Ceyhan’a 1.2 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Ceyhan’a 1.2 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 08:30

Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ile Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 1.2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuruyor. Bölgenin ilk yatırımı olmaya hazırlanan 450 bin ton kapasiteli tesis, 2023 yılında üretime başlayacak ve cari açığın azalmasına yıllık 450-500 milyon dolar tutarında katkıda bulunacak.

Haberin Devamı

RÖNESANS Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘Polipropilen Üretim Tesisi’ için imzalar atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

İTHALATI ENGELLEYECEK

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak imza töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilen, ülkemizde hala ithal edilen kalemler arasında bulunuyor. Her yıl 2.2 milyon ton polipropilen, 2.6 milyon ton polietilen ve yine 1.5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Dünya tüketiminin yüzde 3-4’ünü Türkiye ithal ediyor ve ihtiyacının yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Türkiye şimdi çok hızlı adımlarla bu açığı kapatmak için yola çıktı. Büyük adımlarla ilerliyoruz. Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz. Gaziantep dünyada en fazla polipropilen kullanılan şehirlerden biri. Bu yatırım için Gaziantep’e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan seçildi. Üretim tesisi inşaat aşamasında 2 bin-2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. 2019 yılında inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Polipropilen Üretim Tesisi o tarihten itibaren, başta Adana Bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak.” Sonatrach CEO’su Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Atılan bu önemli adım, hem ekonomiye olan güveni hem de ülkemizin sunduğu benzersiz fırsatları göstermesi açısından ciddi bir örnek teşkil ediyor. Tek başına petrokimya sektöründe geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bu tutar, imalat sanayinde verdiğimiz dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor. Petrokimya sektöründe ürün bazında en fazla açığı polipropilen ve polietilen türevlerinde veriyoruz. Plastik, elyaf ve kauçuk ham maddelerinde ciddi ölçüde dışa bağımlıyız. Aslında tüm bu veriler, üretime dayalı büyümenin gerçekleşmesi ve cari açığın kalıcı bir biçimde azaltılması için petrokimya yatırımlarının ne derece hayati olduğuna dikkati çekiyor.”

 

Haberin Devamı

YERLİ VE YABANCILARLA GÖRÜŞMELER TAM GAZ

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Varank, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesini amaçlıyoruz. Atacağımız adımlar, hem yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi hem de dışa bağımlılığın azaltılması açısından çok büyük bir reform niteliğinde. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz. Hiç kuşkusuz bu durum yerlileşme politikalarımız açısından da çok önemli bir noktaya işaret ediyor. Bölgedeki tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebileceğiz. Ayrıca, bu ölçekte bir yatırım; mühendislik, tedarik ve yapım aşamalarındaki sermaye harcamalarının büyüklüğü sayesinde önemli bir çarpan etkisi yaratma potansiyeline sahiptir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!