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin borsaları kapılarını yabancılara açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 16:01

Çin'deki menkul kıymetler borsalarının kapılarının yurt dışında kayıtlı işletmelere açılmasıyla ilgili olarak bir Çin yetkilisi tarafından ilk kez takvim açıklandı.

Şanghay Belediye Başkan Yardımcısı Tu Guangşao Çin Uluslararası Radyosu;nun internet sayfasında yer alan demecinde, yabancı işletmelere ait hisse senetlerinin Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmesine önümüzdeki yıl izin verileceğini belirterek, bunun şehrin uluslararası finans merkezi haline gelmesi için belirlenen uzun vadeli planın bir parçası olduğunu söyledi. Tu, yabancı işletmelere ait hisse senetlerinin Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'nda Çin parası Renminbi bazında işlem göreceğini de sözlerine ekledi.

Bu yeni uygulamanın Çinli yatırımcılara daha fazla seçenek sunacağı gibi, daha fazla yüksek nitelikli yabancı işletmenin Şanghay;da faaliyet göstermesini de sağlayacağı görüşü savunuluyor.

Başta HSBC Holding, Hang Seng Bankası, Reuters Ajansı ve Volkswagen Grubu olmak üzere çok sayıda yabancı işletmenin Çin borsalarına girmek için hazırlıklara başladıkları bildirildi.

“ÇİN EKONOMİSİ YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ"

Asya Kalkınma Bankası Çin Temsilciliği'nde görevli üst düzey ekonomist Zhuang Jian, devletin uyguladığı ekonomiyi canlandırma paketi sayesinde Çin ekonomisinin gerilemeden kurtularak yeniden canlanmaya başladığı görüşünü ifade etti.

Zhuang, Çin'deki ekonomik büyümeye sürdürülebilirlik kazandırmak için sektörlerin yapısal düzenlemelere ve enerji tasarrufu ile kirlilik boşaltımını azaltma çalışmalarına devam edilmesi gerektiğine de işaret etti. Zhuang, Çin hükümetinin sağlık ve konut gibi vatandaşların yaşamını ilgilendiren alanlar ile enerji tasarrufu, kirlilik boşaltımının azaltılması ve çevre koruma çalışmalarına yapılan harcamaları geçen yılın dördüncü çeyreğinden bu yana büyük ölçüde artırmasının büyüme hızının korunması, iç talebin artırılması, yapısal düzenlemelerin hızlandırılması ve vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi açısından önemli rol oynadığını ileri sürdü.

Çin hükümetinin iç talebin ekonomik büyümedeki rolünü artırmak için yeni önlemler alması gerektiğini kaydeden Asya Kalkınma Bankası ekonomisti, hükümetin yatırımlarına aşırı derecede bağımlı kalınması durumunda sektörlerin yapısal dengesizlik sorununun çözümünün çok zor olacağını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!