Güncelleme Tarihi:
CHP ile AK Parti arasında yaşanan seçim vaatleri ve yatırımlar için kaynak tartışmasında bu sefer CHP, AK Parti’ye kaynak sordu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti’nin seçim beyannamesinde 94 proje açıklandığını, 40’ının maliyetinin belli olmadığını belirterek, “Bunların içinde Kanal İstanbul da var. Kanal İstanbul’u 2011 seçimleri öncesinde açıkladılar. Aradan dört yıl geçmiş, yeni bir seçime gidiyoruz, hala maliyet bedeli belli değil. Ne zaman yapılacak, hangi kaynakla yapılacak belirsiz. Üstüne üstlük ihalesi yapılmış, başlamış olan bazı işleri de seçim bildirgelerinin güçsüzlüğünü gizlemek için yeni projeymiş gibi sunuyorlar. Öyle anlaşılıyor ki bu 40 proje hesap-kitap yapılmadan alt alta sıralanmış. Bu projelere ne zaman başlanacak, ne zaman bitecek, maliyeti, yap-işlet-devret ve dış kredi ile yapılacak bir, iki tanesi hariç finansmanı, bunların hiçbiri belli değil. Bize ‘kaynak’ diye soranlar önce bunu açıklasınlar” dedi.
ŞİMŞEK SÖZÜNÜ TUTSUN
Hamzaçebi, 2001 krizinden sonra uygulanan Kemal Derviş programı sırasında kendisinin Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü, Faik Öztrak’ın da Hazine Müsteşarı olduğunu hatırlatarak, o dönem uygulanan programın krizden çıkış ve ekonominin dengelerinin kurulması programı olduğunu söyledi.
Yangının çoktan söndürülüp, dönemin krizinin sona erdirildiğini ancak yanan binanın yerine yenisinin hala yapılmadığını, bu nedenle de ekonominin düşük büyümeye mahkum edildiğini anlatan Hamzaçebi, Ak Parti’nin şimdi övündüğü bankacılık reformunun o dönemde yapıldığını ifade etti. Merkez Bankası bağımsızlığı, BDDK gibi özerk kurumların o dönemin eseri olduğunu kaydeden Hamzaçebi, 2008 yılına kadar dünyadaki para bolluğu ile büyüme sağlandığını ifade etti. 2008 yılından sonra bu eğilimin devam etmediğini vurgulayan Hamzaçebi, 2008-2014 yılları arasında ortalama büyümenin yüzde 3.2’de kaldığını dile getirdi.
Bir dönem düşük büyümenin sorumluluğunun Merkez Bankası’nın üzerine atılmaya çalışıldığını kaydeden Hamzaçebi, Türkiye, Endonezya ve Hindistan’da merkez bankalarının faizinin yüzde 7.5 olduğu halde; 2014 yılındaki büyümenin Hindistan’da yüzde 7,2, Endonezya’da yüzde 5 olduğunu, Türkiye’de ise yüzde 2,9’da kaldığını söyledi. Önceliklerinin sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu dile getiren Hamzaçebi, ekonomiyi ayağa kaldıran, sosyal dengeleri kuran bir program sunduklarını kaydetti. Seçim beyannameleri üzerinde detaylı çalışma yaptıklarını, bütçeye etkileri ve finansmanı konusunda çalışıldığını ifade eden Hamzaçebi, seçim vaatlerinin kaynağını açıklaması halinde CHP’ye oy vereceğini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için de “CHP Bildirgesindeki projelerin finansman kaynakları sağlamdır. Bunları açıklıkla ortaya koyduk. Şimdi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i sözünü tutarak oyunu CHP’ye vermeye davet ediyorum” dedi.
CHP’NİN MALİYETİ 149 DEĞİL 57 MİLYAR LİRA
Bakan Şimşek’in CHP bildirgesinin maliyetiyle ilgili olarak 149 milyar liralık hesabının gerçekçi olmadığını, toplam maliyetin 57 milyar lira olduğunu anlatan Hamzaçebi, Şimşek’in bütçeye yükü olmayan hedefleri de maliyete dahil ettiğini söyledi. 800 bin işsize asgari ücret karşılığı verilecek eğitimin İşsizlik Sigortası’ndan karşılanacağını anlatan Hamzaçebi, “Ak Parti döneminde İşsizlik Sigortası’ndan müteahhitlere Fon’un amacına aykırı olarak 12 milyar lira ödeme yapıldı. Bizim söylediğimiz Fon’un amacına uygundur” dedi. Hamzaçebi taşeron işçiliğe son verilmesinin de bütçe üzerinde bir yükü olmadığını vurguladı. Asgari ücretin bin 500 liraya çıkarılması, vergi istisnası ile vergi yükünün devlet tarafından karşılanacağını dile getiren Hamzaçebi, milli gelirin yüzde 2.9’una denk gelen bütün bu maliyetlerin finanse edilebilir olduğunu savundu. Hamzaçebi şöyle konuştu :
“Örtülü ödenek, kamunun araç satın alma ve kiralamaları ,danışmanlık hizmetleri kalemlerinde yapılacak tasarruf ile Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılan ihalelerin kapsama alınması ve davetiye usulü ile ihalenin kapsamının daraltılması yoluyla 10 milyar lira düzeyinde bir tasarruf planlıyoruz. Büyümenin düşmesiyle devletin vergi geliri azaldı, yüksek büyüme kişilerin geliri yanında vergi gelirlerini de artıracak. Bizim sosyal projelerimizin, emekliye iki maaş ikramiyenin, çiftçiye vergisiz mazotun kaynağını sorgulayanlara şunu hatırlatırım, Suriyeli mültecilere bugüne kadar 5 milyar dolar harcayan Türkiye’nin emeklisine, çiftçisine harcayacağı kaynağı da vardır.”
ÇİFTÇİYE VERGİSİZ MAZOT AB’DE VAR
Akif Hamzaçebi, “Avrupa Birliği ülkelerinde yıllardır çiftçilere vergisiz mazot veriliyor. Çiftçiye vergisiz mazot verilmesi tarımsal üretimi artıracak, maliyeti düşürecek. Vergisiz mazot daha ucuz patates, soğan, buğday demek, bundan hem üretici, hem tüketici kazanacak, tarımda rekabet gücümüz ve üretimimiz artacak” dedi. Geçmişte kendisinin vergisiz mazota ilişkin yasa teklifi verdiğini kaydeden Hamzaçebi, çok geç kalmış bir uygulama olduğunu vurguladı. Mevcut sistemde yapılan sosyal yardımların hayırsever anlayışıyla yapıldığını, yöneticilerin iki dudağı arasında yapılan yardımlarda vatandaşın yardımın kesilmesi endişesi yaşadığını söyleyen Hamzaçebi, “Biz bu yardımları devletin vatandaşa görevi olarak görüyoruz. Sosyal yardımlar bir vatandaşlık hakkıdır, devletin görevi bu hakkı vermektir” diye konuştu. Emeklilere iki ikramiyenin de ilk 100 gün içinde hayata geçirileceğini dile getiren Hamzaçebi, “2 maaş ikramiye toplamda yüzde 16’lık bir artıştır. Emekli bu artışı hak ediyor” diye konuştu.
YABANCILARA DA ANLATILACAK
Yaptıkları çalışmada 10 milyar lira düzeyinde bir tasarruf planları olduğunu dile getiren Hamzaçebi, “2015 yılında 8 bin 500 taşıt alımı var. Bunların 3 bin 500’ü güvenlik ihtiyaçları için. Bunların dışındaki 5 bin taşıtın alımından vazgeçilebilirdi. Taşıt kiralama uygulaması kaleminde de büyük bir israf var” diye konuştu. Programlarında yeni bir vergi olmadığını vurgulayan Hamzaçebi, ayrıca yurtdışında yatırımcılara da programlarını anlatacaklarını söyledi. Hamzaçebi, “Bizim için olmazsa olmaz mali disiplindir” dedi.