Cenazeye gurbetçiyi üzen damga vergisi

Güncelleme Tarihi:

Cenazeye gurbetçiyi üzen damga vergisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00

Devletin, gurbetçi cenazesinden damga vergisi aldığı ortaya çıktı. Ağabeyi 58 yaşındaki Mustafa Türkmen’in Almanya’dan getirdiği cenazesini teslim alırken 26.30 YTL damga vergisi istenen Mehmet Türkmen, "Allah aşkına, cenaze gümrüğe tabi ticari mal mı ki, damga vergisi alınıyor? Böyle bir uygulamayı devletime yakıştıramadım" diyerek isyan etti.

Bundan tam 45 yıl önce 1961’de okumak ve çalışmak üzere Almanya’ya giden Bursa İnegöllü Mustafa Türkmen, bu ülkede emekli oldu. Türkmen, 14 Ekim’de Almanya’nın Gelsenkirchen Kenti’nde yakalandığı kanser hastalığına yenilerek vefat etti.

VATANINA GÖMÜLMEK İSTEDİ: Vasiyeti üzerine ailesi ve çocukları, Türkmen’in cenazesini bir cenaze şirketi ile anlaşarak doğduğu topraklara getirmek üzere harekete geçtiler. Almanya’nın mevzuatına uygun olarak Türkiye Konsolosluğu’nun da yardımı ile nakil işlemleri tamamlanan Türkmen’in cenazesi, oğlu Hayati Haluk Türkmen’in refakatinde THY uçağı ile 17 Ekim’de İzmir’e getirildi.

ÜZEN UYGULAMA: İzmir Karşıyaka’da yaşayan Mehmet Türkmen, ağabeyinin cenazesini karşılamak üzere İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda THY’nin kargo bölümüne gitti. Kardeş Türkmen, havaalanında karşılaştığı "üzüntü veren" manzarayı ve şöyle anlattı:

CENAZE SANKİ EŞYA: "İnanın, orada gördüğüm manzara beni ve ailemi çok üzdü. Kargo bölümünde tabut, hiçbir özen ve saygı gösterilmeden, alelade bir bavul veya eşya kolisi gibi taşınıyor. Biz, cenazeyi almak için başvurunca, gümrük yetkilileri bize bir kağıt imzalattılar, sonra, ’Cenazeyi alabilirsiniz’ dediler. Bu kağıtta cenazeyi defnettikten 15 gün sonra aynı yere mesai gün ve saatleri içinde cenaze defin belgesi ve 26.30 YTL damga pulu ile birlikte Maliye Bakanlığı’nın 55580 sayılı yazısına istinaden gümrük tarafından vergi tahsil edileceğine dair yazı verildi. Allah aşkına, cenaze gümrüğe tabi ticari mal mı ki, vergi alınıyor? Maliye Bakanlığı veya devlet, yurtdışında vefat eden bir vatandaşına, hiçbir katkı sağlamıyor, ama ölüden bile vergi tahsil ediyor. Burada insanın zoruna giden, paranın miktarı değil reva görülen muameledir. "

Her cenaze 15 Euro

ADNAN Menderes Havaalanı Gümrük Müdürlüğü’nden bir yetkili, yurtdışından gelen cenazeler için alınan verginin, Maliye Bakanlığı’nın 55580 sayılı yazısına istinaden tahsil edildiğini bildirdi. Yetkili, şunları söyledi: "Bu Maliye Bakanlığı’nın yazılı talimatı üzerine damga vergisi olarak tahsil ediliyor. Bu vergiyi almama yetkimiz yok." İzmir Muhafaza Bölge Başmüdürü Nazım Bütün de bu verginin gümrük işlemleri sırasında alınsa bile, Gümrük Vergisi olarak tanımlanamayacağını belirterek, "Gümrük Müsteşarlığı veya gümrük teşkilatı ile ilgili değil, Gelirler Genel Müdürlüğü ile ilgili bir uygulama. 15 Euro olarak alınıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!