Çikolatayla baharat buluştu ortaya harika evlilik çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çikolatayla baharat buluştu ortaya harika evlilik çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2011 00:00

Dünyanın en büyük baharat firması, 3.5 milyar dolar cirolu McCormick’in Dünya Başkanı Alan Wilson, Yıldız Holding ile Türkiye’de yaptıkları ortaklığı, “Harika bir evlilik! Onlar içine çikolata koydu; biz baharat. Biz birbirimizi harika bir şekilde tamamlıyoruz” diye tanımladı.

AMERİKALI McCormick 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren, cirosu 3.5 milyar doları bulan dünyanın en büyük baharat firması. Baltimore’da 1889’da kurulan şirket satışlarının yüzde 60’ını ABD’de gerçekleştiriyor. Hem perakende kanalıyla tüketiciye ulaşıyor hem de endüstriyel müşterilere satış yapıyor. Dünya genelinde satın almalarla ve ortaklıklarla büyüyen McCormick, Türkiye’de de Yıldız Holding ile ortaklık kurdu. McCormick Dünya Başkanı ve CEO’su Alan Wilson sorularımızı yanıtladı.

Türkiye pazarına girmeye nasıl karar verdiniz?
- Türkiye ile fazlasıyla ilgileniyorduk. Gelişen ve büyüyen bir ekonomi. Yemek, kültürün çok önemli bir parçası. Yemeğe katılan aromalar yemeğin çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Üstelik Türkiye’de baharat pazarının büyüklüğü 250 milyon dolar. Bunun sadece yüzde 30’u paketli ürünler. Yani çok büyük kısmı açıkta satılan baharatlar. Biz de kusursuz, doğal, yüksek kalitede pakette baharatı Türkiye’ye getirmek istedik.

Ve Yıldız Holding ile ortak oldunuz.
- Yıldız, Ülker bunun için harika bir ortak. Bizim pek çok ülkede satın alma ya da ortaklık faaliyetimiz oldu. Yıldız da Türkiye’de pek çok ortaklığa sahip. Her iki şirketin de yönetim becerisi, ortaklık kültürü var. Aramızda gerçekleşen ortaklık son derece doğal. Eğer bizim Türkiye’de bir ortağımız olacaksa bu kesinlikle Yıldız olmalı, başka biri değil.

Murat Ülker çok vizyoner

Nasıl buldunuz birbirinizi?
- Biz Türkiye’de büyüme arayışındaydık. Murat Ülker ise baharat işinde büyümek istiyordu. Bu alanda dünyada lider biziz. Murat Ülker ise, gıda ve hızlı tüketim ürünlerinde Türkiye’de lider.

Ortaklık kurmanız ne kadar sürdü?
- Birkaç yıl önce New York’ta Murat Ülker ile tanıştık. Gıda ve aromada aynı tutkuyu paylaştığımızı gördük. Bu çok güzel ve harika bir evlilik çünkü. O çikolata kattı içine ben baharat. Murat Ülker, paketleri eline alan inceleyen, açıp tadına bakan, test eden, çok vizyoner biri. Farklı ürünlerle ilgili pek çok farklı fikri var. Yani iki taraf birbirine çok uygun ve yakışan bir çift olduk. Evlenmemiz birkaç yılı buldu. Ekip çalışmalara başladı ve tüketici üzerinde araştırmalar yaptı. Doğru ürün çeşidi ve marka ismini bile tüketiciye sorduk. En çok Ülker Ducros ismi beğenildi.

Damak tadını tutturma hedefi

Baharat geleneksel olarak Türkiye’de çok güçlü ama son yıllarda nasıl eğilimler göze çarpıyor?
- Türkiye’de insanların artık daha uygun, daha doğalve daha kaliteli ürünler aradığını görüyoruz. Bu paketli baharatlı ürünler için inanılmaz bir büyüme potansiyeline işaret ediyor ki halihazırda da paketli ürünler gayet iyi büyüyor. Bizim hedefimiz Türk damak tadını, Türk lezzetini tutturmak ve bunu yüksek kaliteyle sunabilmek.

Ülker Ducros ne zaman raflara çıkacak?
- Çoktan çıktı bile. Ama marka lansmanını sonbaharda yapacağız.

Kadın alıyor, erkek yemeyi seviyor

Baharat konusuna kadınlar mı yoksa erkekler mi daha düşkün?

- Genellikle kadınlar daha çok satın alma ve pişirme işini yapıyor. Erkek yemeyi seviyor. Bizim tüketici olarak fokuslandığımız esas olarak kadınlar. Çünkü kadın alışverişi yapan taraf. Ama ilgi olarak genellikle kadın ve erkeğin eşit olduğunu söyleyebilirim.

Krizde yemek evde pişiyor, baharat satışları artıyor

Krizler ve baharatlar arasında bir ilişki söz konusu mu?
- Bizim krizi önceden sezen sensörlerimiz ya da öncü göstergelerimiz bulunmuyor. Fakat kriz dönemlerinde baharat fiyatları artar. Bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi aslında. Ama tüketicinin daha çok değer arayışına gittiğini söyleyebilirim. Daha çok evde pişirmeyi seçiyorlar. Tüm dünyada kriz dönemlerinde tüketici tarafı büyür, kurumsalda ise duraklama görülebilir. ABD’de olduğu gibi şu anda tüketicinin baskı altında olduğu ülkelerde insanlar daha az dışarı çıkıyor ve evde yemeyi tercih ediyor. Üstelik baharatlarla pek çok yenilik yapmak ve yeni lezzetler yaratmak mümkün.

Mısır Çarşısı’nda çalışanlar inanılmaz

Türkiye’den neler tedarik ediyorsunuz?

- Türkiye’den uzun yıllardır pek çok bitki ve baharat ithal ediyoruz. Fesleğen, nane, defne tedarik ediyoruz. Bütün dünya için defnenin tamamını Türkiye’den alıyoruz.

Tarihi Mısır Çarşısı’nı gördünüz mü?
- Evet ve çok etkileyici buluyorum. Tarihi çarşının ismi inanılmaz bir şey. Oradaki satıcıları da çok etkileyici. Hayran kaldım. Bazen birkaçını çağıralım ve birlikte çalışalım istiyorum.

Baharat uğruna kıtalar keşfedildi savaşlar çıktı

Baharat tarih boyunca önemli olmuş.
- Dünyadaki bazı kıtaları baharatlar sayesinde keşfettik. Çünkü kaşifler baharatların peşindeydi ve kıtaları keşfettiler. Düşünün benim yaşadığım ülke ve kıta, Amerika, bu sayede keşfedildi. Baharat Yolu’nun kestirmesini ararken Yeni Dünya’yı buldu insanlık. Dünya ilk olarak yemek üzerinden birbirine bağlandı. Globalleşmenin ticari olarak, ilk baharatlarda yaşandığını söyleyebiliriz. Üstelik Baharat Yolunu kontrol etmek çok önemli olmuş; uğruna savaşlar çıkmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!