Çin: Bize haksızlık yapmayın ürünleri korsan üretmeyelim

Güncelleme Tarihi:

Çin: Bize haksızlık yapmayın ürünleri korsan üretmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2004 01:38

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wu Yi, Amerikan mallarının Çin’e girişini kolaylaştırdıklarını ve Amerikan ürünlerinin Çin’de korsan olarak yapılmasının önüne geçecekleri taahhüdünde bulunarak, ‘Sizde makul olmayan ihracat kontrol ölçütlerini kaldırın’ dedi.

Amerika’da temaslarda bulunan Yi, Çin mallarına haksız muameleyi de içeren konularda artan korumacılıktan endişeli olduklarını belirtti. Amerika’ya serbest ticaretin çift yönlü bir yol olduğunu hatırlatan Yi, ‘Son zamanlarda Amerika’da ve bazı ülkelerde ‘ticarette korumacılık’ prensibine olan ilgi arttı ve pek çok Çin malı haksız muameleyle karşılaştı’ dedi.

Washington’da Amerikalı iş adamlarıyla bir araya gelen Yi, son zamanlarda yükselen korumacılık anlayışı karşısında son derece endişeli olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: ‘Biz Amerikan mallarının Çin’e girişini kolaylaştırdık. Ayrıca Amerikan ürünlerinin Çin’de korsan olarak yapılmasının önüne geçeceğiz. Washington’da ‘makul olmayan ihracat kontrol ölçütlerini kaldırmalı.’

Amerika’da yaklaşan seçimler ‘korumacılık’ söylemlerini artırırken, Çin bu söylemlerden en çok rahatsız olan ülke konumuna geldi. Önümüzdeki Kasım ayında başkanlık seçimlerinin yapılacağı Amerika’da, Çin’le yapılan ticaretten doğan açığın genişlemesi politikacıların bu konuya dikkat çekmesine ve dengeli bir dış ticaret vaadetmesine neden oldu.

Amerika geçen yıl Çin’le ticarette 120 milyar dolar açık vermişti. Bazı politikacılar Çin malları satan şirketleri eleştirerek, onları ‘İstihdamı ihraç etmekle, işsizlik yaratmakla ve Amerika’nın geleceğini satmakla’ suçluyorlar. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerinde, şirketlerin Çin ve Hindistan gibi düşük ücretli ülkelerde dış kaynak kullanımına gitmesi ile Amerika’da işsizliğin en önemli sorunlardan birine dönüşmesi politikacıların söylemlerini bu yöne kaydırdı. Geçtiğimiz ay Amerika, Amerikan ithal çipleri aleyhinde yerli çip üreticilerine karışı uygun vergi politikaları benimsemesinden dolayı ilk defa Çin’i Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etmişti.

Geçtiğimiz aylarda Çin’de yayınlanan ekonomi gazetelerinde, Çin hükümetinin örümüzdeki günlerde para birimi yuanda revalüasyona gidebileceği bildirilmişti. Yuan uzun süredir ABD ve Avrupa’dan gelen baskılara rağmen değerini yitirmedi. Yuanın revalüe edileceği spekülasyonunun yanında Çin’in gelecek yıl döviz kurunu serbest dalgalanmaya bırakması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!