Güncelleme Tarihi:
Demirbank'ın eski sahibi Cıngıllıoğlu Ailesi'nden Sema Cıngıllıoğlu, ‘‘Babamın cenazesinde bile arayıp destek istediler. Sonra da bankamızı elimizden aldılar’’ dedi.
Bankaları Demirbank’a el konulmasını başından beri ‘‘haksızlık’’ olarak niteleyen Sema Cıngıllıoğlu, devlete güvenmenin faturasını ödediklerini bir kez daha dile getirdi. Görevini son krizle bırakan bir bürokratın her ihale döneminde bankanın yönetim kurulu başkanı Halit Cıngıllıoğlu'nu aradığını söyleyen Sema Cıngıllıoğlu, ‘‘Hatta babamın cenazesinde bile aradı. 'Halitciğim aman unutma, ihale var. Bana destek' diyerek bize devlet kağıdı sattı’’ diye konuştu.
‘‘Haksızlığın düzeltilme zamanı geldi’’ diyen Sema Cıngıllıoğlu, Demirbank'a el konulmasında en büyük sorumluluğun Merkez Bankası'na ait olduğunu iddia etti. Sema Cıngıllıoğlu, bu konuda cevap istediği soruları şöyle sıraladı:
Demirbank bir gece operasyonu ile gizlice, gece 1.30 ile 5.30 arası 50 senelik kurucu ve yönetici ailesinden alınıyor ve devlete devrediliyor. Bunun başka çıkar yolu yok muydu?
Diğer bankalardan bazıları ‘‘toplu hareket’’ demişler ve Demirbank'a olan line'larını kapatmışlar. Demirbank'ı bir kıskaç içine alıyorlar ve Merkez Bankası da bunu görüyor, ses çıkarmıyor, seyirci kalıyor.
Merkez Bankası, para piyasaları düzenleyen ve yönlendiren bir kamu kuruluşu değil midir? O tarihlerde niye seyirci kaldı?
Eleştirilerini kriz çıkmadan önceki bürokratlata yönelten Cıngıllıoğlu, şunları söyledi: ‘‘Her ihaleden önce erkek kardeşimi telefonla arayıp, 'Halitçiğim bize destek ver, aman ihaleye katıl’’ derdi. Hiç unutmuyorum babamın ağustos ayında vefat ettiği tarihlerde define gidiyoruz, o arada bile aradı, ‘‘İhale var aman unutma Halit’’ dedi. O zamanlar, 'Halitçiğim aynı gemideyiz, destek ver, korkma' diyorlardı. Böyle diye diye daha fazla devlet kağıdı sattılar.''
‘‘Acaba şu anda bunu yapan bürokratların vicdanı rahat mıdır’’ diyen Sema Cıngıllıoğlu, ‘‘İhalelerde satmış olduğu TC kağıtlarını geri almayan ve çeşitli oyunlarla kıstırılıp devlete devredilen Demirbank'ın düştüğü durumun sorumluluğunu devlet büyüklerim taşıyor’’ diye konuştu. ‘‘220 adet muhabir bankasıyla Türkiye'ye para getiren ve halkın güvenini kazanıp halkın mevduat diye yatırdığı parasını, Merkez Bankası'na ve Hazine'ye vererek kağıt alan Demirbank'a el konulması devlete olan güveni sarstı’’ diyen Cıngıllıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
‘‘Ankara'daki büyüklerim lütfen Demirbank'a yapılan haksızlığı görüp hatalarını kabul etsinler. Demirbank'ı kurucu ailesine iade etsinler. Böylece Ankara'ya güven sağlanmış olur, halkın güveni geri gelir.’’