Çetebaşı İtalya'yı 15 günde 1 katrilyon zarara uğrattı

Güncelleme Tarihi:

Çetebaşı İtalyayı 15 günde 1 katrilyon zarara uğrattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya çıkardığı ekonomik fatura hergün kabarıyor. Boykot sonucu son 15 günde İtalya'nın Türkiye'de kaybettiği iş hacminin 3.5 milyar dolara (1 katrilyon lira) ulaştığı belirlendi.

İtalya ile Türkiye arasında yaşanan ‘‘Apo’’ gerginliği, 15 günde İtalya'nın Türkiye'de 3.5 milyar dolarlık (1 katrilyon lira) iş kaybına uğramasına neden oldu. İtalyan mallarına uygulanan boykotun çığ gibi büyümesi, Türkiye ile iş yapan İtalyan firmalarına büyük darbe vurdu. Birçok Türk firması İtalyanlarla iş yapmama kararı aldı. Siparişler iptal edildi ya da donduruldu. Giderek yaygınlaşan boykotun yol açtığı zarar, her gün daha da büyüyor.

SİPARİŞLER İPTAL

İtalyan mallarına uygulanan boykot, tekstil ve konfeksiyon, savunma sanayii, deri ve ayakkabı, beyazeşya, otomobil, mobilya, banyo ve mutfak aksesuarları başta olmak üzere birçok sektörde uygulanıyor.

Ayrıca, İtalya ile ticaret yapan Türk firmaları dışında, bu ülkeden yatırım malı alan firmalar da boykota katılıyor. İtalya'dan yaptıkları yatırım mallarıyla fabrika kuran, yeni işyerleri açan Türk firmaları, siparişlerini iptal ederek, ithalatı durdurdular.

BOYKOTA KATILANLAR

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), İtalya'dan tabanca dahil tüm silah ve mühimmat alımını durdurdu. Bu İtalya'ya 300 milyon dolarlık bir darbe anlamına geliyor.

Atatürk Havalimanı yeni dış hatlar terminalinin yapımını üstlenen, Tepe, Akfen, Vie Yatırım'ın oluşturduğu konsorsiyum, İtalyan GMC firmasına verdiği 1.5 trilyonluk siparişi iptal etti.

Türkiye Makinacılar Derneği, İtalya'dan ithal edilmesi planlanan yaklaşık 6.5 milyon dolarlık tekstil makinaları bağlantısının iptal edileceğini bildirdi.

İtalyan Giyim Sanayicileri Derneği bir mektup gönderen TGSD, 400 üyesi adına yaptığı açıklamayla İtalya'dan kumaş alımını durdurduklarını açıkladı.

Ali Balkaner'e ait Balkaner Holding bünyesinde faaliyet gösteren Üçem İnşaat, İtalya'dan sipariş ettiği 8 milyon dolarlık beyaz eşya ve mutfak malzemesini iptal etti.

Soley markalı ürünleri pazarlayan Birlik Mensucat, çalıştığı dizayn firması İtalyan Faro Disegni s.n.c ile artık çalışmayacağını belirtirken, 40 milyon dolarlık dokuma yatırımı için görüştüğü İtalyan firmalarla olan ilişkisini kopardı.

Ziraat Bankası Olivetti'nin 500 bin dolarlık fotokopi makinası ihalesini iptal etti. Ayrıca banka, çiftçiler tarafından satın alınan İtalyan markalı traktör ve benzeri araçların kredilendirilmesi işlemlerini de durdurdu.

İtalya'dan 5 adet sahil güvenlik helikopteri alımı için imzalanan sözleşme iptal edildi. Geçen mayıs ayında İtalyan Agusta firmasından 5 adet AB-412 model sahil güvenlik helikopteri için toplam 47 milyon dolarlık sözleşme gerçekleşmeyince İtalya 80-90 milyon dolarlık zarara uğradı. Sahil güvenlik helikopteri ile ilgili olarak nihai kuvvet ihtiyacı 28 adet olarak belirlenmişti. İtalyan Agusta projenin iptali ile büyük darbe yedi. Agusta firmasından 20 adet AB-206 modeli eğitim helikopteri alınmış, 20 adet daha alınması planlanmıştı. Ancak bu proje de iptal edilince İtalya'nın 70 milyon dolarlık kaybı oldu.

3 milyar dolarlık saldırı helikopteri ihalesine katılan ve aralarında Agusta firmasının da bulunduğu İtalyan firmalarının da bu projeden pay alması zor gözüküyor.

Fatura daha da büyüyecek

İki haftalık sürede İtalya'nın uğradığı kayıplar sadece siparişi iptalleri ile sınırlı değil. İtalyan mallarını satmama kararı alan mağazalar ve süpermarketlerin de ciroları eklendiğinde, İtalya'nın ‘‘boykot’’ zararı daha da büyüyecek.

3.6 katrilyon ciroya sahip Türkiye genelindeki 155 bin bakkal İtalyan markalı ürünleri satmama kararı aldı.

250 milyar İtalyan liretlik ithalat yapan Çorap İşadamları Derneği üyeleri de boykota katıldı.

Migros, İtalyan markalı ürünleri satmama kararı alırken, Tansaş, Özdilek ve Gima da boykota katıldı.

İtalya'dan yılda yaklaşık 350 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiren ayakkabı ve deri sektörü siparişleri durdurma kararı aldı.

Gözlükçüler Derneği de İtalya ile çalışan üyelerinin yeni sezon için siparişlerini durdurma kararı aldığını açıkladı. Çerçeve bazında İtalya'dan yapılan ithalat yılda yaklaşık 600 milyon dolara ulaşıyor.

Benetton Türkiye mağazalarını karartırken, Ceylan Holding'e bağlı Ceyteks firması da, Türkiye'deki Versace mağazalarını kapatma kararı aldı. Yine Ceylan Holding'e bağlı Cimaş da mobilya ithalatını durdurdu. Cimaş'ın İtalya'dan yıllık ithalatı da 6-7 milyon dolara ulaşıyor.

Mobilyacılar da İtalya ile ilişkilerini dondurdular. İtalya'dan yapılan mobilya ithalatı ise yaklaşık 1 milyar dolara ulaşıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!