Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne olan borçlarının 3 ay ertelendiğini açıkladı. Çiftçilerin ertelenen borçları 150 trilyon liraya ulaşıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne olan borçlarının 3 ay ertelendiğini bildirdi.
Gökalp, tabii afetler nedeniyle ekili ve dikili alanları yüzde 40'dan fazla zarar gören çiftçilerin tüm kredi borçlarının da, 2000 yılı mayıs ayı sonuna kadar erteleneceğini vurguladı.
Gökalp, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin tekliflerinin olumlu karşılandığını ifade ederken, ertelemeye ilişkin şu bilgiyi verdi:
‘‘Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası, alacaklı oldukları çiftçiler üzerinde herhangi bir takip işlemi yapmayacaklar. Kredi borçları üç ay boyunca ertelendi. Bu borçlar temerrüde de düşmeyecek. Bu erteleme bize çok büyük bir rahatlık getirecek. Bu arada çiftçi, ürettiği ürünü satacak, buğdayının parasını alacak, meyvesini değerlendirecek, satacak, ihraç edecek. Ürünlerin parasını alınca borçlarını bu 3 ayın sonunda ödeyebilecek.’’
RAHATLAMALARI İÇİN
Çiftçilerin söz konusu kuruluşlara olan borçlarının yaklaşık 150 trilyon lira kadar olduğunu ifade eden Gökalp, bu ertelemenin çiftçilerin rahatlaması açısından ve ellerindeki mevcutları ekim işinde kullanmaları açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Gökalp, direkt bir para çıkışı olmayacağı için, bu ertelemenin Ziraat Bankası'na fazla bir yük getirmeyeceğini de söyledi.
Öte yandan, Bakan Gökalp, tabii afetler nedeniyle ekili ve dikili alanları yüzde 40'dan fazla zarar gören çiftçilerin tüm kredi borçlarının da, 2000 yılı mayıs ayı sonuna kadar erteleneceğini bildirdi. Gökalp, bu borçların da yaklaşık 300 trilyon lira düzeyinde bulunduğunu kaydetti.
Hüsnü Yusuf Gökalp, buğday fiyatlarının, dünyada oluşan fiyatlar, Türkiye'deki enflasyon oranı, hububatın tarladaki maliyet fiyatı dikkate alınarak belirlendiğini kaydetti. Dünyada bugday taban fiyatının ton başına 110 dolar iken Türkiye'de 193 dolar olarak açıklandığını ifade eden Gökalp, ‘‘Verdiğimiz buğday taban fiyatı, Türkiye genelindeki çiftçiler tarafından memmunlukla karşılanmıştır’’ dedi. Gökalp, TMO'ya getirilen tüm buğdayların alındığını ifade ederek, 3.6 milyon ton olarak alınması öngörülen hububat miktarının 5.3 milyon ton olarak revize edildiğini hatırlattı. Şu ana kadar 4 milyon 290 bin ton ürün alındığını, çiftçilere 110 trilyon 500 milyar ödeme yapıldığını bildiren Gökalp, üretecilere borç olarak kalan 317 trilyonun 100 trilyonunun, ticari banka kredilerinden karşılanacağını ifade etti.