Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2003 01:53
Yurtdışındaki vatandaşlardan topladığı 300 milyon markın 250 milyon markını batıran Endüstri Holding'in eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin'in DGM'de ‘çete’ suçlaması ile yargılandığı ve 8 ay hapis yattığı ortaya çıktı. Kefaletle serbest kalan Ertekin'in yargılanması sürüyor.
KÁR paylı holding modellerinden biri olarak 11 bin 800 kişiden 300 milyon mark toplayan, ancak önceki gün battığı açıklanan Konya merkezli Endüstri Holding'in toplanan paraları nereye harcadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Holdingin yeni yönetimi ‘‘eski yönetim parayı çarçur etti, bir bardak soğuk için’’ diye ortaklarına durumu açıklarken, bir yandan da boş fabrika binalarının ve arsaların envanteri çıkarılmaya çalışılıyor.
Bu arada holding çalışanlarından Murat Gümüş'ü holding parasını zimmetine geçirdiği iddiasıyla dağa kaldırarak işkence yaptırdığı iddiasıyla Endüstri Holding'in eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin ve 4 adamının 4 yıl önce tutuklandığı ortaya çıktı. Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde 4 ay yatan Ertekin ve adamları, Adana 2 Nolu DGM'de ‘cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ suçundan yargılandı. Mahkemeye ifade vermediği için hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen Ertekin, aylar sonra Konya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Yaka Mahallesi'ndeki evinde geçen yıl yakalandı. Adana ve Konya Cezaevleri'nde toplam 8 ay hapis yatan Ertekin ve adamları, Adana 2 Nolu DGM'de, TCK'nın 313'üncü madddesine göre 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanırken, dava Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredildi. Ertekin, Konya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 milyar lira kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere Mayıs ayında tahliye edildi. Ertekin ve adamlarının yargılanması henüz bitmedi.
Mustafa Cingöz başkanlığındaki yeni yönetimin İstanbul'dan profesyonel ekip getirerek yaptırdığı durum tespitine göre, holdingin 5 yılda topladığı 300 milyon marktan ortada sadece 50 milyon mark kaldı ve 46 şirketin içi boşaltıldı. Hem holdingin hem de bazı şirketlerin dosyalarının kayıp olduğunu, bilgisayardaki kayıtların silindiğini söyleyen yeni yöneticiler, envanter çıkarmakta zorlandıklarını belirtmelerine karşın, usulsüz pekçok işlemi tespit ettiklerini de kaydediyorlar.
Envanter çıkarıp 5 yıllık projeksiyon çizmeye çalışan yeni ekip, eski yönetimin son anda üçüncü kişilere kiraladığı işletmeleri de hukuk yoluyla almaya çalışıyor. Yapılan iş planına göre, başta genel merkez binası olmak üzere gayrimenkuller tespit edilecek ve satılacak. Merkez binaya 4.5 trilyon lira değer biçilirken, holdingin şu andaki borcunun ise 6 trilyon lira olduğu açıklanıyor.
EŞE DOSTA KİRALANMIŞ
Yapılan araştırmalar sonucunda, Endüstri Holding'in eski yöneticilerinin gurbetçilerin paralarıyla topladıkları bazı fabrikaları, düşük bedeller karşılığında akrabalarına ve yakınlarına kiraladıkları ortaya çıktı. Bu fabrikalardan biri Rotatif Ambalaj. Piyasada tanınan ve belli bir pazar payı olan Rotatif Ambalaj eskiden holdingin genel koordinatörlüğünü yapmış Yakup Kara adına yıllık 2.5 milyar lira bedelle halen kirada. Holding bünyesindeki şirketlerden plastik üretimi yapan, yıllık yaklaşık 10 trilyon liralık cirosu olan Eplas ise, yıllık 100 milyar lira bedelle 5 yıllığına Birpa adında bir şirkete kiralanmış durumda. Bu şirketin özelliği ise halen Eplas'ın fabrika müdürlüğünü yapan İlkay Atmaca'nın kayınpederi ve kayınvalidesinin sahibi olarak gözükmesi. Çoğunluğu Almanya'dan gelen gurbetçilerden oluşan ve mahkeme yoluyla yönetimi de devralan ekibin ulaştığı sonuca göre; 46 fabrika ve şirketten sadece 6 tanesi faaliyet gösteriyor. Ancak şu anda holdingin doğrudan elinde bulunan ve faaliyet gösteren tek şirket Aksu Yem Fabrikası.
Endüstri Holding'in hangi şirketi, ne durumda?
MOBELLA: 200 milyon dolarlık tam entegre bir üretim tesisi olarak planlanan ve teşvik belgesi de alan Mobella'da sadece iki ünite tamamlanmış durumda. Ürünlerinin tanıtımı için 10 milyon dolarlık reklam yatırımı yapıldığı söylenen ve 70 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan iki üniteli Mobella'da şu anda hiçbir makine parkı bulunmuyor.
ENDÜSTRİ ÇİMENTO: Gurbetçilere vaad edilen önemli projelerden biri olan Endüstri Çimento Fabrikası da ortada yok. Sadece arsa ve tabela var. Toplanan paraların akıbeti ise bilinmiyor.
TELKO: Değirmen makineleri üreten bir fabrika olan Telko, şu anda tamamen boşaltılmış durumda.
EGM KRANK: Halen boş olan EGM Krank'da boşaltma işlemleri, işçilere verilen bir günlük izin sırasında yapılıyor.
SETAY: Setay İnşaat'ın 1 milyon dolarlık inşaat makine parkının 200 bin dolara iade edildiği iddia ediliyor.
İPEK BİSKÜVİ: Günlük 110 bin ton üretim kapasiteli İpek Bisküvi'nin makine parkının ne olduğu bilinmiyor.
ORSET: Orset Dış Ticaret'in, İspanya'dan Madrid Belediyesi'nden 240 adet ikinci el otobüs satın aldığı, Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edileceği söylenen bu otobüslerin halen Madrid'de bulunduğu belirtiliyor.
VESTA: Vesta Seramik Fabrikası için 119 konteyner makine ithalatı yapıldığı, 6-7 milyon
dolar civarında olan bu makine parkının halen Gemlik'te gümrükte bekletildiği söyleniyor. Ayrıca bu fabrika için Bozüyük'te alınan 100 bin metrekarelik arsa da boş duruyor.
Arıkan: Ölümle tehdit ediliyoruz
Endüstri Holding'te yeni yönetimine çok sayıda tehdit telefonu geldiği de belirtiliyor. Can güvenliğinden endişe eden yeni yöneticilerin Konya dışına çıktığı bildiriliyor. Çok ciddi ölüm tehditleri aldıklarını söyleyen Genel Koordinatör Ramazan Arıkan, ‘‘Bu kan emicilerle sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız. Namusluların namussuzlar kadar cesur olduğu bir ülkede yaşamak benim tek dileğim’’ dedi. Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güngör'ün Antalya'da, Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Cömert ve Ramazan Arıkan'ın ise Ankara'da olduğu öğrenildi.
Şirketteki odasına sauna yaptırmış
HOLDİNG cenneti olarak anılan Konya’da 1996 yılında Mahmut Uçar, Osman Şanlı ve Mustafa Ertekin tarafından kurulan Endüstri Holding'in başkanlığına Mustafa Ertekin getirildi. Ertekin ve aralarında kardeşleri Mehmet, Hamdi ve Süleyman Ertekin'in de bulunduğu yönetim, özellikle gurbetçileri etkileyecek önemli isimlere iş teklif etti. Bunları Avrupa ülkelerine göndererek yüksek kár payları vaadiyle para toplamalarını sağladı. Holding sık sık Kanal-7 televizyonuna reklam vererek adını duyurdu. Hesapsız yapılan harcamalar büyük para kaybına neden oldu. Resmi kayıt altına alınmayan paralar bazı yöneticilerin arasını açtı. Holding Başkanı Ertekin, merkez binadaki ofisinde dolaptan geçilen özel gizli bir oda ve sauna yaptırdı.
İmam vaazı ile para toplamışlar
YURT dışında yaşayan vatandaşlardan yüksek kár payı vaadiyle 300 milyon mark toplayan Endüstri Holding'in iflası Almanya'daki ortaklarını şok etti. Endüstri Holding'e Almanya'da para toplayanlar arasında gazeteciler bile olduğu ortaya çıktı. Münih'teki mağdurlardan Mesut Öner holdingin cami imamlarına vaazlar verdirerek para topladığını anlattı. Sadece Bavyera eyaletinde 519 kişiden yaklaşık otuz milyon mark toplayan holdingin, üç para toplayıcısı hakkındaki soruşturma son safhasına ulaştı.
Çobanı bile yönetici yapmışlar
ENDÜSTRİ Holding'in eski yönetim kurulu üyeleri arasında çok sayıda aynı soyadına rastlanması. Endüstri Holding, çok ortaklı bir şirket yerine kardeş ve kuzenlerden oluşan Ertekin Ailesi'nin şirketi gibi görünüyor. Bu arada şirkette yönetici gibi gösterilenler arasında çoban, öğretmen gibi şirketle hiçbir alakası bulunmayan isimler de yer alıyor.
Gizli geçitli 3 trilyonluk ev
HOLDİNGİN eski yönetim kurulu başkanı Mustafa Ertekin'in holding batarken aldığı Mercedes S600 kadar, Konya Köyceğiz'deki konutu da Konya halkının dilinde. Yeni yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Tekin, ‘‘haftaya gazetecilere gezdireceğiz’’ dediği konutun 3 dönüm arazi üzerine, 3 trilyon lira harcayarak yapıldığını söyledi. Tekin'in söylediklerine göre, iki havuzu, jakuzisi, saunası bulunan konutun, içinde gizli geçitler de bulunuyor.