Güncelleme Tarihi:
30 megavatlık elektrik üretimi gerçekleştirecek tesis ile 300 bin nüfuslu bir bölgenin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Ayrıca yakılması yasak olan bu ürünler de ekonomiye kazandırılmış olacak. Çiftçinin bu atıkları bertaraf etmek için çok çaba harcadığına dikkat çeken elektrik üretim tesisinin yatırımcısı İbrahim Mutlu, çiftçinin hasattan sonra elinde kalan ürünleri gelecek yıldan itibaren para vererek toplayacaklarını ifade etti. Mutlu, 60 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen projenin hem Avrupa Birliği’nden hem de Enerji Bakanlığı’ndan büyük destek gördüğünü söyledi.
ÇİFTÇİYE DESTEK
Çiftçinin bu bitkisel atıkları yakması halinde büyük cezalarla karşılaştığını belirten Mutlu, “Yaklaşık 2 yıldır çiftçilerden bu atıkları topluyoruz. Elimizde 2 yıl yetecek kadar atık var. Ancak bundan sonra topladıklarımız için çiftçilerimize dönüm başına 10 TL ödeme yapacağız. Bu atıkları kendimiz gidip çiftçiden alıyoruz. 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. 17 balya makinesi, 17 kepçe, 32 traktör ve 10 kamyon ile bu işleri yürütüyoruz” diye konuştu. Gönen’in 75 bin nüfuslu bir ilçe olduğuna değinen Mutlu, “300 bin nüfusa yetecek kadar üretimimiz olacak. Bu elektriği üretebilmek için Yıllık 210 bin ton bitkisel atık gerekiyor. Günde 700 ton bitkisel atığı yakıyoruz. Türkiye’de bu şekilde yapılan bir yatırım yok. Ancak dünyada bir çok örneği var” dedi.
DAĞITIMA BAŞLIYORUZ
Bitkisel atıkların dışında hayvan gübresinin de yakıldığını söyleyen Mutlu, “Projemiz yeni çalışmaya başladı. 10 ayda yatırımı tamamladık. Avrupa Birliği’nden bazı fonlardan büyük destek gördük. Yatırımımızın 38 milyon doları onlardan geldi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Enerji Bakanlığı da projemizle çok ilgilendi ve destek oldu. İzinler konusunda çok yardımcı oldular. Tüm lisanslarımızı aldık. Ulusal dağıtım ağına bağlandık. Yatırım tam olarak devreye girdiği zaman ulusal dağıtım ağına elektrik vermeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.
YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
PROJENİN çevreci olduğuna dikkat çeken İbrahim Mutlu, “Projemiz bu yönüyle bir de ödül kazandı. Bundan sonra yatırımlarımız devam edecek. Manisa valisi ile temasa geçtik. Orada da bir tesis kurma planımız var. Edirne’de de 100 dönümlük bir arazi tahsis edildi. Orada da bir tesis kurulacak. Ayrıca Balıksesir Büyükşehir Belediyesi ile de ortağız. Toplanan çöpleri yakarak elektrik üretceğiz. Çevreci yatırımları hayata geçiriyoruz” diye konuştu.