CHP'nin enflasyonu yüzde 3'e indirme planı

Güncelleme Tarihi:

CHPnin enflasyonu yüzde 3e indirme planı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce Doğuş Holding'ten ayrılıp, danışmanlık şirketi kuran Zekeriya Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu ‘‘CHP Ekonomi Komisyonu’’ iddialı bir ekonomik rapor hazırladı. Raporda, ‘‘Enflasyon iki yılda yüzde 3'e indirilecek. Sonra, bütün iş Merkez Bankası'na bırakılacak’’ denildi.

CHP Ekonomi Komisyonu, kamuoyuna iddialı hedefler açıkladı. CHP Ekonomi Komisyonu, Genel Başkan Deniz Baykal'ın İstanbul kökenli ekonomi kurmaylarıyla uzun süredir üzerinde çalıştığı ekonomi raporu ‘‘Genel Ekonomi’’ başlığını taşıyor. Raporda, CHP'nin enflasyonu iki yılda tek haneli rakama indirmeyi hedefleyeceği belirtiliyor.

Raporda, ‘‘Enflasyon hedeflemesi tek haneye ulaşıncaya kadar Hükümet ve Merkez Bankası'nca birlikte yapılacak, sonra Merkez Bankası'na bırakılacak. Merkez Bankası'nın önüne konulacak hedef de yüzde 3 gibi AB'de kabul edilebilir enflasyon oranı olacaktır’’ denildi.

BAŞBAKANLIK KÜÇÜLECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erol Çevikçe'nin başkanlığında Onur Kumbaracıbaşı, Zekeriya Yıldırım, Osman Coşkunoğlu, Atilla Sönmez, Çetin Hacaloğlu ve Mustafa Öz'ün rapora göre, enflasyonla mücadelenin birinci aracı ise Merkez Bankası'nın uygulayacağı para politikası olacak. Bütçe ve maliye politikaları ile sosyal amaçlı diğer politikalar, para politikasına zarar vermeyecek bir anlayışla uygulanacak. Para politikasının herhangi bir müdahaleyle karşılaşmadan yürütülmesi için, Merkez Bankası Avrupa Para Birliği'nce öngörülen normlara uygun bağımsız bir yapıya kavuşturulacak.

CHP'nin raporuna göre, devletin yeniden yapılanması ise şöyle gerçekleştirilecek:

Devlette verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar Bakanlar Kurulu'ndan başlatılacak. Başbakanlık örgütü küçültülecek, devlet bakanlıkları azaltılacak. Bakanların görevi Başbakana strateji üretmek olacak.

KİT'lerden sorumlu bakan bulunmayacak. Sadece Doğu ve Güneyoğu Anadolu'nun kalkınmasından sorumlu bir devlet bakanlığı oluşturulacak.

Devlette devamlılığı temsil eden kadrolar siyasal etkilerden arındırılacak. Buna karşılık siyasi tercihlerin söz konusu kadrolara yansıtılmasını sağlamak üzere siyasi otorite ile bürokrasi arasında tampon niteliğinde kadrolar oluşturulacak.

DPT DEĞİŞECEK

DPT uygulamaya dönük her türlü faaliyetlerden arındırılacak ve doğrudan Başbakan'a bağlı Yüksek Ekonomi Danışma Kurulu haline getirilecek.

Maliye Bakanlığı istikrar ve mali disiplinden sorumlu olurken, Sanayi Bakanlığı da öncelikle ekonomik büyümeden, iş hayatının yönlendirilmesinden sorumlu olacak.

Enerji ve Bayındırlık Bakanlıkları, yeni bir bakanlık bünyesinde toplanarak alt yapının geliştirilmesinden sorumlu olacak.

Hazine Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ile bütünleştirilecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda yerini alacak.

Türkiye Kalkınma Bankası, Doğu'da yatırım yapanlarla küçük ve orta ölçekli şirketlere finansman desteği sağlamak üzere yeniden örgütlenecek.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur birleştirilip Ulusal Sosyal Sigorta Kurumu oluşturulacak.

Emlakbank ve Vakıfbank öncelikle özelleşecek

CHP Ekonomi Komisyonu'nun raporunda özelleştirme konusunda şunlar dile getirildi:

Özelleştirmede öncelik kamu bankalarına verilecek. Vakıflar Bankası ile Emlak Bankası hemen özelleştirilecek.

Halk Bankası'nın Esnaf Kefalet Kooperatifleri Konfederasyonu üyelerine devrine ilişkin bir proje geliştirilecek.

Ziraat Bankası'nın ticari bankacılık faaliyetleri ayrılarak özelleştirilecek, tarım kredilerinden oluşan bir bölümün ise tarım kredi kooperatiflerine devrine ilişkin ayrı bir proje geliştirilecek.

Özelleştirilmeyen KİT'ler holding şemsiyesi altında toplanacak. Siyasi otorite yalnızca holdinge atama yapacak.

Özelleştirme gelirlerinden oluşturulacak ‘‘İş ve Ücret Güvencesi Fonu’’ özelleştirilecek işletmelerde çalışanların karşılaşacakları sorunların çözümü için kullanılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!