Ceylan'dan Diyarbakır'a 57 trilyonluk yatırım

Güncelleme Tarihi:

Ceylandan Diyarbakıra 57 trilyonluk yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ceylan Holding, Diyarbakır'da Güneydoğu ve Doğu'ya bugüne kadar yapılan en büyük özel sektör yatırımına hazırlanıyor. 207 milyon dolara (57 trilyon lira) 8 fabrika kuracak olan Ceylan, 3 bin 250 kişiye istihdam yaratacak.

Ceylan Holding, Diyarbakır'da 207 milyon dolar (57 trilyon lira) tutarında Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük özel sektör yatırımını oluşturacak 8 fabrika kuruyor. Bölgede, terör olaylarının azalması ve son olarak çıkarılan 4325 sayılı Teşvik Yasası'yla hızlanan ekonomik yatırımlara, Diyarbakır'da Ceylan Holding'in 207 milyon dolar tutarında kurmayı kararlaştırdığı 8 fabrika da eklendi.

DEV ÜRETİM

Kurulmasına karar verilen tesisler için Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Diyarbakır-Siverek Karayolu'nun 25. kilometresindeki 765 bin metrekarelik alanı Holding'e ücretsiz tahsis etti. Ceylan Holding'in, Diyarbakır'da Ceylan Kimya ve Tekstil Yatırımları ile Ceyaş Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama A.Ş'ince kurulacak fabrikalarda toplam 3 bin 250 kişi istihdam edilecek.

Yatırımlardan ilki olan iplik fabrikasının temeli, bu ay içerisinde atılacak. Holding'in yapacağı yatırımlardan 4'ü tekstil entegre tesisleri, 4'ü ise gıda entegre tesislerinden oluşacak.

4325 sayılı Teşvik Yasası kapsamında öngürülen ve yaklaşık 3 ay önce Ceylan Holding'in hazine arazisini bedelsiz kullanması için yapılan başvurunun sonuçlandığı belirtildi. Buna göre, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Ceylan Holding'e, 4325 sayılı Teşvik Yasası kapsamında Diyarbakır-Siverek karayolunun 25. kilometresinde tekstil yatırımı için 513 bin metrekare, gıda yatırımı için de 252 bin metrekarelik alan olmak üzere toplam 725 bin metrekarelik arazi ücretsiz tahsis edildi.

Kurulması planlanan tesislerinin toplam maliyeti 207 milyon dolar civarında planlanırken, bu miktarın 147 milyon dolarlık kısmı tekstil, 60 milyon dolarlık kısmı ise gıda yatırımları için öngörüldü.

Tekstil yatırımında yer alan fabrikalar iplik, dokuma, boya apre, konfeksiyon, gıda yatırımını ise konserve-salça, un-irmik ve makarna, bisküvi ile çikolata fabrikaları oluşturuyor.

Yıllık 350 milyon dolarlık üretim yapılması hedeflenen tesislerden, 220 milyon dolarlık üretimin yurtdışında 130 milyon dolarık üretimin de yurtiçinde pazarlanacağı bildirildi.

Holding yetkilileri, başta tekstil olmak üzere üretilecek ürünlerin kaliteli olacağını ve bu nedenle ürünlerin Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelere ihraç edileceğini kaydederek, fabrikalarda çalışacak işçilerin de kendileri tarafından bölgeden alınarak eğitileceğini söylediler.

ÖRNEK YATIRIM

Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı, Ceylan Holding'in kurmayı planladığı fabrikalar ile ilgi olarak 4325 sayılı Teşvik Yasası ile birlikte il genelinde yatırımların ivme kazandığını belirterek, tüm yatırımcıları bölgeye yatırım yapmaya çağırdı. Ceylan Holding'in yapacağı yatırımın takdir edilmesi gerektiğini ve bunun özel sektör için örnek bir girişim olduğunu söyleyen Vali Kayalı, ‘‘Bu yatırımı yaklaşık 3 aydır yakından takip ediyoruz. Başta Diyarbakırlı olmak üzere herkesi yatırım yapmaya çağırıyorum’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!