Cezayir Büyükelçisi: Cezayir için Türk firmaları geç kalmamalı

Güncelleme Tarihi:

Cezayir Büyükelçisi: Cezayir için Türk firmaları geç kalmamalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 20:21

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Smail Allaoua, ülkesinin çok yakın bir tarihte, Avrupa ülkelerinin girebilmek için yarıştığı bir pazar haline geleceğini belirterek, “Türk firmaları geç kalmadan bu pazardaki yerlerini almalı” dedi.

Allaoua, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toplantı Salonu'nda düzenlenen ülke tanıtım toplantısında, Cezayir'in Afrika'da, ekonomik açıdan Sudan'dan sonra en büyük ülke haline geldiğini söyledi.

Cezayir'in önemli miktarda doğal gaz ve petrol yataklarına sahip olduğunu ifade eden Allaoua, “Cezayir, dünyanın en büyük 8. doğal gaz ve 14. petrol yataklarına sahip. Cezayir ayrıca, coğrafi konumu itibariyle de adeta Afrika'ya açılan bir kapı. Bu nedenle Cezayir çok yakın bir tarihte Avrupa'nın girebilmek için yarıştığı bir pazar olacak. Türk firmaları da bu pazarda yer edinebilmek için geç kalmamalı” dedi.

Ülkesinin tarihte ekonomik ve sosyal açıdan çok zor günler yaşadığını anlatan Allaoua, bazı yatırımcıların bu zor günlerin endişesi ile yatırım yapmaktan kaçındıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye bizim 7. müşterimiz ve 9. mal talep ettiğimiz ülke. Şu an Cezayir'de 130 Türk firması var. Yani Türk yatırımcıları ile geçmişten gelen ticari bir dostluğumuz var ve bu nedenle Türk yatırımcılarla çalışmak öncelikli isteğimiz. Yatırımcıların ülkemizde rahatça çalışabilmesi için her türlü çabayı sarfediyoruz. Artık yatırımcıların ülkemizdeki sıkıntılardan endişe duymasına gerek yok.”

Cezayir'in sosyalist ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçtiğini anımsatan Allaoua, “Bu geçiş sürecinde elbette birtakım sıkıntılar oldu ve bazı yatırımcılarımız sorun yaşadı. Ama artık Cezayir'de yüzde 100 serbest piyasa ekonomisi hakim ve artık ekonomideki değişikliklerden yatırımcılarımızın zarar görmemesini sağlayacak çalışmalar yaptık” diye konuştu.

“CEZAYİR, TÜRK İŞ DÜNYASINDA ÇOK ÖNEMLİ”

MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi ise Cezayir'in Kuzey Afrika'nın en güçlü devletlerinden biri haline geldiğini ve bölgenin en geniş arazisine sahip olduğunu belirtti.

Cezayir'in Türk iş dünyası için önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Burakgazi, bu ülkede özellikle son 3 yıldan bu yana yapılan çalışmalarla ciddi gelişmeler yaşandığını anlatarak, şunları kaydetti:
“Son dönemlerde uygulanan politikalar ülkenin büyüme hızını yüzde 5'e çıkarmış, işsizlik oranını ise yüzde 30'lardan yüzde 14-15'lere indirmiştir. Ayrıca yabancı sermaye de 8,5 milyar dolar gibi küçümsenemeyecek bir orana ulaşmıştır. Doğal gazdan sağladıkları gelirlerle dışarıya olan borçlarını vadesinden önce peşin olarak kapatan Cezayir, bu sayede ekonomik ve siyasi istikrarı kazanıyor.”

Merkezi Mersin'de bulunan Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Sedat Kutlu ise dernek olarak, Türk, Türki ve Arap ülkeleri arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Toplantıya çok sayıda işadamı katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!