Ceylan Giyim'de şalterler indi

Güncelleme Tarihi:

Ceylan Giyimde şalterler indi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 10:15

60 yıl önce kumaş şirketi olarak kurulan Ceylan Giyim'in soluğu üç jenerasyona yetti.

Haberin Devamı

Ceylan Giyim'de 3. jenarasyon aile fertlerinin görev yaptığı bir dönemde Genel Müdür Lale Karaoğlu'nun istifasının ardından eleman sayısı 1'e indi ve şalter kapandı.
 
Referans Gazetesi'nde Pınar Sungur'un haberine göre, son yıllarda içine girdiği darboğazdan bir türlü çıkamayan önemli çocuk giyim markalarından olan Ceylan Giyim, küresel krizin etkisiyle üretiminin yüzde 65'ini yaptığı uluslararası bir firmayla da bağlantısı kopunca "bomboş" kaldı. Katlanarak artan krediler, birbiri ardına gelen ödeme emirleri sonrasında içine girdiği finansman sıkıntısından kurtulamayan şirket bugün tek bir personele kaldı. Bundan 60 yıl önce Özdoğan Ailesi tarafından kurulan ve 1997'de 18.7 milyon dolarlık piyasa değeri ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) halka açılan Ceylan Giyim'in merkezi Halk Bankası tarafından haczedilerek, çeşitli firmalara kiraya verilmiş durumda. 2008 sonunda toplanan yönetim kurulu üyelerinin "faaliyetler sürdürülemez noktada" kararı aldığı Ceylan Giyim'de son olarak dün Genel Müdür Lale Karaoğlu da istifa edince çalışan sayısı 1'e indi. Ceylan Giyim'in internet sitesinde yayınlanan genel merkezin iletişim telefonlarına ise binada güvenlik görevlisi olarak çalışan bir görevli bakıyor.
 
Üretim Kasım 2008'de durdu

Haberin Devamı

Üretim faaliyetlerinin olmaması, kendi isteği ile ayrılan veya çıkarılan işçiler nedeniyle son yıllarda sadece para değil ciddi iş gücü de kaybeden şirketi son olarak Genel Müdür Karaoğlu terketti. Böylece küçük bir kumaş üretim ve satış şirketi olarak olarak kurulan ancak yaptığı ihracatla önemli bir çocuk giyim markası haline gelen Ceylan Giyim'in soluğu tamamen kesildi. Kredi borçları nedeniyle Halk Bankası'nın başlattığı haciz işlemlerine "itibarımızı zedeliyor, piyasadaki güven bunalımını artırıyor" itirazlarında bulunan 3. jenerasyon aile fertlerinden oluşan şirket yönetimi aslında şalterlerin ineceği sinyalini 2008'e ait mali tablo dipnotlarında "Faaliyetlerinin devamında ciddi risklerin oluşması nedeniyle işletmenin sürekliliğinin söz konusu olmadığına karar verilmiştir" açıklamasıyla vermişti. Kasım 2008'de duran üretimin ardından şubat ayında Halkbank'ın markasına da koydurduğu hacizle bir darbe daha alan Ceylan Giyim, ayrıca İş Bankası'na olan 2.9 milyon liralık kredi borcu ile de sıkıntılar yaşıyordu.
 
Marka haczedildi, hisseler rehin

Haberin Devamı

Halk Bankası, ocak ayında Ceylan Giyim`in Türk Patent Enstitüsü`nde kayıtlı Ceylan markasına, 6 milyon 509 bin TL`lik borç nedeniyle haciz koydurmuştu. Ceylan Giyim'in yüzde 19,2 oranında ortağı olan Abdurrahman Zeki Özdoğan`ın Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde kayıtlı bulunan 1 milyon 311 bin TL`lik hisselerine de Halk Bankası lehine, İstanbul 7. İcra Müdürlüğü tarafından haciz işlemi yapılmıştı. Abdurrahman Zeki Özdoğan`ın şirketin Halk Bankası`ndan kullandığı kredilerde şahsi kefaleti bulunuyordu.
 
Yeni sipariş veren yok

Ceylan Giyim'in üçüncü kuşak yönetimi, markaya koyulan hacizin piyasadaki itibarı zedelediğini, şirketin piyasadan yapacağı mal ve hizmet alımları ile ilgili anlaşma şartlarının ağırlaştırdığını ve maliyetleri artırdığını açıklamıştı. Şirketten yapılan açıklamada, "Bu durum müşterilerimize karşı maliyet tutturamamamıza neden olmuş ve sipariş almamızı engelleyerek faaliyetlerimizi kilitlenme noktasına getirmiştir" denilmişti. Uzun süredir yeni sipariş alamayan, 2008 faaliyet dönemini zararla tamamlayan Ceylan Giyim, bu yılın şubat ayından itibaren de İMKB'de Gözaltı Pazarı'nda alınmıştı.
 
Değeri 3 milyon dolar

Haberin Devamı

Ceylan Giyim 2001'de yüzde 900'le borsada en fazla değer kazanan hisse senedi olmuştu. Şirketin o dönemde 2 milyon lira olan piyasa değeri 20.2 milyon liraya kadar çıkmıştı. Ceylan Giyim, 1997'de sermayesinin yüzde 20'sini 18.7 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden halka açmıştı. 24 Nisan 2009 itibariyle sermayesi 6 milyon 830 bin lira olan şirketin piyasa değeri 3 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. 
 
Ceylan Giyim nasıl darboğaza girdi
* 2008 Kasım'da satışların yüzde 65'ini yaptığı şirket sıkıntıya girdi, ciroda yüzde 50 düşüş beklendiği bildirildi.
* İş hacmindeki düşüşe bağlı işçi çıkarılacağı açıklandı.
* Kasım 2008'de üretim durdu.
* Kredi borçları ödenememeye başlandı.
* Banka kredileri katlanarak arttı.
* Bankalar ödeme emirleri gönderdi.
* Siparişler azalmaya başladı.
* 2008 yılı zararla kapatıldı.
* Ocak 2009'da Halkbank, Ceylan markasını haczetti.
* Şubat 2009'da Gözaltı Pazarı'na alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!