Güncelleme Tarihi:
Ekonomist'in Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu'nun kaleminden bu haftaki Ekonomist...
- Kapak haberi olarak, iç piyasadaki daralmadan çıkış yolu arayan şirketlerin ihracat kapılarını işledik. Kimisi balık ağı, kimisi siyah havuç suyu ihracatı yapıyor. 30 farlı ürünü öyküleriyle yer verdik. Özellikle farklı, ilginç ürünlerin ihracatını, son yıllarda rakamı küçük ama ihracatımızın hızlı arttığı 20 ülkeyi analiz ettik. Bu ülkelere neler satılabileceğini derledik.
- Yasa şubat ayında çıktı, Maliye’yle uzlaşmak için mart ayı son tarihti. Bu tarih nisan ayına uzatıldı. Çarşamba günü son gün. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver ile konuyu konuştuk. 20 bin mükelleften başvuru yapan 11 binin yüzde 96’sıyla anlaştıklarını söyleyen Dilaver, uzlaşmadan 1.5 milyar YTL’lik gelir beklediklerini açıkladı.
- Bir diğer röportajımız dünya devi P & G’nin Türkiye başkanı Saffet Karpat ile. Ürünleriyle bireysel tüketimin nabzını tutan şirketin başkanı, büyüme ve enflasyon hedefinin tutmayacağı görüşünde. Karpat, “enflasyonda 2 haneli rakamlar olacak” diyor. Karpat’a göre, iç tüketim Mayıs 2006’dan itibaren başladı ve halen devam ediyor.
- Gıda fiyatlarındaki artış gündemdeki yerini koruyor. Bakliyat ticaretinin merkezi Mersin’e uzandık. Pirinçle başlayan fiyat artışları, diğer bakliyat ürünlerine de yansımaya başladı. Örneğin mercimek fiyatları 10 günde yüzde 40 arttı. Ekonomist Araştırma Birimi’nin (EAB) analizine göre, gıda fiyatlarındaki artış enflasyon hedefini daha şimdiden mağlup etti.
- Döviz kredilerinin faizlerinde yükseliş… Faizlerdeki yükselişin oranı ve nedenlerini finans bölümünde işledik.
- Borsa bölümünde, bilançolardaki ilk çeyrek beklentilerine yer verdik. Finans kesiminin karlarında şimdilik sorun yok ama sanayi kesiminin kar beklentilerinde ciddi düşüş var.
- Bu sayımızda ayrıca EMLAK MARKET ekimizle birlikte Uşak iline özel ek hazırladık.