Cezayir’e 750 milyon dolarlık fabrika

Güncelleme Tarihi:

Cezayir’e 750 milyon dolarlık fabrika
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 00:00

Türkiye’nin en büyük özel sektör demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding, yurtiçinde yaptığı yatırımların ardından iddiasını yurtdışında da arttırarak sürdürüyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl Doğu Avrupa’nın en büyük çelik üretim tesislerinden biri olan Karadağ’daki Zeljezara AD Niksic’i satın alan Tosyalı Holding, bu kez Cezayir’in en büyük demir-çelik fabrikasını Oran şehrinde işletme sermayesi dahil 750 milyon dolarlık bütçeyle kurdu. Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük çelik yatırımı olma özelliğini de taşıyan, 1000 kişinin üzerinde istihdam sağlayan tesisin yıllık ciro hedefi 1 milyar dolar.

19 AYDA TAMAMLANDI

2011’de temeli atılan ve 19 ay gibi rekor sürede tamamlanarak üretime başlayan Tosyalı Demir-Çelik Cezayir Üretim Tesisleri’nin resmi açılışını dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal yaptı. Törene, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyeleri başta olmak üzere 500’ün üzerinde sanayici ve işadamı da katıldı. Tesisin  kurulumunda kullanılan teknolojik ekipmanlar Türkiye’de üretilerek, yüzde 100 Türk mühendisliği ile
inşa edildi. 1 Milyon 250 bin ton sıvı çelik üretim kapasitesiyle demirçelikte Cezayir’in en büyük üreticisi olan fabrika, kütük demir, inşaat demiri, nervürlü kangal demir, düz yuvarlak kangal demir (filmaşin) ve ticari profiller üretecek. Bu yatırımla Cezayir’de doğrudan 1018 kişilik istihdam sağlayan Tosyalı, temelini yeni attığı filmaşin yatırımı da tamamlandığında 2014 sonunda istihdamını 1.400 kişiye ulaştırmayı hedefliyor.

25 GEMİYLE TAŞINDI

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye ile ortak ve yakın bir tarihe sahip, Cezayir’deki serüvenimiz 30 yıl önce ticari ilişkilerle başladı. Ülkeyi ve çevresini çok iyi tanıdık ve potansiyelini inceledik. Bu eser 25 gemi ile Türkiye’den getirilen makina ve ekipmanla, 2000’den fazla Türk ve Cezayirli’nin direk çalıştığı, 100’den fazla Cezayirli tedarikçinin destek verdiği, ilk etabı yılda 1 milyon 250 bin ton sıvı çelik, 900 bin ton inşaat demiri üretecek” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal fabrikanın açılışını yaptı, filmaşin tesisi yatırımının temelini attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!