Güncelleme Tarihi:
Çimento ile havaya karbondioksit gazı verildiğini ve Türkiye'deki ormanların ürettiği oksijenin yüzde 20'sinin çimento üretimi ile yok edildiğini kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye'deki tüm ormanların absorve ettiği oksijenin yüzde 20'si çimento üretimine gidiyor. Biz de diyoruz ki, madem böyle, o zaman ihraç edilen çimentodan çevre vergisi alınsın.
Türkiye'nin çimento üretimi şu anda 50 milyon tona yaklaştı. Üretim, birkaç sene sonra 60-70 milyon tona çıkacak. Bu, bizim tüketimimizin 1,5-2 katı. Burada, gazını bizim milletimiz yutacak, ürün ihraç edilecek. Üstelik yurtdışına satış fiyatı ucuz. Halbuki, bize ucuz, yurtdışına pahalı ihraç edilmesi lazım. Ancak, bize pahalı, yurtdışına ucuz satılıyor.”
TON BAŞINA 5 DOLAR VERGİ
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere dünyada birçok ülkede çimentodan çevre vergisi alındığını kaydeden Bayraktar, “Onun için bizim ülkemizde de bunun uygulanması faydalı olur diye düşünüyorum” dedi.
Kendilerinin fakir fukaraya konut yapmak, gecekonduları ortadan kaldırmak, modern dünyanın geldiği noktada, sosyal donatılarla bezenmiş modern ama ucuz konutlar üretmek istediğini de vurgulayan TOKİ Başkanı, şöyle devam etti:
“Bu hamlemizin, bu gayretimizin desteklenmesini talep ediyoruz. Burada çimento ana malzemedir. Çimentoya gelen zam katlanarak ve dalgalanarak diğer malzemelere yansıyor. Onun için çimento üreticilerinin bu işte hassasiyet, duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Madem bizim için acil ihtiyaç olan çimento dışarıya satılıyor ve içeride fiyatlar artıyor. O zaman, tozunu yuttuğumuz, karbondioksit gazı ülkemizde kalan çimento, ihraç edilirken, çevre vergisi alınsın.
Bu vergi çevre bilincinin artırılmasına, çevre kalitesinin yükseltilmesine, çevrenin ağaçlandırılmasına, yeşillendirilmesine, fakir fukaraya ucuz konut yapılmasına harcanacak şekilde organize edilsin. Bizim talebimiz bu. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de, mesela ton başına en azından 5 dolar ödenebilir. Zaten AB'ye girdiğimizde bu vergi zorunlu hale gelecek.”
Bayraktar, inşaat ana malzemesi olan ve Türkiye'de acil ihtiyaç duyulan çimentonun ihraç edilmesini yanlış bulduğunu da belirtti. Bayraktar, halen AB ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerin çevre kirliliği nedeniyle çimento tesisi kurdurmadığına veya bu tesislere çok zor onay verdiğine dikkat çekti.
Yurt içinde çimento fiyatlarının düşmesi amacıyla çeşitli tedbirler aldıklarına da işaret eden TOKİ Başkanı, buna dönük çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
DEMİRDE GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞECEK
Bayraktar, demirde de problem yaşadıklarını, demir ithalatındaki yüzde 15'lik gümrük vergisi ve 28 günlük bekleme süresinin de sorunu artırdığını ifade etti.
Erdoğan Bayraktar, “Demirde hem bu gümrük vergisinin indirilmesi hem de bu bekleme süresinin kaldırılması için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Türkiye'de modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimleri olmasını istediklerini tekrarlayan Bayraktar, ”Bunun için de bu maliyetlerin, Türkiye'deki enflasyon seyrinin üzerinde artmaması lazım. Ama Türkiye'de enflasyon yüzde 10 seviyesinde seyrederken, inşaat malzemelerine yüzde 30-40'lar seviyesinde zam geldi. Bu da sektörü sıkıntıya soktu” açıklamasında bulundu.
Bu nedenle bazı yatırımlara ara verdiklerini ve ihaleleri durdurduklarını kaydeden Bayraktar, bu şekilde aşağı yukarı 130 bin konutluk projelerin askıya alındığını, çok acil olanlara ufak ufak devam ettiklerini söyledi. Bayraktar, bunun da piyasayı rahatlattığını ve piyasanın tekrar oturmaya başladığını sözlerine ekledi.