Cep'te şaşırtan ihale

Güncelleme Tarihi:

Cepte şaşırtan ihale
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Katılımcı konsorsiyumların talebi üzerine, dün son turu yapılan GSM 1800 ihalesinde de lisans satışı gerçekleşmedi. İhaleye katılan 4 konsorsiyum da 2 milyar 525 milyon dolarlık taban fiyatın ekonomik olmadığı gerekçesiyle çekildiklerini açıkladılar.

İKİNCİ GSM 1800 lisansı için Devlet İhale Kanunu'ndaki ‘‘kamu yararının gözetilmesi’’ ilkesine dayanılarak yapılan son turda da ikinci lisansın satışı gerçekleştirilemedi. Ulaştırma Bakanlığı, bir konsorsiyumun talebi üzerine, iptal edilen ikinci GSM lisansı için kanuna dayanarak son bir tur daha açık artırma yapılacağını açıklamıştı. Kulislerde, son tur açık artırma talebinin ihaleye katılan ‘‘Genpa, Demirbank, Atlas Yapı, Nurol ve France Telecom’’ konsorsiyumundan geldiği konuşuluyordu. Genpa yetkilileri, dünkü ihale öncesinde Reuters ve NTV'ye ihaleye katılacaklarını açıkladılar. Ancak, konsorsiyumlardan birinin talebi üzerine yapılan GSM ihalesine dün de hiçbir konsorsiyumun katılmaması şaşkınlık yarattı.

İhale Komisyonu Sözcüsü Metin Yılmaz'ın yönetiminde yapılan ihaleye, Sabancı önderliğindeki konsorsiyum katılmadı. Yılmaz, bu grubun Komisyon'a gönderdiği ve 2 milyar 525 milyon doların fizibl olmadığı gerekçesiyle katılmayacaklarını bildiren mektubu okudu. Genpa önderliğindeki konsorsiyumun sözcüsü Zeynel Abidin Erdem de, 5 operatör şirketle, bu alanda faaliyet göstermek için belirlenen taban fiyatı kaldıramayacaklarını bildirdi ve ihaleye katılmayacaklarını söyledi.

Koç Holding temsilcisi Ali Koç ile Fiba Holding konsorsiyumu temsilcisi Bülent Esat Çelik de ihaleye katılamayacaklarını bildirdiler.

Yılmaz, ihalenin bittiğini açıklayarak, yeni bir süre uzatımı olmadığını söyledi. Yılmaz, nasıl bir yol izleneceğine, ita amiri olan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün karar vereceğini vurguladı.

Öksüz, oturumun ardından salona gelerek bir basın toplantısı düzenledi. İkinci GSM 1800 lisansı ihalesinin, koşullar gerektirirse açılacağını belirterek, taban fiyatın da o günkü koşullara göre belirleneceğini söyledi.

GSM-1800 lisansının, ilk lisansların beş katı fiyata satıldığını anımsatan Öksüz, şöyle konuştu:

‘‘Hiçbir uygunsuz durumla, işadamlarını ve bürokratları zor duruma düşürecek hiçbir teklifle karşılaşmadım. Bundan sonra yapılacak bütün ihalelerin böyle mutlu ve şerefli bitmesini diliyorum. İçimizde yanlış yapanlar varsa biz onları zaten ayıklıyoruz.’’

TELEKOM’A GSM DAHİL

Öksüz, katılımcı grupların ödeme koşulları konusunda bir talebi olup olmadığı sorusuna, şu karşılığı verdi:

‘‘Evet böyle bir talepleri oldu. Ama kanun, 15 gün süre vermiş. Bu süre yabancı ortaklar için kafi gelmedi. Konsorsiyumların bir hatası yoktur. Hata, kanunla verilen 15 günün azlığından kaynaklanmaktadır.’’

Yeni bir ihale açılması halinde fiyatı soran gazeteciye şimdiden rakam söylemenin yanlış olacağı yanıtını veren Bakan, şunları söyledi:

‘‘Bu saha çok dinamik ve teknoloji sürekli değişiyor. Telsiz telefonlar sayı olarak telli telefonları geçmeye başladı. Artık her şeyi bu telefonlardan takip edeceğiz. Telli telefonların devri, belki de bir süre sonra kapanacak. Cep telefonu işletmeciliği alanındaki dört büyük şirkete meşru yolları açıp yarıştırmaya devam edeceğiz. Mevcut şirketler yeni sistemlerden de yararlanacaktır.’’

Öksüz, Türk Telekom'un yüzde 20'lik hisse satışı konusunda da Hazine ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ‘‘Yarın (çarşamba) yine görüşeceğiz. Bağlı ortaklık mı yoksa 2 ayrı şirket mi olacak, bugörüşülüyor. Yüzde 20'lik hisseden alanlar, cep telefonu işletmeciliğinden de yararlanabilecekler’’ dedi.

ANKARA

Öksüz: Hazine'ye 2.5 TIR

dolusu dolar getiriyorum

İKİNCİ GSM 1800 lisansı için açılan ihale sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, birinci GSM 1800 lisansının beklenenin beş misli fiyatla satıldığını belirterek, ‘‘Bu IMF'nin aklında bile yoktu. 2.5 TIR dolusu 100'er doları Hazine'nin kasasına soktuysam, IMF'nin bize söyleyeceği lafı kaldı mı?’’ dedi.

Öksüz, ikinci GSM 1800 lisansının verilmesine ilişkin olarak, şartların gerektirmesi durumunda yeni bir ihaleye çıkacaklarını belirterek, ‘‘İhaleye çıkmaya karar verirsek ihalenin hangi fiyattan başlayacağı o zamanki şartlara göre belirlenir. Belki de bu defteri burada kapatırız’’ dedi.

İhalenin şeffaf bir ihale olduğunu kaydeden Öksüz, bu ihalenin diğer ihalelere örnek olması dileğinde bulundu.

Öksüz, ‘‘Satılabilecek fiyatın en yükseğini yakaladık. Kimsenin söyleyecek lafı kalmadı. Hiçbir uygunsuz durumla, işadamlarını ve bürokratları zor duruma düşürecek hiçbir teklifle karşılaşmadım. Bundan sonra yapılacak bütün ihalelerin böyle mutlu ve şerefli bitmesini diliyorum. İçimizde yanlış yapanlar varsa biz onları zaten ayıklıyoruz’’ dedi.

Öksüz, yeni bir ihale açılması durumunda, ihalenin 2 milyar 525 milyon dolardan mı başlayacağına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: ‘‘Geleceği önceden görmek güzel. Ancak bu saha çok dinamik ve teknoloji sürekli değişiyor. Telsiz telefonlar sayı olarak telli telefonları geçmeye başladı. Artık her şeyi bu telefonlardan takip edeceğiz. Telli telefonların devri, belki de bir süre sonra kapanacak. Şartlar, yeni bir ihaleye çıkmayı gerektiriyorsa çıkarız. İhaleye çıkmaya karar verirsek ihalenin hangi fiyattan başlayacağı o zamanki şartlara göre belirlenir. Şimdiden rakam söylemek yanlış olur. Cep telefonu işletmeciliği alanındaki dört büyük şirkete meşru yolları açıp yarıştırmaya devam edeceğiz. Mevcut şirketler yeni sistemlerden de yararlanacaktır.’’

Erdem: Salona girmeyi kastettim

GSM 1800 ihalesi öncesinde Reuters ve NTV'ye, ‘‘İhaleye katılacağız’’ açıklaması yapan, buna rağmen ihaleye katılmayan Genpa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, ‘‘ihaleye katılmak’’ ile ‘‘ihale salonuna girmeyi’’ kastettiğini savundu. Erdem, şöyle konuştu: ‘‘Katılacağız demek, içeriye gireceğiz demektir. Sakın yanlış anlaşılmasın. Bu ihalede 3 milyar dolar 90 günde ödenmesi gereken bir paradır. Yabancı konsorsiyumlarla bunu organize etme fırsatı tanınmadı. Çünkü, kanun gereği tanınan 15 günlük kısa sürede yetiştiremezdik. Onun için yanlış anlaşılmasın. Biz bu şartların ve ağırlığın altından 15 günde çıkamazdık.’’ Erdem, Türk Telekom'un yüzde 20'sin satışıyla ilgili ihaleye katılacaklarını da belirtti.

Gözüm: Türkiye'de 700 bin

internet abonesi var

NETAŞ Genel Müdürü Sait Gözüm, internet ve elektronik ticaretin, sektörün parlayan yıldızları olduğunu söyledi. Netaş Nortel Networks'un yüksek performanlı ve kárlı yeni internet çözümlerinin tanıtıldığı konferansta konuşan Gözüm, internet sayesinde yepyeni bir nesil yaratan iletişim dünyasının, günlük yaşantımızı alışılmışın ötesinde bir boyutta etkilediğini belirtti.

Internetin iş yapma biçimlerini değiştirdiğini, yeni bir ağ yönetimi ve müşteri ilişkileri zinciri yarattığını kaydeden Gözüm, bugün 180 milyon kullanıcısı olan ‘‘World Wide Web’’in yaklaşık her 1.5 yılda 2 katına çıktığını, Türkiye'de ise 700 bin internet abonesi bulunduğunu kaydetti.

Gözüm, Netaş Nortel Networks olarak yüksek performanslı, güçlü, ölçeklenebilir ve maliyeti etkin üstün çözümler sunduklarını, böylece müşterilerine internet devriminin getireceği fırsatları en iyi şekilde eğerlendirebilecekleri en iyi çözümleri sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Nortel Networks Pazarlama Çözümleri Avrupa Başkanı Bill Joll da internet ekonomisinde kárlılık konusuna değinerek, ‘‘Internetin kişiselleştirilmesini istiyoruz. Dünyada halen 150 milyon olan internet kullanıcı sayısı 2003 yılında 500 milyon olacak’’ dedi.

Joll, internetli ekonominin hacminin 2003'de 2.8 trilyon dolara ulaşacağın görüşünü dile getirerek, bunun da dünyanın 3. büyük ekonomisi anlamına geldiğini söyledi. İnternet kullanımının yeni servisleri, yeni işleri beraberinde getirdiğini anlatan Joll, interneti kárlı kılmanın müşterilere verilecek iyi hizmetle olacağını bildirdi.

Yurdal: Beşinci GSM'i

tartışmak gerekiyor

TÜRK Telekom eski Genel Müdürü ve Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Fatih Yurdal, ikinci GSM 1800 ihalesinde dört konsorsiyumun çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, ‘‘Firmaların tümünün ihaleden çekilmesini beklemiyordum. En azından 1-2 firmanın çekilmeyeceğini düşünüyordum. Çünkü konuşmaları o yöndeydi’’ dedi.

Dördüncü GSM ihalesine giren firmaların, ‘‘Bize süre verirseniz yabancı ortaklarımızı ikna ederiz’’ mesajı verdiklerini kaydeden Yurdal, konuşmasına şöyle devam etti:

‘‘Ancak şu anda görülüyorki ikna edememişler. Şayet devlet beşinci GSM ihalesi açacaksa şartname yeniden gözden geçirilebilir. Bir de yeniden bir değerlendirme yapmak lazım. Hakikaten beşinci GSM ihlesine ihtiyaç var mı. Piyasa beşinciyi kaldırır mı düşünmek gerek.’’

SINIR AŞILDI

İkinci GSM 1800 ihalesindeki başarısızlığın hükümetin özelleştirme programını ve IMF ile yapılan stand-by anlaşmasını etkilemeyeceğini belirten Yurdal, ‘‘IMF'ye verilen programa göre, telekomünikasyon ihaleleri ile yılın üçüncü çeyreğine kadar Hazine'nin kasasına 1 milyar dolar girmesi gerekiyordu. Yapılan üçüncü GSM ihalesi sonucunda 2.5 milyar dolar yılın üçüncü çeyreğine kadar Hazine'nin kasasında olacak. Bu miktara yüzde 17 KDV oranı eklendiğinde 3 milyar dolarlık bir hacme ulaşılıyor. IMF'nin koyduğu 1 milyar dolarlık özelleştirme hedefi 3'e katlanmıştır’’ dedi.

Yakında Türk Telekom özelleştirmesinin de gündeme geleceğini kaydeden Yurdal, beşinci GSM ihalesinin bu açıdan da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Cüneyt UZUNOĞULLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!