Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 70’inin ithal ceviz olduğunu dile getiren WPC-WALNUT Yönetim Kurulu Başkanı A. Berk Noyan, cevizde ithal bağımlılığını azaltmak için yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Yerli cevizin son derece kaliteli olduğuna işaret eden A. Berk Noyan, hem ekonomik hem de değer açısından hak edilen eşiğe ulaşılamamasını üzüntü verici bulduğunu ifade etti. Türkiye’nin yılda ortalama 150-160 bin tonla ceviz tüketiminde şu an dünya sıralamasında ilk üçte yer aldığı bilgisini veren Noyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ceviz Türkiye’nin her bölgesinde yetişebilen bir meyve. Yerli üretici cevizi tarladan sofraya en kısa sürede ulaştırıyor. Türkiye’ye ithal edilen cevizin gelmesi ise aylar alıyor ve nakliye sırasında ürünlere birtakım koruyucular uygulanıyor ve kurutuluyor. Bu nedenle yerli ceviz daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha taze oluyor. Yerli üreticinin cevize ilgisi son yıllarda arttı. Ceviz ağacı yaklaşık dördüncü yılından itibaren ürün vermeye başlıyor ve verim olarak en üst seviyeye ulaşması 8-9 yıl sürüyor. Dolayısıyla sabır isteyen bir iş ve cevizde yatırımların doğru planlaması ve sürdürülebilir olması çok önemli. Bu noktada yerli cevizin kalitesinin belirlenmesi ve tercih edilmesinin sağlanması kadar üreticilerin desteklenmesi de şart. Ağaçlanmaya olan katkısının yanı sıra binlerce kilometre uzaktan getirilmekte olan cevizlerin yerini alacak ürünleri ürettiğimizde ithalatın yarattığı karbon ayak izi de önemli ölçüde azaltılabilir.”