AA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 11:44
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 2016 yılında 100 milyon dolarlık çiçek ihracatı gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.
Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs bitkileri ihracatında 2014'ün yaklaşık 85 milyon dolarlık ihracatla kapatıldığını anlatarak, bu yılki hedefin ise 90 milyon dolar olduğunu kaydetti.
Genel ihracattaki düşüş ve Rusya krizinin etkisiyle bu rakamı yakalayamadıklarını ifade eden Bağdatlıoğlu, "Hedefimiz geçen yıla göre yılı yüzde 5'lik bir ihracat artışıyla kapatmaktı. Fakat yüzde 5 eksi ile kapatacağız" dedi.
Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektörü olarak 2016 yılında 100 milyon dolar, 2023 yılında da 500 milyon dolarlık hedef koyduklarını belirterek, bu rakamların sektörün potansiyeline bakıldığı zaman çok az rakamlar olduğunu söyledi.
Süs bitkileri yetiştiriciliğine Türkiye ile aynı zamanda başlayan Kenya'nın
çiçek ihracatının 1 milyar doları, Kolombiya'nın ise 1,5 milyar doları aştığına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, "Türkiye'de yatay bir büyüme var, yani iç pazarda da genişleme var. İç tüketim de fazla olduğu için ihracatımız daha aşağılarda kaldı" diye konuştu.
YÜZDE 20 İHRACAT ARTIŞI HEDEFİBağdatlıoğlu, 2016'da 2015'e göre en az yüzde 20 ihracat artışı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu yıla bakıldığında 400 milyon dallık ihracat hedefimiz vardı, bu bir şekilde oldu. Aynı şekilde çelenkler, dış mekan süs bitkileri yollandı. Fakat çiçek ihracatı hedefi daha büyük olması gerekir. Bunun için yeterli potansiyelimiz var. Çevremizdeki ülkelere bakın Almanya, Rusya, Ukrayna büyük çiçek ihracatçıları. Buna rağmen biz bu pazarlara çok az miktarda satabiliyoruz. Bizimle ihracata başlayan Kenya 1 milyar doları geçti, biz hala 100 milyon dolarları konuşuyoruz."
Çiçeğin yüzde 95 katma değerli bir ürün olduğuna vurgu yapan Bağdatlıoğlu, "Buna destek vermek ve ihracatımızı çok daha yukarılara çıkartmak için uğraşıyoruz. Belki 2-3 yılda bir kriz yaşayacağız ama 2023 yılı için öngördüğümüz 500 milyon dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacağımıza, hatta geçeceğimize inanıyoruz" dedi.
Bağdatlıoğlu, Rusya ambargosuna çok fazla takılmamak gerektiğini dile getirerek, kriz anlamında yeni yollar bulunduğunu, gelecek dönemde de Rusya'ya alternatif pazarların rahatlıkla bulunabileceğini ifade etti.
NOEL İÇİN 50 MİLYON DAL ÇİÇEKNoel için çiçek sevkiyatının tamamlandığını ve yılbaşı dolayısıyla Antalya'dan yaklaşık 50 milyon dallık çiçek ihracatı gerçekleştiğini anlatan Bağdatlıoğlu, yılbaşı nedeniyle en çok kırmızı karanfil ve çelenk ihracatı yapıldığını söyledi.
Bağdatlıoğlu, Noel'de en önemli pazarın İngiltere olduğunu belirterek, yılbaşı ihracatında geçen yıla göre sayısal anlamda bir azalma olmadığını fakat Rusya ambargosu nedeniyle çiçek fiyatlarının geçen yıla göre bir miktar düştüğünü kaydetti.