Çılgın proje kafaları karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Çılgın proje kafaları karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2013 13:17

MAKİNE Yüksek Mühendisi Sabit Ateş’in boğazdaki akıntıdan faydalanarak, elektrik üretmek için İstanbul Boğazı’nı kiralama önerisi kurumların kafasını karıştırdı. Dışişleri Bakanlığı, projenin Montrö Boğazlar Sözleşmesi bakımından herhangi bir sakıncası bulunmadığı görüşünü belirtirken, Maliye Bakanlığı Boğaziçi Kanunu’na uygun görmedi. Ateş, gerekli bürokratik işlemler için Başbakan Erdoğan'dan da yardım istemişti.

Haberin Devamı

 
Konya’dan TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran Ateş, Boğazdaki akıntıdan faydalanarak elektrik üreteceğini ve İstanbul Boğazı’nın kendisine kiralanmasını istedi. Dilekçeyi işleme alan Komisyon, ilgili kurumlardan görüş talep etti. Projeye, kurumların farklı görüş bildirmeleri dikkat çekti. Ateş’in projesine kurumlar şöyle yanıt verdi:

KANUNA UYGUN DEĞİL

MALİYE BAKANLIĞI: İstanbul Valiliği’nden alınan yazıda; Ateş’e daha önceki başvurularında söz konusu proje ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığının ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşünün alınması halinde talebinin değerlendirilebileceği bildirilmiştir. İlgili kurumlardan görüş sorulması üzerine; Büyükşehir Belediye Başkanlığı, boğaz içinde tribün tesisleri yapılmasını Boğaziçi Kanunu ve mevzuat açısından uygun görmemiştir.

Haberin Devamı

YORUMDA BULUNMAK MÜMKÜN DEĞİL

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI: Yapılması istenen tesise ait detaylı bilgi, belge ve projesi ile birlikte ilgili kişi tarafından Genelkurmay Başkanlığına, istenen bilgi ve belgeler ile birlikte Seyir Hidrografı ve Oşinografi Dairesi Başkanlığına başvurulması uygun olacaktır.

KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Adı geçen şahsın sunduğu dilekçede söz konusu proje ile ilgili genel bilgiler verildiği, projenin takibatının nasıl olacağı, tribünlerin boyutu, su seviyesinin ne kadar altında ve hangi noktalara yerleştirileceği, kıyı tesislerinin olup olmayacağı, olması halinde ne şekil ve konumda olacağı, bu nedenlerle yorumda bulunmak mümkün değildir.

MONTRÖ BAKIMINDAN SAKINCASI YOK

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: Kıyı Yapılarında Uygulanacak İş ve İşlemlere İlişkin Protokol gereğince bu tür yazışmaların Bakanlıkları (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) ile yapılması gerektiğinden talep bakanlıklar arası yazışma ile çözülebilir.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İstanbul Boğazında mevcut akıntıdan faydalanmak suretiyle enerji üretimini hedefleyen söz konusu projenin 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi bakımından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

BAŞBAKANA MEKTUP YAZDI

Ateş, daha önce de Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir e-posta yazarak boğazın altındaki akıntıyı enerjiye dönüştürmek amacıyla 13 yıl boyunca tribün projeleri hazırladığını belirtmişti. Bu tribünün iki yılda tamamen bitirilebileceğini, maliyetinin ise nükleer santrale göre çok düşük olduğunu vurgulayan Ateş, gerekli bürokratik işlemler için Başbakan Erdoğan’dan yardım istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!