Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 18 Nisan seçimlerinde ‘‘Çözüm 2000’’ sloganı ile üretken ve yarışmacı pazar ekonomisini kurmayı vaadediyor. Bu nedenle CHP, ekonomi ve siyasette insanı merkez alıyor. Tam istihdam ve herkese iş olanağını hedefleyen CHP, ekonomide daha fazla üretim ile aynı zamanda daha fazla paylaşımı öngörüyor.
Herkese istihdam yaratıldığı, üretimin arttığı ve paylaşımın dengeli olduğu hedefe ise örgütlü, rekabetçi, emeğe ve çevreye duyarlı üretken ve yarıyşmacı bir pazar ekonomisi ile ulaşılması planlanıyor. Avrupa parasal Birliği kriterlerine ulaşmayı da programına alan CHP'nin enflasyon hedefi ise iki yılda tek haneli enflasyon.
ACİL ONARIM
İki yıl sonunda enflasyonu tek haneli rakamlara, beş yıl sonunda da AB ülkeleri ortalamasına çekmek isteyen CHP bu amaçla iktidara gelir gelmez, iki yıllık ‘‘Acil Onarım Programı’’ uygulayacak. Şok programla enflasyon aşamalı olarak önce yüzde 20'ye, sonra tek haneli rakamlara, en sonunda da AB normları seviyesine inecek.
CHP izleyeceği para politikasında da Merkez Bankası'nın özerkleştirilmesini öngörüyor. CHP'nin ekonomik programının başlıca unsurları ise şöyle sıralanıyor:
Ekonomik ve Sosyal Konsey'in tüm katmanları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması.
Rekabet Kurumu'nun işleyişi ile anti-damping ve anti-tekel uygulamalarına etkinlik kazandırılması
İhale yasasının şeffaflaştırılması
Memurların, işçilerin ve sözleşmeli personelin maaşlarına ekonomik büyüme oranında zam yapılması.
Emek gelirleri üzerindeki vergi yükü azaltılacak
Asgari Ücret vergi dışı bırakılacak
Aşırı borç ve faiz yükünün enflasyona ve dövize endekslenerek piyasa koşullarında normal ölçülere indirilmesi
GİDER REFORMU
Kamu yönetiminde kaynak ısrafına son verecek, kamu harcamalarında etkinliği arttıracak Gider Reformu yapılacak.
Bankalar Reform Yasası çıkartılarak, bağımsız Bankalar Denetim ve Gözetim Kurumu oluşturulacak.
Kamu ekonomik girişimleri yeniden yapılandırılarak, KİT reformu ve özelleştirme ile kamu kesimine verimlilik sağlanacak.
Özelleştirmede tekellerin yaratılmamasına, mülkiyetin tabana yayılmasına özen gösterilecek.
Özelleştirme ihalelerini izleyecek bir denetim kurumu oluşturularak, ihalelere katılacaklardan ön yeterlilik belgesi istenecek.
Özelleştirmede işçilerin kazanılmış hakları korunacak. sendikasızlaştırmaya izin verilmeyecek. Özelleştirme, özel kıdem tazminatı, emeklilik, işsizlik sigortası ve beceri kazandırma projeleri ile gerçekleştirilecek.
Uygulanacak bu reformlarla Gayri Safi Milli Hasıla 2001 yılında yüzde 7 artacak.
CHP sanayileşme stratejisini küresel pazara yönelik, marka üreten, ileri teknoloji kullanan sanayi olarak tanımlıyor. Bu nedenle de AR-GE harcamalarına ayrılan payın 4 yıl içinde 5 kat artırılması öngörülüyor.
Sanayileşme stratejesine ve Bilgi Çağı'na yönelik olarak da tekno parklar oluşturulacak.
Bütün ihracatçı sektörlerle birlikte İhracat Geliştirme Stratejisi hazırlanacak. CHP, ekonomik istikrar ile dış ticaretin geliştirilmesinde kur politikasının önemli olduğunun altını çiziyor.
İşsizliği yok etmeyi hedefleyen CHP her yıl ortalama 50 bin yeni istihdam yaratarak, esnaf ve sanatkarları korumayı, KOBİ'leri desteklemeyi vaat ediyor.
Tarım kesimine prim sistemini uygulamayı vaat eden CHP Toprak Reformu'nu da programına almış. Bu arada Tarım Sigortası da uygulanacak.
Hayvancılığın geliştirilmesi için Hayvancılık Müsteşarlığı kurulacak.
ENERJİ KONSEYİ
Enerji darboğazını önlemek için Ulusal Enerji Konseyi kurulacak.
Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nden alternatif doğal gaz alımını ve bunu sağlayacak boru hatları gerçekleştirilecek.
Anadolu'da Doğu-Batı ekseninde 5, Kuzey-Güney ekseninde 7 çift yol devreye sokularak, İstanbul-Ankara hızlı tren projesi tamamlanacak.
Çanakkale ve İzmit geçişler ile İstanbul Boğaz Tüp Geçiş projeleri hayata geçirilecek.