Çiftçilerin alternatif ürünü

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilerin alternatif ürünü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 10:13

Konya'da dinlendirilen tarlalara alternatif ürün olarak ekilen çerezlik kabak üretimi, 2002 yılından sonra ilgi görmeye başladı.

Tarlalarını bir yıl nadasa bırakan Konyalı bazı çiftçiler, ek gelir amacıyla alternatif olarak sunulan çerezlik kabak (çekirdeklik kabak) üretimini sevdi.

2002 yılında üretimine başlanan çerezlik kabak üretimi Konya'nın Akşehir ve Çumra ilçelerinde ağırlıklı olmak üzere yılda yaklaşık 2 bin hektara kadar ulaştı.

Kabak, bir sonraki ürünün veriminin artmasında önemli rol oynarken çiftçisine de ilave gelir sağlaması nedeniyle giderek yaygınlaşıyor.

Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, Akşehir ile çevresindeki Gölçayır, Gözpınarı, Atakent, Yeniköy, Sorkun bölgelerinde çerezlik kabak üretiminin yaygın olduğunu söyledi.

Alternatif ürün olarak sunulan kabak üretiminin giderek arttığını ifade eden Karaman, şunları kaydetti:

“Çiftçi tarlasını boş bırakmak yerine bütçesine ve tarlasına faydalı olacak kabak üretmeyi tercih ediyor. Toptan kilo fiyatının 3,5-5 YTL arasında olması nedeniyle kabak çekirdeği üretimi geçen yıla göre yüzde 150'ye yakın oranda arttı. 2005 yılında 10 ton çerezlik kabak çekirdeği üretimi yapılırken, bu yıl 220 dekardan yaklaşık 26 ton verim bekliyoruz. Giderek yaygınlaşan çerezlik kabak üretiminin önümüzdeki yıllar da çiftçinin gözde ürünleri arasına gireceğini tahmin ediyoruz.”

KABAK ÇEKİRDEKLERİ YOLLARDA KURUTULUYOR

Sorkun köyünde çiftçilik yapan Ahmet Altuntaş, köyde birçok çiftçinin alternatif ürün olarak çerezlik kabak üretimine yöneldiğini söyledi.

Akşehir ve çevresinde 2004 yılından itibaren üretimin yaygınlaştığını ifade eden Altuntaş, “3 yıldır çerezlik kabak yetiştiriyorum. Bu yıl 1 tonun üzerinde kabak çekirdeği verimi bekliyorum. Kabak üretimini birbirinden gören çiftçi nadas yerine ilave gelir için bu ürüne yöneliyor” dedi.

Altuntaş, tarlalarda toplanan kabaklardan ayrılan çekirdeklerin yollara serilerek kurutulduğunu belirterek, “Güneşin altında kurutulan kabak çekirdeklerinin başında gece-gündüz nöbet tutuyoruz. 2-3 gün güneş altında bekletilen kabak çekirdekleri, kurutulduktan sonra toptancılar piyasaya sürmek üzere satın alıyor. Genellikle çiftçi kadınlar kabak çekirdeği üretimiyle uğraşıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!