CERN, ‘Bilim Bakanlığı’nı sevdi, ‘tam üyelik lobisi’ fırsatı çıktı

Güncelleme Tarihi:

CERN, ‘Bilim Bakanlığı’nı sevdi, ‘tam üyelik lobisi’ fırsatı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, halen Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) gözlemci bilim insanı olarak çalışan Türk heyetinden davet mektubu aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin asıl üye olmak için başvurduğu CERN’e 20-21 Ekim arasında gitmeye hazırlanan Ergün, Cenevre’de hem bilimsel çalışmaları inceleyecek, hem de tam üyelik için kulis yapacak. 36 ülkeden, 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla yapılan big- bang (büyük patlama) deneyi, CERN’e olan ilgiyi artırmıştı.
2009’da başvurduk
Ergün, İsviçre’deki temasları kapsamında, Zürih’teki IBM Araştırma Laboratuvarı’nı ve nanoteknoloji merkezini gezecek. Ziyaret sırasında Türkiye’de benzer bir merkezin kurulmasına yönelik çalışmalar ve bu yönde yapılacak işbirliği konuları ele alınacak.
150 bilim insanının gözlemci statüsünde bilimsel çalışmalar yaptığı CERN’e üye olmak isteyen Türkiye, ilk başvurusunu gecikmeli olarak 2009’da yaptı. Türkiye’nin tam üyelik değerlendirmesi önümüzdeki günlerde yapılacak. CERN’de görev yapan Türk bilim insanları bakana gönderdikleri davet mektubunda, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa “Bilim Bakanlığı” kurulmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bilim insanları, “Uzmanlık alanlarımız olan yüksek enerji ve hızlandırıcı fiziği konularında üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye ve ilgili çalışmalara katkı vermeye hazırız. Ülke olarak tam üyeliğin eşiğinde olduğumuz CERN’i ziyaretiniz sırasında CERN’de yapılan bilimsel çalışmalara Türk bilim insanlarının katkılarını ve temel araştırmaların sanayi ve teknolojiye olan etkisini size yerinde göstermeyi arzu ederiz” dediler.

Haberin Devamı

Bilim insanlarının düşü

CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olarak biliniyor. Yaklaşık 80 ülkeden 500 üniversiteyi temsil eden 6 bin 500 civarında ziyaretçi bilim insanı, CERN’e gelerek kendi araştırmalarını gerçekleştiriyor. Nobel ödüllerine konu olan önemli keşifler bu merkezde yapıldı. CERN’de yürütülen araştırmaların amacı, maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamak olarak biliniyor. CERN, temel bilim araştırmalarının yanında, yarının teknolojilerini geliştirmekte çok önemli bir rol oynuyor. Süper iletken teknolojisinin CERN hızlandırıcıları sayesinde ilerlemesi, yeni temiz enerji kaynaklarının araştırılması, reaktör geliştirilmesi, tıpta tedavi ve teşhis uygulamaları, yeni elementlerin bulunuşu önde gelen araştırmalar
olarak sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!