Çiftçiler Günü’ne süt polemiği damga vurdu

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiler Günü’ne süt polemiği damga vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 00:00

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yapılan toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki süt polemiği devam etti. Erdoğan, süt dağıtımının siyasi istismar konusu yapılmayacak kadar önemli olduğunu belirtirken, Kılıçdaroğlu da süt dağıtımını değil kalitesini eleştirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan süt polemiği 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yapılan toplantıda da devam etti. Başbakan Erdoğan, süt dağıtım konusunda Kılıçdaroğlu’nu “siyasi istismar” yapmakla suçlayarak, “Ön yargıyla söylenen sözler kimseyi tereddüte sürüklemesin. Sütleri gönül rahatlığıyla içebilirsiniz” dedi. Kılıçdaroğlu ise Erdoğan’a “Binin üstünde çocuk rahatsızlanacak, biz görmeyeceğiz, gözümüze bant çekeceğiz” yanıtını verdi. 

Gönül rahatlığıyla için

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) düzenlediği Dünya Çiftçiler Günü töreni devletin zirvesine de evsahipliği yaptı. Birçok ilden gelen çiftçilerin de katıldığı törene gündemi meşgul eden süt polemiği damga vurdu. Başbakan Tayyip Erdoğan, kendisini dinleyen Kılıçdaroğlu’nu çiftçilere şikayet etti. “Süt meselesi istismar edilmeyecek kadar önemli” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Böyle kapsamlı ve büyük bir projeyi organizasyonda ciddi hiçbir aksaklık yaşanmadan başarıyla gerçekleştirdik. Projenin ilk günlerinde toplam 7 milyon 200 bin çocuğumuzdan küçük bir bölümünde süte karşı hassasiyetten kaynaklanan rahatsızlıklar ortaya çıktı. Sıkıntıların gıda zehirlenmesinden kaynaklanmadığı yani sütlerle ilgili herhangi bir sorun bulunmadığı ortaya çıktı. Çocuklarımıza, velilerimize sesleniyor ve okullarda dağıtılan sütleri gönül rahatlığıyla içmelerini istiyorum.
Olayın önünü arkasını anlama zahmetine girmeden, doktorların değerlendirmelerini, tahlilleri görmeden ön yargıyla söylenen sözler kimseyi tereddüte sürüklemesin.”

Haberin Devamı

Gözümüze bant çekelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasını yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için salondan ayrılan Başbakan Erdoğan’a süt dağıtımı konusunda yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, şunları anlattı: “Okullarda süt dağıtılması gerektiğini  söyleyen ilk parti CHP’dir. Niye bunu kabul etmiyorsunuz? Biz belediyelerimizde zaten yapıyoruz. Verdiğiniz sütün kalitesinden ötürü sizi eleştiriyorum. Bazı okullarda rahatsızlık oluyor, benim merak ettiğim nasıl oluyor da aynı okuldaki öğrenciler rahatsız oluyor? Demek ki bir sorun var. Binin üzerinde çocuk hastalanacak, koluna serum takılacak. Gözümüze bant çekeceğiz, görmeyeceğiz. Sayın Başbakan eleştirirsek rahatsız oluyor. Eleştiriyoruz ki bu uygulamayı düzelt diye. İzmir Büyükşehir Belediyesi 7 yıldır okullarda süt dağıtıyor. Tek bir çocuk dahi hastalanmadı. Belediye sütü nakliye dahil 37 kuruşa mal ediyor, onlar 53 kuruştan dağıtıyor.”

Haberin Devamı

Girdi fiyatları çiftçiyi zorluyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimde dünya ile rekabeti engelleyen yapısal sorunların devam ettiğine işaret ederek, desteklere rağmen gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin Türk çiftçisini zorladığını ifade etti. Bayraktar, şöyle konuştu: “Süt hayvancılığımızın krize girdiği yıllarda süt hayvanlarımız kesime giderken, sanayicimizin yeni tesisler kurarak hızlı büyümesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu durum sektörde sömürü olduğunu gösteriyor. Sayın Başbakanımıza da arz ettik. Talimatlarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Et ve Balık Kurumu’nu bir müdahale kurumu haline dönüştürüyor. Böyle bir müdahale kurumu süt hayvancılığı gelişmiş bütün ülkelerde bulunuyor. Fiyat istikrarının sağlanmasıyla birlikte süt hayvancılığımız daha çok büyüyüp gelişecek. Bu ülkede kasaplık hayvan ve et ithalatına son vermek istiyorsak, üreticilerimizi daha çok desteklemeliyiz.”

Haberin Devamı

Gül: Bölüşümde adalet için tarım önemli

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, “Kırsal alanlarda gelir düzeyinin artması ve bölüşümde adalet için tarım sektörüne önem verilmesi gerekiyor. GAP’ta sulama kanallarının kurak toprakları yemyeşil yaptığını görünce heyecanlandım. Kurak toprakların geliriyle sulanmış toprakların geliri arasında 40 misli fark oluyorsa bütün gücümüzle sulama kanallarını bitirmeliyiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!