Cep'te 'cüzdan' savaşı

Güncelleme Tarihi:

Cepte cüzdan savaşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 21:21

Artık cüzdanımızı unuturken akıllı telefonumuzu yanımızdan ayırmadığımız bir dönemdeyiz. Bunu fark eden teknoloji devleri mobil cüzdan geliştirmek için harekete geçti. 431 milyar dolarlık pazar haline gelen mobil ödeme sistemlerine Apple, Google ve Samsung giriş yaptı.

Haberin Devamı

SON yıllarda hızla büyüyen mobil ödeme sistemleri teknoloji devlerini de harekete geçirdi. 431 milyar dolarlık dev bir pazar haline gelen mobil ödemeler için Apple, Google ve Samsung da kolları sıvadı. Artık bir telefondan daha fazlasını yapabildiğimiz akıllı telefonlar, kamera, müzik çalar, bilgisayar ve taşınabilir televizyondan sonra şimdi de cüzdanları yerine geçmeye başlıyor. Bu zamana kadar mobil cüzdan için birçok farklı uygulama yapıldı. Ancak hiçbiri kullanıcıların beğenisini kazanamadı. Şimdi devreye ise teknoloji devleri giriyor. Apple, Google ve Samsung, ürettikleri akıllı telefonlara bir de mobil cüzdan özelliği ekleyerek kullanıcılara parasız ve plastik kredi kartsız bir yaşam sunmak için harekete geçti. Bu alanda yerli girişimler de yok değil. Daha önce birçok mobil iletişim operatörü tarafında hayata geçirilen mobil cüzdan ne yazık ki istenilen boyutlarda kullanılmıyor. Ancak Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) devreye aldığı BKM Express, mobil ödeme konusunda Türkiye’deki kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarıyor. Teknolojinin geldiği bu noktayla beraber artık siz cüzdanınızı evde unutsanız bile akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden ödemelerinizi yapabileceksiniz.

Haberin Devamı


BU YIL 431 MİLYAR
Mobil cüzdanlar konusunda biraz da rakamlardan bahsedelim. Dünya çapında 2010 yılından beri birçok farklı mobil cüzdan geliştirilmiş durumda. Söz konusu yıllarda başlayan bu trend ilk yıllarda dünya çapında 2.9 milyar dolarlık ödeme yapılmasını sağlamıştı. Ancak akıllı telefon kullanımının bir çığ gibi büyümesi ve teknoloji devlerinin de bu işe girmesiyle 352 milyar dolar mobil cihazlarla ödenmişti. Bu yıl ise bu rakamın sıçrama yaparak 431 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Paylaşılan öngörülerde ise 2017 yılında yapılan alışverişlerin 721 milyar doları mobil cüzdanlarla yapılacak.
Apple Pay
Geçtİğİmİz yıl iPhone 6 modelleriyle beraber sürpriz yapan Apple, kendi mobil cüzdanını kullanıcılara tanıtmıştı. Parmak iziyle çalışan Apple’ın mobil cüzdanı özellikle kolay kullanımı ve basit arayüzüyle dikkatleri üzerine çekmişti. Apple Pay ABD’de 220 binden fazla mağazada kullanılabiliyor. Bu mağazaların aralarında kahve zincirlerinden süper marketlere kadar birçok mağaza bulunuyor. Apple Pay şu anda sadece ABD’de kullanılabiliyor. Ancak paylaşılan bilgilere göre yeni mobil cüzdan 2015 yılı içinde Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de kullanılmaya başlanacak.
Samsung Pay
Amiral gemisi akıllı telefon modeli Galaxy S6 modelleriyle beraber Samsung Pay tanıtıldı. Samsung’un mobil cüzdanı parmak iziyle çalışıyor. Kredi kartı bilgilerini Samsung Pay uygulamasına girenler ödemelerini buradan yapabiliyor. Ancak Samsung Pay henüz kullanıma açılmış durumda değil. Mart başında tanıtılan cüzdan, bu yılının ikinci yarısında kullanıcılarla buluşacak.
BKM Express
Yerlİ şirketler de mobil cüzdan üzerine çalışıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen BKM Express, şu anda Türkiye’de çalışan en iyi mobil cüzdan durumunda. App Store ve Google Play’den indirilebilen BKM Express’e kredi kartı bilgilerinizi girerek kullanmaya başlıyorsunuz. Kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra yerli mobil cüzdanı para transferi ve alışverişlerde kullanabilmek mümkün.
Android Pay
Google, her yıl en yeni ürün ve servislerini tanıttığı Google I/O etkinliğinde bir sürpriz yaparak Android işletim sistemli cihazlar için geliştirdiği mobil cüzdan uygulamasını tanıttı. Android Pay adındaki bu uygulama, önümüzdeki dönemde kullanıcılara sunulacak olan Android M işletim sistemli akıllı telefonlarla beraber gelecek. Parmak izi okuma teknolojisine de sahip olan Android Pay’in hayata geçmesi 2016 yılı başını bulabilir. Android Pay 700 binden fazla mağazada kullanılabilecek.

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!