‘Çılgın faiz’i bıraktılar 3 katrilyon kazandılar

Güncelleme Tarihi:

‘Çılgın faiz’i bıraktılar 3 katrilyon kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2002 01:57

Şubat kriziyle başlayan süreçte mevduat faizlerini özel sektör bankalarından çok yüksek tutan kamu bankaları, bu uygulamayı Vural Akışık'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ile noktaladı. Kamu bankaları, özel bankalardan 23 puan fazla olan faizi normale indirince 3 katrilyon lira tasarruf sağladı.

Şubat krizine gelindiği günlerde, yüzde 130 ile özel bankalardan 23 puan fazla faiz veren kamu bankalarında faizler özel bankalarda aynı düzeye getirilirken, bu operasyondan dokuz aylık dönemde tam 3 katrilyon liralık faiz tasarrufu sağlandı.

Kriz döneminde, 13.5 katrilyon lira düzeyinde bulunan kısa vadeli borçlarda ise ciddi bir gerileme sağlanarak, borç tutarı 2.3 katrilyon lira düzeyine indirildi. Kamu bankalarının kısa vadeli borçlarının Nisan ayında 1 katrilyon lira düzeyine çekilmesi bekleniyor.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nun göreve başladığı zaman, ‘‘Faizlerin indirilmesi, kısa vadeli borçların tasfiyesi ve bilançonun şeffaflaştırılması' olarak belirlediği üç temel hedefte önemli iyileşmeler kaydedildi.

FAİZLERİN İNDİRİLMESİ: 28 Şubat tarihinde özel bankaların faizleri yüzde 107 İken, yüzde 130 faiz veren kamu bankaları, şu anda özel bankalardan bir puan bile fazla faiz vermiyor. Faizlerin özel sektör bankalarıyla aynı düzeye çekilmesi sonucu, dokuz ayda 3 katrilyon lira tasarruf sağlandı.

KISA VADELİ BORÇLARIN TASFİYESİ: 28 Şubat tarihinde 13.5 katrilyon lira düzeyinde olan kısa vadeli borçlar, 2.3 katrilyon liraya indirildi. Bu tutarın, Nisan ayında 1 katrilyon liraya inmesi bekleniyor.,

HEDEF ŞEFFAF BİLANÇO: Görev zararlarının kamu kağıtlarına dönüştürülmesi, getirilerinin piyasa faiz oranları düzeyine getirilmesi, donuk kredilere karşılık ayrılması ve reeskontların ait olduğu dönemlerde yapılması sonuçu bilançolarda şeffaflık sağlandı.

Ziraat Bankası 2001 yılını 875 trilyon lira brüt karla kapattı. Dönemsel net geliri 2 katrilyon 160 trilyon lira olan Ziraat Bankası, 1 katrilyon 285 trilyon lira karşılık ayırdı. Bu yılın ilk iki ayında ise 397 trilyon lira dönemsel net gelir sağlayan Ziraat Bankası, 91 trilyon lira karşılık ayırdıktan sonra 306 trilyon lira dönemsel brüt kára ulaştı.

Halk Bankası ise 2001 yılında 569 trilyon lira dönemsel net gelir elde etti. Ancak 1 katrilyon 150 trilyon lira dönemsel karşılık ayırdığı için 2001 yılını 581 trilyon lira zararla kapattı. Halk Bankası, bu yılın ilk iki ayında ise 100 katrilyon lira net gelir sağladı. 7 trilyon lira karşılık ayıran Halkbank Ocak-Şubat ayında toplam 93 trilyon lira brüt kar elde etti.


Akışık ayrılıyor


Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Nisan ayında yapılacak genel kurulun ardından, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü görevini bırakıyor. Akışık'ın, göreve başlarken belirlediği hedeflere ulaşılması ve kamu bankalarını kanunda öngörülen özelleştirmeye hazır hale getirdiğini ifade ettiği öğrenildi.


Ziraat, belirleyici olacak


Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nun hazırladığı yol haritasına göre, Ziraat Bankası, bankacılıkta piyasa belirleyicisi olmayı hedefliyor. Yol Haritası'nda ‘‘Pazar Analizi' başlığı altındaki veriler şöyle:

Kurumsal Bankacılık Müşterisi olarak değerlendirilen ve cirosu 40 milyar dolar düzeyindeki firmaların adedi bin 200.

Ticari Bankacılık Müşteresi olarak değerlendirilen ve cirosu 1 milyar dolar olan firmaların adedi 25 bin.

KOBİ ve Perakende Bankacılık Müşterisi'nin sayısı 2-3 milyon.

Tarımsal Müşteri olarak değerlenrdirilen çiftçi aileleri 5 milyon.

Bireysel Müşteri olarak belirtilen nihai tüketicilerin ise 20-25 milyon kişi civarında.

Yol Haritası'nda, Ziraat Bankası'nın ilk stratejik hedefi, ‘bankacılıkta piyasa belirleyicisi' olarak yer alıyor. Ziraat Bankası, bankacılık hacminin yüzde 15'ini tarım sektörüne tahsis ederek, hizmetleri arttırıp diğer alanlarda yoğunlaşarak bireysel ve perakende bankacılığa odaklanmayı hedefliyor.

Halk Bankası ise bankacılık hacminin yüzde 50'sinin KOBİ'lere, yüzde 20'sini ticari, yüzde 30'unu da bireysel bankacılığa tahsis etmeyi hedefliyor. KOBİ'lerde lider banka olmayı hedefleyen Halkbank, bu alanda teknoloji, piyasa ve finansman danışmanlığını öngörüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!