Çılgın Türkler New York’ta!

Güncelleme Tarihi:

Çılgın Türkler New York’ta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 22:56

Yaklaşık 4 yıl önce Emre Kurtepeli öncülüğünde New York’un Chelsea bölgesinde açılan ‘C24 Gallery’ şimdi dünyanın en önde gelen galerileri ile aynı caddeye taşınıyor. C24’ün yatırımcıları için ilk zamanlar ‘Çılgın Türkler New York’ta yorumları yapılırken, C24 bugün sanat dergisi Modern Painters tarafından dünyanın ilk 500 galerisi arasında gösteriliyor. 

Haberin Devamı

DÜNYA sanat piyasasının kalbi New York’ta Türk rüzgarı esiyor. Bundan 4 yıl önce Mynet’in kurucusu Emre Kurttepeli’nin fikriyle yola çıkan 4 ortak Chelsea’de New York’un ilk Türk sanat galerisi C24’ü açtılar. O dönemde ‘Çılgın Türkler New York’ta başlıkları atılan yatırımcılar, bugün C24 ile dünyanın en iyi 500, Amerika’nın ise 150 galerisi arasına girdiler. Emre-Maide Kurtepeli, Aslı Soyak ve Melih Doğan şimdi bu yatırımlarını dünyanın önde gelen galerilerinden Gagosian Gallery, Mary Boone Gallery, Metro Pictures ve Luhring Augistine gibi galerilerle aynı caddeye taşıyor.

100 BİN SANATÇI

New York 75 milyar dolarlık dünya sanat piyasasının kalbi. Özellikle pop art sanat piyasasının Avrupa’dan Amerika’ya kaymasından sonra tüm sanatçıların olmak istedikleri bir adres oldu New York. Sanat hareketliliğinin yüzde 21’i de New York’ta gerçekleşiyor. New York’ta 100 bine yakın sanatçı yaşıyor. Son dönemde Türkiye’de de sanat ortamında hareketlilik yaşanıyor. Daha çok sanat konuşuluyor, daha çok müzayede yapılıyor, sanat fuarlarına ilgi artıyor. Her ne kadar bu yıl sanat piyasasını da etkileyen olumsuz gelişmeler olmuş olsa da rakamlar Türkiye’de de sanat piyasasının büyüdüğünü gösteriyor. Lebriz.com’un bilgilerine göre Türkiye’de 2002’de 8 milyon dolar olan müzayede cirosu, 2010’da 90 milyon dolara, 2015 yılında da 300 milyon dolara yaklaştı. Ancak Türkiye’deki bu rakamlar Avrupa ve Amerika’da satılan eserlerle karşılaştırıldığında çok küçük kalıyor. Örneğin bundan 1.5 yıl önce Fransız ressam Cezanne’nin tablosuna bir Katar şeyhi 250 milyon dolar verdi. Neredeyse Türkiye’deki sanat piyasası kadar bir rakam bu!

Haberin Devamı

Çılgın Türkler New York’ta

EN İYİLER ARASINDA

Türkiye’de sanat koleksiyoneri olan Emre-Maide Kurtepeli de çağdaş sanatı yakından takip eden bir çift. Bundan 4 yıl önce Mynet’in kurucusu, girişimcilik dünyasının yakından tanıdığı isim Emre Kurttepeli’nin fikriyle yola çıktılar ve 4 ortak New York’un Chelsea bölgesinde ilk Türk sanat galerisi C24’ü açtılar. Amaçları sanatla ilgili bir şeyler yapacaklarsa bunu sanatın kalbinin attığı yerde yapmaktı. New York’ta sahipleri Türk olan bir sanat galerisinin ne kadar başarılı olabileceğini ise kimse bilmiyordu. Genç galeri C24, Amerika’nın en ünlü sanat dergisi Modern Painters tarafından dünyanın en iyi 500 galerisi, Amerika’nın da en iyi ilk 150 galerisinden biri olarak gösterildi. İşte bu 4 ortak Emre-Maide Kurtepeli, Aslı Soyak ve Melih Doğan,yeni galerilerini dünyaca ünlü galerilerin bulunduğu yeni adrese taşıdılar. Emre Kurtepeli’nin girişimiyle hayata geçen C24 Gallery artık dünyanın en önde gelen galerilerinden Gagosian Gallery, Mary Boone Gallery, Metro Pictures ve Luhring Augistine gibi galerilerle aynı caddede. 

Haberin Devamı

Sanatçıların 2’si Türk 

NEW York’ta Türkler tarafından açılan ilk sanat galerisi olan C24 Gallery’nin sanatçıları arasında Türk sanatçılar İrfan Önürmen ve Seçkin Pirim de var. 2016 yılında C24 Gallery’de İrfan Önürmen’in solo sergisi açılacak. Galerinin ortaklarından Maide Kurttepeli’ye “Size NY’de Çılgın Türkler diyorlarmış” diyorum, “Emre’ye girişimci ruhu nedeniyle bu lakabı uygun görmüş olabilirler. Açıkçası birçok insanın göze alamayacağı işlere kafayı takıp inanıp ilerlemesi Çılgın Türkler söylemini anlaşılır kılıyor” diyor. C24 Gallery’nin çok genç bir galeri olmasına rağmen dünyanın en önemli sanat fuarlarına katıldığını ve dünyaca ünlü sanatçıları çatısı altına aldığını söyleyen Kurttepeli, “Amaçlarımızdan biri de Türk sanatçıların da dünya arenasında tanınmalarını ve ilerlemelerini sağlamak. New York’ta yaşayan çok sanatçı var. Bu da bize kendi sınırlarımızı zorlama olanağı veriyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!