Güncelleme Tarihi:
Hayatımızı kolaylaştıran akıllı cihazlar, şimdi de sanal asistanlarla öne çıkıyor. Akıllı telefon ve tablet gibi yeni nesil cihazların tümü artık dokunmadan kontrol edilebiliyor. Sadece kontrol değil, sanal asistanlı akıllı telefonlar artık sorduğunuz sorulara cevap veriyor, hatta dert ortağınız bile olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre akıllı telefon veya tabletinin sanal asistan özelliği olan kullanıcıların yüzde 31’i her gün cihazların bu özelliğinden destek alıyor. 2015 sonu itibariyle bu rakamın yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor.
SANAL ASİSTANLA AŞK
Sanal asistanların hayatımıza girmesi, kullanıcı alışkanlıklarını ve hayat tarzımızı tamamen değiştirmesi bekleniyor. Bu fikirden yola çıkan Hollywood yönetmenleri son dönemlerde sanal asistanların nasıl bir devrim yaratacağını beyaz perdeye yansıtıyor. Bu filmlerin en çok dikkat çekeni ise geçtiğimiz dönemde vizyona giren Aşk (Her) filmi oldu. Filmde bir teknoloji meraklı Theodore, yeni yüklediği işletim sistemindeki sanal asistana aşık oluyor. Ancak bu aşkın sonu ise Theodore’un sanal asistanın birçok kişiyle görüştüğünü öğrenmesiyle son buluyor. Akıllı telefonunuzda veya tabletinizde şu anda bir sanal asistan kullanıyorsanız, bu filmi mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
Muhabbet için birebir
Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone 8 ile kullanıcılara sunulan Cortana, doğallığıyla öne çıkıyor. Bir şeyleri herhangi birine söyleyeceğiniz şekilde söylemek Cortana için yeterli. Windows Phone işletim sistemi akıllı telefonların arama tuşuna basarak kullanılabilen Cortana, sizin ne dediğinizden emin olmadığı zamanlarda tahminlerde bulunuyor. Cortana sadece Windows Phone 8 işletim sisteminde yer alıyor. Ancak Microsoft’un önümüzdeki dönemlerde Cortana’yı uygulama olarak iOS ve Android işletim sistemlerinde sunması bekleniyor. Cortana’nın Türkçe desteği henüz bulunmuyor.
Tam bir yardımcı
Google’ın Android 4.1 sürümünden sonraki işletim sistemleriyle kullanıcılara sunmaya başladığı sanal asistan Google Now, sesli arama ile çalışıyor, ancak söylediklerinizi yazarak aynı sonuçları elde etmeniz de mümkün. Google Now, randevularınızı ayarlayabiliyor ve arkadaşlarınıza sesinizle metin mesajı göndermenize izin veriyor. Başka bir deyişle Google Now, tam olarak yardımcınız gibi çalışıyor. Yapacaklarınızı önceden hesap ederek bunları birçok farklı servisle birleştiriyor. Android işletim sistemli akıllı telefonlarda kıllanılabilen Google Now’ın Türkçe desteği bulunmuyor. Ancak önümüzdeki dönemlerde Türkçe desteğinin geleceği tahmin ediliyor.
Türk asistan
Sanal asistan servisini kullanıcılarına ilk sunan şirket Apple oldu. Siri adındaki Apple’ın sesli asistan servisi, geçtiğimiz hafta Türkçe desteğiyle beraber Türkiye’de de popülerlik kazandı. iPhone, iPad ve iPod modellerinde kullanılabilen Siri, bu cihazların önünde bulunan yuvarlak tuş ile aktif oluyor. Kullanıcıları dinleyen Siri ile Apple cihazlarının birçok özelliğini Türkçe seslenerek kontrol edebilmek mümkün. Mesaj gönderme, arama, e-posta gönderme, hava durumu ve saat öğrenme özellikleri başta olmak üzere birçok özelliği kapsayan Siri, bu kapsamda sorulan sorulara da sesli ve Türkçe olarak cevap veriyor.