Güncelleme Tarihi:
İNGİLİZ Vodafone ve London Business School işbiriliğiyle Londra’da düzenlenen “İyilik için Mobil” adlı etkinlikte dünyada mobil uygulamaların sosyal sorumluluk projelerine katkısı konuşuldu. Etkinlikte Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray da “Çiftçi Kulübü” sistemleriyle yarattıkları katma değeri anlattı. Çiftçi Kulübü’nün Türkiye’den de öte, sosyal ihtiyaca yönelik en iyi girişimlerden biri olduğunun altını çizen Vodafone CEO’su Vittorio Colao, “Dünya genelinde tarım fırsatlarını büyük ölçüde artırmamız gerekiyor, aksi halde fiyatlar çok yükselecek ve karşılanamaz olacak. Bence Türkiye’deki durum, verimlilik konusunda hükümetin teknoloji ve bilgiyi artırmak için verdiği çok iyi bir yanıt. Daha şimdiden gözle görülür yararlar sağlandı. Benim isteğim Vodafone Çiftçi Kulübü’nün yalnıca Türkiye ile kalmayıp, dünya genelinde bir Dünya Çiftçi Kulübü’nün kurulması” diye konuştu.
İNGİLTERE’DEN 400 TON SİPARİŞ
Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray konuşmasında, “Tarım alanındaki üretkenliğin artması fakirliğin azalması ve gıda talebini karşılamak açısından kritik bir öneme sahip. Cep telefonları, tüm bu sorunların ele alınmasında hiç tartışmasız en çok kullanılan modern teknoloji. Dünya genelindeki 6 milyar cep telefonu abonesinin yüzde 77’si gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Türkiye’deki 50.8 milyar dolarlık tarım üretimi değeri ile dünyada 7’inci, AB’de birinci. Çiftçiler, Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birini (yaklaşık %24.9) oluşturuyor ve yarısından fazlası kadın çalışan. Ancak tarım ve hayvancılığın GSYİH’ye olan katkısı sadece yüzde 8.2. Türkiye Gıda ve Tarım Bakanlığı ile işbirliğiyle Vodafone Çiftçi Kulübü’nü sunduk. Burada şu ana kadar 290 milyon SMS’le 500 bin içerikte bilgi paylaşımı yaptı. 158.000 fazla çiftçiye eğitim verildi. Çiftçiler yeni pazarlara açıldı. Harika bir örneğimiz var: Aksaray’dan bir çiftçimiz, İngiltere’deki bir müşterisinden 400 ton patates siparişi aldı. Kulubün 700 bin üyesi var. Hesaplarımıza göre yıllık 100 milyon euro’luk verimlilik sağladılar.”
Türkiye tacımızdaki en değerli mücevher
TOPLANTIDA Türkiye’den gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vittorio Colao, Avrupa’da durgunluğun yaşandığı bir dönemde grup olarak 3-4 kilit büyüme bölgelerinin olduğunu söyleyerek “Türkiye tacımızdaki en değerli mücevherlerden biri” dedi. “Afrika’da büyüyoruz, Hindistan’da büyüyoruz ama şu dönemde Avrupa’da büyüme pek fazla değil” diyen Colao, şöyle devam etti: “Bizim için genelde en çok büyüme Türkiye ile Gana’da görülür, ancak bugünlerde Türkiye’de. Ancak benim söylemek istediğim, önemli olan kimin önde gittiği değil. Biz Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde yer almaya karar verdiğimiz için çok memnunuz. Buralardaki çalışanlarımızın yetenekleri çok fazla. Nüfus büyük ve iyi büyüme fırsatları sözkonusu. Pazarlardaki varlığımız gittikçe daha fazla önem kazanıyor.”
Nairobi’de 250 kişiye bir tuvalet, 2 kişiye bir telefon
VODAFONE Vakfı’nın Direktörü Andrew Dunnet, vakfın kurulduğu 1992’den bu yana 27 vakıf aracılığı ile 500 milyon dolar topladığını, 750 proje yürüttüğünü aktardı. Dunnet, dünya genelinde yaptıkları çalışmaları anlatırken ilginiç bir istatistik paylaştı: “Nairobi’nin gecekondu yerleşimlerinde 250 kişiye bir tuvalet düşerken iki kişiden birinin cep telefonu var.”İspanya’da yüksek risk altındaki kadınlar 999 numarasını telefonlarına tuşladıklarında polis merkezine bağlanıyorlar. Vodafone aile şiddet gören bu kadınlar için özel bir telefon da çıkardı. Tek bir tuşla hem ortam dinleme hem de kadınların bulunduğu ve tehdit gördüğü yere polis ekiplerinin dört dakikada ulaşacağı bir sistem. Şu anda İspanya’da 21 bin kadın bu sistemi kullanıyor.
İngiltere’de ise 13 emniyet bölgesinde 2 bin risk altındaki kadın bu telefonları kullanıyor. 6 polis bölgesi daha sırada, geliyor. İngiltere kadına şiddet, kadın cinayetleriyle ilgili en yoğun vakaların yaşandığı bölge Themes nehri kıyıları. Neredeyse dört kadından biri şiddet görüyor. Yılda ortalama 16 cinayet yaşanıyor. Bizim de içinde olduğu proje ile panik butonu sistemi kuruldu. 2 bin kadın kullanıyor. Ve bu sistemin önemli bir önceliği daha var. Polis İngiltere’de üç yerden gelen çağrıları direkt olarak acilen yanıtlıyor. Biri Kraliyet ailesi, biri bakanlar kurulu diğeri de aile içi şiddete maruz kalmış kadınlar.” Öte yandan Vodafone Türkiye adına konuşan Serpil Timuray, benzer bir proje için Türkiye’de Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı başta olmak üzere paydaşlarla konuşup benzer bir projeyi taşımak için görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
‘Mobil Rönesans’ dönemini yaşıyoruz
DÜNYA Bankası eski Başkan Yardımcısı Oxford Martin School Direktörü Ian Goldin, mobil iletişimde yaşananları hatırlatıp “Yeni bir rönesansı yaşıyoruz. Mobil iletişim de bunun aracı. Mobil rönesans döneminde yoksulluğu yenebiliriz” dedi. 2008’de kurdukları vakıfla çalışma yürüten Cherie Blair ise, “Mobil teknolojiler artık kişisel olmaktan çıktı, ekonomik büyümenin aracı haline geldi. Penetrasyonda 10 puanlık artış gelişmekte olan ülkelerde verimliliği yüzde 4.2 oranında arttırıyor. Sosyal konulardaki çalışmalar için teknoloji büyük önem taşıyor” diye konuştu. Vodafone Vakfı Başkanı Nick Land de mobil teknolojideki gelişmeleri şöyle değerlendirirdi: “Vakfımız sosyal çalışmalara 50 milyon dolarlık katkı sağladı. Akıllı telefonların devreye girmesiyle stratejileri değiştirdik. Proje sayısını azaltmaya karar verdik.”